Tena Šimonović Einwalter nova je pučka pravobraniteljica

2021-03-19T18:22:13+01:0019. ožujka 2021.|Institucije|

Na plenarnoj sjednici održanoj u petak 19. ožujka 2021., Hrvatski sabor je s ukupno 115 glasova zastupnika izabrao Tenu Šimonović Einwalter za novu pučku pravobraniteljicu.

Kao opunomoćenica Hrvatskog sabora, s mandatom u trajanju od osam godina, pučka pravobraniteljica zadužena je za zaštitu i promicanje ljudskih prava i sloboda, središnje je tijelo za suzbijanje diskriminacije, djeluje kao Nacionalni preventivni mehanizam za zaštitu osoba lišenih slobode, a nadležna je i za vanjsko prijavljivanje nepravilnosti. U svom je radu samostalna i neovisna, a djeluje u okviru nadležnosti propisanih Ustavom, Zakonom o pučkom pravobranitelju, Zakonom o suzbijanju diskriminacije, Zakonom o nacionalnom preventivnom mehanizmu te Zakonom o zaštiti prijavitelja nepravilnosti. Više informacija o ovlastima i nadležnostima pronađite ovdje.

Od utemeljenja ove institucije 1990. godine, Tena Šimonović Einwalter peta je pučka pravobraniteljica po redu. Nakon što je 2003. godine diplomirala magna cum laude na Pravnom fakultetu u Zagrebu, 2005. joj je dodijeljena diploma Međunarodnog instituta za ljudska prava u Strasbourgu. Poslijediplomski studij europskog i komparativnog prava na Pravnom fakultetu Sveučilišta u Oxfordu završila je 2007., a 2013. i poslijediplomski znanstveni studij međunarodnih odnosa na Fakultetu političkih znanosti u Zagrebu.

Kao stručnjakinja za borbu protiv diskriminacije predstavnica je Republike Hrvatske u Europskoj komisiji protiv rasizma i nesnošljivosti (ECRI) Vijeća Europe, a trenutno u drugom dvogodišnjem mandatu predsjeda i Izvršnim odborom Europske mreže tijela za suzbijanje diskriminacije i promicanje jednakosti (EQUINET), nakon reizbora 2019. godine.

Na novu dužnost dolazi s pozicije dosadašnje zamjenice pučke pravobraniteljice, nakon što je Lori Vidović istekao osmogodišnji mandat.

Izvor: Pučka pravobraniteljica

Stranica koristi web kolačiće Više informacija Prihvaćam
Koristimo kolačiće! To znači da korištenjem ove web stranice pristajete na uporabu tih datoteka i koristite sve funkcionalnosti podržane tom tehnologijom. Molimo vas da prihvatite uvjete korištenja.