Tihana Nemčić Bojić prva je žena u ulozi nogometne analitičarke na javnoj televiziji

2024-07-09T12:16:19+02:002. srpnja 2024.|Sport|

Piše: Antonija Dujmović

Europsko prvenstvo u nogometu 2024. većina će pamtiti po preranom ispadanju hrvatske reprezentacije, nizozemskom suđenju i možda ponekom komentaru koji je izazvao šire društvene polemike. No, ono po čemu će ovaj EURO ući u povijest jest činjenica da smo na našoj javnoj televiziji po prvi put gledali i slušali ženu u ulozi nogometne analitičarke.

Pravo osvježenje priredila nam je Hrvatska televizija u emisiji EURO 2024 angažiravši Tihanu Nemčić Bojić. Bivša reprezentativka, trenutna izbornica ženske futsal A reprezentacije i profesorica nogometa na Kineziološkom fakultetu sjajno je odradila svoj prvi televizijski nastup u ulozi stručnjakinje. Dinamičnu utakmicu između Austrije i Turske, odigranu 2. srpnja u kišnom Leipzigu, Nemčić Bojić komentirala je zajedno s kolegama Vedranom Ješe i Mariom Cvitanovićem koji je pohvalio njezino izlaganje.

Od ranije uigranoj muškoj voditeljsko-komentatorskoj ekipi HTV-a u sastavu Viki Ivanović, Ivan Dorian Molnar, Tomislav Ivković, Joško Jeličić, Mario Carević, Anton Samovojska, Vedran Ješe i odnedavno Mario Cvitanović, Tihana Nemčić Bojić pridružila se nakon odustajanja Jeličića od daljnjeg sudjelovanja u emisiji.

Na pitanje gledatelja emisije EURO 2024 što je sve potrebno da bi jednog dana i hrvatska ženska reprezentacija otišla na EURO te koga vidi kao osobu koja bi ih mogla tamo odvesti odgovorila je:

“To je gospodin Nenad Gračan koji radi jako dobar posao s reprezentacijom. U ovom trenutku naše cure igraju kvalifikacije za europsko prvenstvo u skupini s Welsom, Ukrajinom i Kosovom i drže prvo mjesto s devet osvojenih bodova. U Karlovcu igraju 12. srpnja protiv Welsa i ako osvoje tri boda, idu u dodatne kvalifikacije za EURO. To je jako dobar rezultat za našu reprezentaciju.”

Posebno je istaknula uspjehe mlade U17 reprezentacije te zaključila: “Budućnosti ima, potrebno je vrijeme, strpljenje, jako puno ulaganja, ali ne samo u smislu financija jer se to podrazumijeva, već i jačanja cjelokupnog sustava koji treba omogućiti djevojkama da se na profesionalniji način bave nogometom.”

Inače ova rođena Križevčanka aktivna je u promicanju ženskog nogometa pa je tako sudjelovala uz vratarku ženske A reprezentacije Doris Bačić, team menadžericu muške A reprezentacije Ivu Olivari i nogometnu sutkinju Ivanu Martinčić u HNS-ovoj kampanji ”Ženama je mjesto u nogometu”.

Stranica koristi web kolačiće Više informacija Prihvaćam
Koristimo kolačiće! To znači da korištenjem ove web stranice pristajete na uporabu tih datoteka i koristite sve funkcionalnosti podržane tom tehnologijom. Molimo vas da prihvatite uvjete korištenja.