Stigmatizacija žena i tabui – dojenje, menstruacija i menopauza

2021-07-29T18:22:02+02:0029. srpnja 2021.|Civilno društvo|

Piše: Ružica Ljubičić

Dojenje u javnosti, menstruacija, menopauza imaju veze s izlučivanjem tjelesnih tekućina, sa životom i izazivanjem različitih reakcija u javnosti. To je istovremeno nepoznat teren za muškarce u koji ne žele ulaziti. Nekima navedeno izaziva gađenje, gnušanje, zgražavanje, podsmijeh, odvratnost, prijezir. Ovo nisu poželjne teme za muškarce iako o njima ovisi sam tijek života. Pa krenimo redom.

Dojenje u javnosti

Još je Freud pisao da je majčina dojka i kontakt prilikom dojenje jedan od najvećih životnih užitaka. Asocira na plodnost, život, hranu, seksualnost. Sve ono što je iskonsko u čovjekovoj prirodi. Međutim, netko od prirodnoga stvori fetiš za zadovoljstvo ili taboo za zgražanje. Oba slučaja su povezana sa ženskim grudima. Iako živimo u 21. stoljeću, dojenje u javnosti još uvijek izaziva kontroverze. Jedan prirodan čin hranjenja i ljubavi prema novorođenom djetetu nije poželjan prizor u čekaonicama, javnom prijevozu, parkovima. Mnogi misle da nije primjereno i da bi žena to trebala napraviti u privatnom prostoru zatvorena u četiri zida svoje kuće. Dok je nitko ne gleda. Zanimljiv je paradoks da su ženske grudi apsolutno poželjne na društvenim mrežama, tabloidima, modnoj industriji i reklamama, ali nisu poželjne dok dijete cucla mlijeko iz njih. Koliko smo licemjerni postali da osuđujemo hranjenje djeteta i smatramo da gole grude nisu primjerene u javnom prostoru? Na sreću, brojne žene su hrabro odlučile da će dojiti svoju djecu po potrebi i da neće čekati da dođu kući kako bi nahranile bebe. Imamo sve više žena koje se zalažu za dojenje u javnosti i jačanje svijesti o dobrobiti koje donosi dojenje.

Menstruacija

Još od rane povijesti i religijskih interpretacija krvarenje svakog mjeseca se smatralo smrdljivom, nečistom i prljavom izlučevinom a vrijeme krvarenja se povezivalo s demonima. Veliki filozofi, vjerski vođe i patrijarsi su mislili da je u vrijeme menstruacije žena najgora. Ženama je bilo zabranjeno sudjelovati u društvenim aktivnostima. Morale su se skloniti. Nitko ih nije pitao kako su se snalazile s obilnim krvarenjima, bolovima i ostalim hormonskim poteškoćama. I danas se neke žene stide svoje mjesečnice. Ne kažu otvoreno “imam menstruaciju“ nego su smislile druge, za društvo primjerene izraze poput „oni su mi dani u mjesecu“, „imam ženski problem“ ili „crveni dani.“ Nekim ženama je još uvijek neugodno tražiti od muža ili dečka da im kupi uloške i tampone. A neki muškarci to odbijaju jer vrijeđa njihov muški ponos. Menstruacija je predmet ismijavanja za dečke u pubertetu, dok je za odrasle opravdanje za sve ženske ispade. Još smo daleko od toga da slobodno i otvoreno pričamo o menstruaciji.

Menopauza

Prema nekima žena u klimaksu je za društvo veliko zlo jer je osušena, stara, nepoželjna, bijesna, frustrirana. Mijenja raspoloženje, čas joj je vruće, čas joj je hladno. Ovo je još jedno neshvaćeno žensko ponašanje koje nije prihvaćeno niti poželjno u životnom prostoru. Prestanak mjesečnog krvarenja za ženu donosi brojne zdravstvene promjene, ali i poteškoće. Ovo razdoblje može potrajati od pet do deset godine. Umjesto razumijevanja i podrške žene se u razdoblju menopauze suočavaju s podsmijehom i osudama. Upozorava ih se da se kontroliraju, na meti su seksističkih napada da se pretjerano znoje ili isušuju. Dok se prosijedi muškarci smatraju poželjnima žene zrelije dobi se karakteriziraju kao bijesne „babe“. Činjenica je da se muškarcima oprašta debljina, zapuštenost, bore dok se ženama sve prigovara.

Nedostatak edukacije

Sve su ovo primjeri nedostatka edukacije, razumijevanja i poštovanja prema ženama i ženskoj prirodi. Dok se muški penis i ego uzdiže do nebesa, ženska priroda se zlostavlja i ponižava. Jedan od načina kako ovo mijenjati je otvaranje ovakvih tema u medijskom, zdravstvenom, školskom, odgojnom i znanstvenom prostoru. Roditelji trebaju naučiti djecu da su dojenje, menstruacija prirodne poput erekcije. Ne trebamo se stidjeti ljudskog tijela. Ali ga ne trebamo niti objektivizirati.

Stranica koristi web kolačiće Više informacija Prihvaćam
Koristimo kolačiće! To znači da korištenjem ove web stranice pristajete na uporabu tih datoteka i koristite sve funkcionalnosti podržane tom tehnologijom. Molimo vas da prihvatite uvjete korištenja.