Svjetska zdravstvena organizacija poziva na hitno ulaganje u medicinske sestre

2020-09-11T20:35:23+02:0012. svibnja 2020.|Civilno društvo, Posao|

Pripremila: Antonija Dujmović

Pandemija bolesti COVID-19 naglašava hitnu potrebu za jačanjem globalne zdravstvene radne snage, upozorila je nedavno Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) predstavljajući novo Izvješće o stanju u sestrinstvu 2020. (State of the World of Nursing 2020).

Izvješće ukazuje na važne nedostatke u sestrinskoj radnoj snazi te na prioritet ulaganja u njihovo obrazovanje, radna mjesta i vodstvo kako bi se ojačala sestrinska skrb širom svijeta i poboljšalo zdravlje svih.

“Sestre su okosnica bilo kojeg zdravstvenog sustava. Danas su mnoge medicinske sestre na prvoj liniji borbe protiv bolesti COVID -19 “, rekao je dr. Tedros Adhanom Ghebreyesus, generalni direktor WHO-a. “Ovo je izvješće sjajan podsjetnik na jedinstvenu ulogu koju imaju i poziv na buđenje da im se osigura potrebna podrška kako bi svijet očuvale zdravim.”

Izvješće Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) u partnerstvu s Međunarodnim vijećem medicinskih sestara (ICN) i Nursing Now otkriva da danas u svijetu ima nešto manje od 28 milijuna medicinskih sestara. Između 2013. i 2018. broj sestara povećao se za 4,7 milijuna. Ali to i dalje ostavlja globalni manjak od 5,9 milijuna – s tim da su najveći nedostaci ove radne snage uočeni u zemljama Afrike, jugoistočne Azije i istočnog Mediterana, kao i nekim dijelovima Latinske Amerike.

Izvješće otkriva da više od 80 posto medicinskih sestara na svijetu radi u zemljama u kojima živi polovica svjetskog stanovništva. Svaka osma medicinska sestara radi u nekoj drugoj zemlji, a ne u onoj u kojoj je rođena ili osposobljena. Starenje prijeti i sestrinskoj radnoj snazi: očekuje se da će jedna od šest medicinskih sestara u svijetu u sljedećih 10 godina otići u mirovinu.

Kako bi se spriječio globalni nedostatak, u izvješću se procjenjuje da zemlje koje imaju nedostatak moraju povećati ukupan broj diplomiranih medicinskih sestara u prosjeku 8 posto godišnje, uz poboljšanu mogućnost zaposlenja i zadržavanja u zdravstvenom sustavu. To bi koštalo otprilike 10 USD po stanovniku godišnje, procjenjuje WHO.

“Svaki novčić uložen u sestrinstvo povećava dobrobit ljudi i obitelji na opipljive načine koji su svima jasni. Ovo izvješće ističe doprinos medicinskih sestara i potvrđuje da ulaganje u sestrinsku profesiju društvu donosi korist, a ne trošak. Svijetu je potrebno više milijuna medicinskih sestara, a mi pozivamo vlade da postupe ispravno, ulažu u ovu divnu profesiju i gledaju kako njihova populacija ima koristi od nevjerojatnog posla koji mogu raditi samo medicinske sestre”, rekla je predsjednica ICN-a Annette Kennedy.

Otprilike 90 posto svih medicinskih sestara su žene, no malo se njih nalazi na visokim zdravstvenim pozicijama – većinu tih položaja drže muškarci. Ali kada zemlje omoguće medicinskim sestrama da preuzmu vodeću ulogu, na primjer, imaju vladin ured za njegu (ili ekvivalent), poboljšavaju se uvjeti za medicinske sestre, navodi WHO.

“Ovo izvješće daje prijeko potrebne podatke i dokaze uz poziv za jačanje vodstva u sestrinstvu, unaprijeđenje prakse sestrinstva i edukaciju medicinskih sestara za budućnost”, rekao je Lord Nigel Crisp, supredsjedatelj Nursing Now.

Poruka izvješća je jasna: vlade trebaju uložiti u obrazovanje medicinskih sestara, stvaranje radnih mjesta i vodstvo. Bez medicinskih sestara, primalja i drugih zdravstvenih radnika, države ne mogu pobijediti u borbi protiv epidemije, niti postići univerzalnu zdravstvenu pokrivenost i ciljeve održivog razvoja, zaključuje WHO.

Stranica koristi web kolačiće Više informacija Prihvaćam
Koristimo kolačiće! To znači da korištenjem ove web stranice pristajete na uporabu tih datoteka i koristite sve funkcionalnosti podržane tom tehnologijom. Molimo vas da prihvatite uvjete korištenja.