Studentice osmislile brošuru za srednjoškolce s idejama za radionice na temu seksualnog nasilja

2022-07-22T15:09:37+02:0022. srpnja 2022.|Civilno društvo|

Piše: Nikolina Blažanović

Studentice Katarina Bubić, Andrea Domazet, Emma Pauro i Tanja Rogić s Edukacijsko-rehabilitacijskog fakulteta u Zagrebu su u sklopu projekta ACT – Aktivno do promjene osmislile brošuru s radionicama za srednje škole s ciljem prevencije seksualnog nasilja. Brošuru su dizajnirale učenice/i Škole za grafiku, dizajn i medijsku produkciju, a izdala Ženska soba.

Projektom ACT želi se unaprijediti kvaliteta života kroz osnaživanje i poticanje mladih za preuzimanje aktivne ulogu na području zaštite ljudskih prava, pri čemu je naglasak na prevenciji seksualnog nasilja. Za početak, u brošuri definiraju osnovne pojmove vezane uz seksualno nasilje. Govore što je ono, koji su njegovi oblici te što je pristanak.

Također naglašavaju zašto je važno provoditi preventivne programe i edukacije u školama na ovu temu: „Podatci Vijeća Europe pokazuju kako će 1 od 5 djece doživjeti neki oblik seksualnog nasilja do svoje 18. godine. Seksualno nasilje nad i među djecom i mladima važan je problem kojemu nadležna tijela i institucije nažalost ne posvećuju zadovoljavajuću pažnju. ACT projekt uključuje kreiranje seta radionica vezanih uz ovu tematiku kako bi profesori/ce, stručni suradnici/e i ostali relevantni sudionici/e prevencije u školskom okruženju mogli još jednostavnije približiti ovu tematiku što većem broju učenika i učenica.“

Brošura ACT – Aktivno do promjene / screenshot

U nastavku brošure donose ideje za dvije radionice. Prva je na temu pristanka kroz koju žele upoznati učenice/ke sa samim konceptom i osvijesti njegovu važnost. Za početak su predvidjele kratko prezentaciju s osnovnim informacijama. Zatim predstavljaju jednu priču koju učenice i učenici moraju sagledati iz perspektiva svih akterica i aktera. Za kraj su osmislile prikazivanje scena iz popularnih serija i filmova u kojima ima ili nema pristanka na seksualnu aktivnost.

Druga radionica razrađuje predrasude o seksualnom nasilju čime se učenice i učenike želi potaknuti na kritičko promišljanje. Ona također započinje kratkom prezentacijom o osnovama, a nakon toga se razgovara o nekim čestim predrasudama. Glavna aktivnost radionice su Facebook komentari koji sadrže „šale“ o silovanju. Želi se ukazati kako te i takve „šale“ uopće nisu smiješne te da na koncu ni nisu šale. Naglašavaju da se učenicama i učenicima na kraju svake radionice da popis institucija i organizacija kojima se mogu obratiti za pomoć, istakne da je odgovoran isključivo počinitelj te da se svako nasilje treba prijaviti.

O ovim iznimno bitnim temama se jako malo govori u školi kao odgojno-obrazovanoj ustanovi, a mladi se s njima redovito susreću. Upravo zbog toga ovakve radionice potrebne su u školama i danas, sutra, mogu pomoći potencijalnim žrtvama, ali i spriječiti počinitelje. Cijelu brošuru možete pogledati OVDJE.

Stranica koristi web kolačiće Više informacija Prihvaćam
Koristimo kolačiće! To znači da korištenjem ove web stranice pristajete na uporabu tih datoteka i koristite sve funkcionalnosti podržane tom tehnologijom. Molimo vas da prihvatite uvjete korištenja.