SURADNJA CIVILNOG I VLADINOG SEKTORA B.a.B.e. će educirati djelatnike policije i pravosuđa o borbi protiv nasilja nad ženama i u obitelji

2019-09-16T19:32:59+02:0016. rujna 2019.|Civilno društvo, Najave|

Svjesna nužnosti decentralizacije te dodatnog obrazovanja kadrova na regionalnoj i lokalnoj razini vezano uz prevenciju i suzbijanje nasilja nad ženama i u obitelji Udruga B.a.B.e. pokrenula je u Vukovarsko-srijemskoj županiji projekt „VIVIEN –Obrazovna mreža za žrtve nasilja: Obrazovni projekt za unaprjeđenje sustava podrške ženama žrtvama nasilja“.

Primarni fokus projekta je prevencija i suzbijanje nasilja prema ženama kroz rad i educiranje stručnjaka i stručnjakinja iz sustava – policije, pravosuđa, medicine, obrazovanja i socijalnih servisa.

Prikupljajući dobre prakse i inovativne modele iz svih država članica, projektom se adresiraju trenutni izazovi i potrebe za civilnim doprinosom vladinim naporima da se suzbije nasilje nad ženama uzimajući u obzir specifičnu ranjivost i potrebe žena s invaliditetom.

Prepoznat je problem da neki stručnjaci koji prvi dođu u kontakt sa žrtvom ne znaju pravilno pružiti pomoć i podršku

Istraživanja pokazuju da žene nedovoljno prijavljuju nasilje policiji i organizacijama koje pružaju podršku žrtvama. Jedan od razloga je to što stručnjaci/kinje koji/e prvi/e dođu u kontakt sa žrtvama nisu dovoljno osposobljeni/e prepoznati, pravilno pružiti podršku i pomoći ženi ili još gore, imaju iste stavove o rodnim stereotipima kao i nasilnici.

Stoga, postoji društvena potreba za razvijanjem empatije i produbljivanjem razumijevanja stručnjak(inj)a za emocije žrtava kao osnove zadobivanja njihovog povjerenja.

Osobe koje prođu edukacijski trening prenosit će znanja dalje unutar svojeg resora

Županijski tim Vukovarsko-srijemske županije za sprječavanje i borbu protiv nasilja nad ženama i nasilja u obitelji sudjelovat će u nizu međusektorskih treninga. Prvi trening će se održati 25., 26. i 27. rujna u Velikoj županijskoj vijećnici u Vinkovcima (Glagoljaška 27).

Prvi dan treninga osmišljen je kao međusobno upoznavanje, predstavljanje projekta i radionica, koju će voditi psihologinja Bruna Nedoklan, dok bi preostala dva dana trening vodile eminentne stručnjakinje: odvjetnica Ines Bojić te vanjska konzultantica Sandra Benčić. Trening bi trebao brojati od 25 do 30 polaznika/ica iz resora policije, pravosuđa, zdravstva, obrazovanja, socijalnih servisa i nevladinih udruga.

Cilj međusektorskog treninga je unaprijediti postojeća znanja i vještine službenika/ice iz sustava koji/e rade ili pak mogu se naći u prilici da rade sa ženama žrtvama nasilja, čime će oni/e postati kompetentnima za daljnje prenošenje znanja unutar svojih resora, kao i poboljšati međusektorsku suradnju svih relevantnih dionika na području Vukovarsko-srijemske županija.

Izvor: babe.hr

Stranica koristi web kolačiće Više informacija Prihvaćam
Koristimo kolačiće! To znači da korištenjem ove web stranice pristajete na uporabu tih datoteka i koristite sve funkcionalnosti podržane tom tehnologijom. Molimo vas da prihvatite uvjete korištenja.