Tereza37 – film koji ženu izmiče iz pozicije žrtve proglašen najboljim na ovogodišnjem festivalu u Puli

2020-09-04T15:38:22+02:004. rujna 2020.|Kultura|

Pripremila: Antonija Dujmović

Velika Zlatna Arena za najbolji film na 67. Pulskom filmskom festivalu dodijeljena je filmu Tereza37, redatelja Danila Šerbedžije i producentice Irene Marković (Focus Media), javlja HAVC.

“Velika ženska priča sa sjajnim glumačkim ostvarenjima, Tereza37 je i priča o suvremenom Splitu. Iskače iz kanona teške socijalne drame, izmiče ženu iz pozicije žrtve i gleda je kao kompleksno ljudsko biće. U godini u kojoj su dominirale velike ženske teme i uloge, Tereza37 ukupno je ostavila najcjelovitiji dojam u svim segmentima filmskog stvaralaštva”, stoji u obrazloženju žirija.

Također je za isti film, redatelju Danilu Šerbedžiji dodijeljena Zlatna Arena za režiju, a Zlatna Arena za scenarij Lani Barić. “Scenaristički prvijenac glumice Lane Barić donio je svjež, duhovit pristup teškoj temi. Uz osobnu dramu glavne junakinje inteligentno progovara i o aktualnim društvenim temama”, navodi žiri.

Radnja filma

Tereza ima 37 godina i već je godinama u braku s pomorcem Markom. Živi u Splitu. Upravo je doživjela svoj četvrti spontani pobačaj. Saznaje kako postoji velika vjerojatnost da nije genetski kompatibilna sa svojim suprugom. Već duže vrijeme osjeća pritisak najbliže okoline, roditelja i mlađe sestre koja ima već troje djece. Započinje preispitivati svoj rutinirani brak, susreće nove muškarce. Upoznajemo neku novu Terezu. Njezino ponašanje pokreće niz događaja koji će joj promijeniti život, u duhu njezine novostečene slobode i istine koja je samo njena.

Tereza37 osvojila je i Zlatne Arene za sporednu žensku ulogu (Ivana Roščić), masku (Snježana Gorup) i montažu (Dubravka Turić).

Nagrada publike Zlatna vrata Pule, s prosječnom ocjenom 5,00, pripala je filmu Otac Srdana Golubovića. Ovo je prvi put u povijesti Pulskog filmskog festivala da je publika filmu dala ocjenu 5,00. Zlatnom arenom za najbolje glumačko ostvarenje nagrađen je Goran Bogdan za ulogu Nikole u istom filmu.

U konkurenciji manjinskih hrvatskih koprodukcija Zlatnu arenu za najbolji film osvojila je Agina kuća redateljice Lendite Zeqiraj.

Više o nagrađenima 67. Pulskog filmskog festivala saznajte OVDJE.

Stranica koristi web kolačiće Više informacija Prihvaćam
Koristimo kolačiće! To znači da korištenjem ove web stranice pristajete na uporabu tih datoteka i koristite sve funkcionalnosti podržane tom tehnologijom. Molimo vas da prihvatite uvjete korištenja.