Teškoće s kojima se suočavaju gluhe žene žrtve nasilja

2020-09-28T20:54:16+02:0028. rujna 2020.|Civilno društvo|

Pripremila: Antonija Dujmović

U mjesecu u kojem obilježavamo Nacionalni dan borbe protiv nasilja nad ženama važno je senzibilizirati javnost za skupinu žena kojima je pandemija značajno otežala uobičajenu komunikaciju, a poglavito život u situacijama nasilja. Dakako, riječ je o gluhim ženama. Kako bi skrenuo pozornost na poteškoće s kojima se nose, SOIH – Mreža žena s invaliditetom u suradnji s Hrvatskim savezom gluhih i nagluhih tiskao je letak o teškoćama i vrstama nasilja s kojima se susreću gluhe žene. Ovdje prenosimo dio teksta:

Provodeći dugogodišnju Kampanju u cilju senzibiliziranja javnosti za nasilje nad ženama s invaliditetom, SOIH – Mreža žena s invaliditetom je tijekom Sedmodnevnog treninga u mjesecu srpnju 2020. odlučila ovogodišnju Kampanju posvetiti senzibiliziranju javnosti za nasilje nad gluhim ženama.

Jedan od razloga je priroda zlostavljanja u komunikaciji koja je specifična za gluhe žene žrtve nasilja u odnosu na one koje čuju. Gluhe žene su izoliranije zbog manjka senzibiliteta društva na drugačiji oblik komunikacije, a pandemija je tu izoliranost još više povećala. Kao jezična i kulturna manjina, gluhe žene kao žrtve nasilja u obitelji nailaze na značajne prepreke u pristupu informacijama i uslugama namijenjenim za prijavu i postupanje te rješavanje medicinskih i pravnih posljedica nasilja.

Vrlo često zbog komunikacijskih prepreka nisu u mogućnosti prijaviti nasilje. Unatoč tome što u RH postoje usluge tumača/prevoditelja znakovnog jezika za gluhe osobe, broj kvalificiranih tumača/ prevoditelja je premalen da bi se zadovoljila sve veća potreba za istim.

VRSTE NASILJA KOJE DOŽIVLJAVAJU GLUHE ŽENE U OBITELJI

Nasilje nad gluhim ženama je višedimenzionalno, a u velikoj mjeri ovisi o tome radi li se o gluhom ili čujućem partneru ili o djeci. Najčešći oblici nasilja su:

– zastrašivanje gestama, izrazima lica ili pretjeranim znakovima, tapkanjem po podu i lupanjem po stolu ili vratima,
– unošenje nasilnika u lice žrtve,
– kritiziranje njezinog načina komunikacije,
– uskraćivanje informacija o pozivima drugih ljudi,
– isključivanje žrtve iz važnih razgovora,
– izostavljanje žrtve u socijalnim kontaktima s osobama koje čuju,
– negativni govor o zajednici Gluhih,
– manipuliranje situacijom pri pozivanju policije,
– zabrana djeci na korištenje znakovnog jezika za razgovor sa žrtvom,
– zabrana isticanja kulture Gluhih,
– kritiziranje govora i znanja hrvatskog govorenog jezika žrtve,
– ekonomsko nasilje,
– fizičko nasilje i tjelesno kažnjavanje,
– spolno uznemiravanje i silovanje,
– zanemarivanje potreba gluhe žene.

Letak STOP nasilju nad gluhim ženama dostupan je OVDJE

Stranica koristi web kolačiće Više informacija Prihvaćam
Koristimo kolačiće! To znači da korištenjem ove web stranice pristajete na uporabu tih datoteka i koristite sve funkcionalnosti podržane tom tehnologijom. Molimo vas da prihvatite uvjete korištenja.