STEM je za dječake i za djevojčice – Otvoreni dan na Ruđeru

2019-05-14T13:33:50+02:0014. svibnja 2019.|Najave, Znanost|

S ciljem popularizacije znanosti Institut Ruđer Bošković i ove godine poziva djecu i mlade na Otvoreni dan u subotu 18. svibnja na zagrebačkom Bijeniku. Ruđerovci najavljuju bogati program interaktivnih radionica, pokusa i predavanja u festivalskom ozračju na temu „ODI! Zaviri u budućnost“.

Na „Ruđeru“ čak više od petsto znanstvenika i istraživača svaki dan radi brojna zanimljiva istraživanja iz fizike, kemije, biologije, medicine te istraživanja mora i okoliša. Jedan mali dio toga pokazat će posjetiteljima u sklopu ovogodišnjeg Otvorenog dana – ističu organizatori.

Ovaj znanstveni institut pozitivan je primjer ustanove koja njeguje ravnopravnost spolova i sudjeluje u aktivnostima promicanja znanosti među djevojkama i ženama. Od ukupnog broja doktora znanosti udio žena na „Ruđeru“ iznosi čak 58 posto što je iznad hrvatskog (55%), europskog (40%) i svjetskog prosjeka (30%).

Zašto je važna ravnopravna zastupljenost oba spola u STEM području?

STEM (engleski akronim za znanost, tehnologiju, inženjerstvo i matematiku) i IKT (informacijsko telekomunikacijske tehnologije) su područja koja se najviše spominju u kontekstu reforme obrazovanja i potreba tržišta rada. Riječ je o brzorastućim sektorima i kako bi se zadovoljila potreba tržišta izrazito je značajna što ujednačenija zastupljenost oba spola u obrazovanju, a potom i zapošljavanju.

Procjene Europskog parlamenta upućuju da će do 2025. u EU biti 7 milijuna novih radnih mjesta u STEM području. Problem podzastupljenosti žena u IKT sektoru već sada je izrazito vidljiv, udio žena iznosi tek 16 posto od gotovo 8 milijuna zaposlenih u ovom sektoru u Europi. Zato je posebno važno razbijanje rodno uvjetovanih predrasuda o tipično muškim ili ženskim zanimanjima.

STEM i ITK obrazovanje je put do financijske neovisnosti žena

Ova dva područja usko su povezana pa tako i Rezolucija Europskog parlamenta o jednakosti spolova i osnaživanju žena u digitalnom dobu naglašava da je rastuća zastupljenost žena u visokoškolskim studijima u području znanosti, tehnologije, inženjerstva i prirodoslovlja ključna za povećanje njihove zastupljenosti u digitalnom sektoru. Kako je riječ o jedanom od sektora s najvišim plaćama, Rezolucija ističe da bi to moglo doprinijeti financijskom osnaživanju žena.

Prema podacima Europskog instituta za ravnopravnost spolova veća zastupljenost žena u STEM području mogla bi, zbog veće produktivnosti radnih mjesta, dovesti do uklanjanja razlike u plaćama između muškaraca i žena do 2050. godine. U skladu s tim Akcijski plan EU-a za razdoblje 2017. – 2019. o borbi protiv razlike u plaćama između spolova u mjeri Suzbijanje segregacije u zanimanjima i sektorima kao cilj navodi privlaćenje što više žena u područje STEM-a.

Stranica koristi web kolačiće Više informacija Prihvaćam
Koristimo kolačiće! To znači da korištenjem ove web stranice pristajete na uporabu tih datoteka i koristite sve funkcionalnosti podržane tom tehnologijom. Molimo vas da prihvatite uvjete korištenja.