Stajalište Pravobraniteljice o odvajanju ženske i muške konkurencije na natjecanjima iz područja tehničkih znanosti

2020-05-22T20:26:21+02:0021. svibnja 2020.|Institucije|

Jedno strukovno udruženje koje organizira nacionalna školska natjecanja zatražilo je mišljenje Pravobraniteljice za ravnopravnost spolova o eventualnom odvajanju ženske i muške konkurencije. Kako je riječ o predmetu iz tehničkih znanosti u kojem veliku većinu natjecatelja čine učenici muškog spola nekoliko mentora tog strukovnog udruženja došlo je na ideju razdvajanja prema spolu.

Kao razloge naveli su navodne razlike u mentalnim/kognitivnim/intelektualnim kapacitetima među spolovima i slabu zastupljenost djevojaka u ukupnom broju natjecatelja/ica (5-10 posto na nacionalnoj razini).

Manje razlike među spolovima u pojedinačnim područjima inteligencije nisu statistički značajne

Pravobraniteljica u svojem odgovoru naglašava da ne postoje razlike u općoj inteligenciji među spolovima.

“Znanstveno je prihvaćeno stajalište da su spolne razlike u inteligenciji male i nekonzistentne (Colomi i sur., 1999.). Istraživanja potvrđuju postojanje određenih razlika u kognitivnim sposobnostima između žena i muškaraca, međutim stručnjaci redovito naglašavaju da su te razlike vrlo male, odnosno da nisu dovoljno izražene da bi zahtijevale različite pristupe za žene i muškarce”, podsjeća Pravobraniteljica.

Dodaje da je spolna segregacija opravdana tek u slučajevima osjetnih razlika u psiho-fizičkim mogućnostima žena i muškaraca, npr. u natjecanjima u području sporta. Ističe da joj nisu poznati primjeri u europskim sustavima javnog obrazovanja u kojima je prisutna praksa odvajanja po spolu u području tehničkih znanosti.

“Segregacija u obrazovanju u pogledu izbora profesije te u području zapošljavanja i rada najvećim je dijelom posljedica povijesnih i strukturalnih determinanti, odnosno obiteljski i društveno uvjetovanog usmjeravanja žena i muškaraca u tradicionalna rodno stereotipna područja djelovanja. Takvi procesi naslijeđe su patrijarhalnog društvenog ustroja i nisu povezani sa stvarnim biološkim razlikama između spolova”, ističe Pravobraniteljica.

Razdvajanje i značajno smanjivanje konkurencije na natjecanju vjerojatno ne bi djelovalo poticajno na djevojke

U odnosu na drugi mogući argument koji se navodi (slaba zastupljenost djevojaka u ukupnom broju natjecatelja/ica) Pravobraniteljica naglašava da bi morali postojati utemeljeni pokazatelji koji bi potvrđivali da se razdvajanjem natjecanja po spolu potiče veće uključivanje djevojaka u to područje tehničkih znanosti i povećavanje njihovog broja na natjecanjima.

“Međutim, u odnosu na takvo polazište, Pravobraniteljica je ukazala na objektivnu pretpostavku da spolno razdvajanje i značajno smanjivanje konkurencije na natjecanju vjerojatno ne bi djelovalo poticajno na djevojke, već upravo suprotno.”

Bilo kakav oblik razdvajanja ili isključivanja temeljen na spolu nije poželjan

Pravobraniteljica za ravnopravnost spolova podsjeća na znanstveno utemeljeno polazište da se najbolji rezultati u svim područjima javnog i privatnog života postižu putem međuspolne kooperacije i suradnje, te stoga bilo kakav oblik razdvajanja ili isključivanja temeljen na spolu nije poželjan i u pravilu predstavlja diskriminaciju.

Slijedom navedenoga, Pravobraniteljica je strukovnoj organizaciji dala preporuku da ne uvodi praksu odvajanja natjecanja po spolu, dok je čelnik/ca strukovne organizacije izrazio/la mišljenje da ideja o spolnom razdvajanju na natjecanjima ne bi trebala biti prihvaćena.

Izvor: Pravobraniteljica za ravnopravnost spolova

Stranica koristi web kolačiće Više informacija Prihvaćam
Koristimo kolačiće! To znači da korištenjem ove web stranice pristajete na uporabu tih datoteka i koristite sve funkcionalnosti podržane tom tehnologijom. Molimo vas da prihvatite uvjete korištenja.