Stereotipi u karikaturi: muško-ženski odnosi kao tema izložbe

2019-05-14T13:29:01+02:0014. svibnja 2019.|Kultura, Novosti|

Koliko je tema muško-ženskih odnosa privlačna i vječno inspirativna brojnim umjetnicima najbolje svjedoči nikada veći interes za sudjelovanje na 24. Međunarodnoj izložbi karikatura u Zagrebu. Na izložbu je pristiglo rekordnih 1007 radova iz 60 zemalja svijeta.

Premda je Društvo hrvatskih karikaturista zadalo rušenje stereotipa kao misao vodilju pri odabiru 80-ak najboljih, pokazalo se da među tolikim pristiglim radovima nije bilo baš lako pronaći one koji zadovoljavaju navedeni kriterij. Čini se da upravo karikatura, doduše na najmanje bolan način jer dolazi uz porciju humora, najbolje zrcali stereotipni prikaz muškarca i žene u društvima diljem svijeta.

Većina autora interpretaciju žensko-muških odnosa vidi u duhovitom prikazu žena kao brbljivica, udavača, namrgođenih oštrokonđi s valjkom za tijesto i s druge strane muškaraca koji samo traže svoj mir, bilo u dalekom putovanju, hobiju ili kojoj kapljici više. Naravno tu su i drugi nezaobilazni aspekti muško-ženskih odnosa poput seksa, braka, preljuba i rajskog prapočela – Adam i Eva, zmija i jabuka.

Međutim, ima i autora čija primarna namjera nije bila da svojim radom oraspolože promatrača već da ga, prije svega, potaknu na razmišljanje. Tako iranski karikaturist Javad Takjoo svojim radom sugerira snagu žene u činu oslobađanja, češka autorica Marie Plotena navodi na propitivanje je li žena tek ukras oko vrata moćnog muškarca, a naš domaći karikaturist Marijan Pavečić razbija stereotipe zanimljivom zamjenom muško-ženskih uloga u sportu. Svakako je zanimljiv i rad Huseyina Cakmaka iz Cipra koji svojim prepoznatljivim crtačkim stilom propituje odnos žena i muškarca u tradicionalnim arapskim društvima. Rumunj Constantin Pavel svojom karikaturom ukazuje na ključni aspekt neravnopravnosti žene u odnosu na muškarca, dok Talijan Sergio Tessarolo, simbole muškarca i žene prikazuje kao simbole moći i nemoći. Georg Licurici iz Rumunjske i Sittiount Tumying s Tajlanda našli su se u zajedničkoj inspiraciji – žene koja nosi veći teret od muškarca.

Izložba se može razgledati do 19. svibnja u Galeriji Klovićevi dvori, a za one koji to nisu u mogućnosti Društvo hrvatskih kariraturista pripremilo je katalog karikatura.

Stranica koristi web kolačiće Više informacija Prihvaćam
Koristimo kolačiće! To znači da korištenjem ove web stranice pristajete na uporabu tih datoteka i koristite sve funkcionalnosti podržane tom tehnologijom. Molimo vas da prihvatite uvjete korištenja.