Srednjoškolka Viktorija Bašić priprema se za kulinarsko proljeće u Provansi – osvojila je stipendiju za profesionalno usavršavanje

2024-01-02T10:22:07+01:002. siječnja 2024.|Posao|

Piše: Ivana Perković Rosan

Viktorija Bašić ima tek 16 godina, a već je kulinarskim talentom počela probijati svoj put prema vrhu. Nakon pobjede na natjecanju mladih kulinarskih talenata na Festivalu Taste the Mediterranean potkraj studenoga osvojila je i stipendiju za profesionalno usavršavanje koju dodjeljuje platforma Mediterranean Women Chefs. Zaslužena je to pobjeda za ovu djevojku iz mjesta Dubrava iznad Omiša koja u cik zore, točnije već u 6:20, putuje autobusom u Split u školu nakon koje je čeka praksa u restoranu. O tome koliko joj znači stipendija, kako se sprema za stažiranje u Provansi, te o rodnoj jednakosti u kuhinji razgovarale smo s ovom talentiranom djevojkom.

Viktorija, koju smo zbog njenih brojnih obaveza teško ‘uhvatili’, nije krila koliko je sretna što je baš ona dobila stipendiju za profesionalno usavršavanje u Francuskoj.

‘Puno mi znači za razvoj moje buduće karijere i vrlo sam zahvalna na toj prilici. Kada mi je Ana Bulovan, ravnateljica škole Oliva Allegra, rekla da je inicijativa Mediterranean Women Chefs odabrala baš mene, bila sam prilično šokirana. Nisam vjerovala da od svih talentiranih cura baš ja mogu osvojiti tu stipendiju. Ma ne sumnjam ja u sebe, nego uvijek postoji šansa da je netko bolji od tebe. Više od mene bili su iznenađeni moji kod kuće: bili su sretni i uzbuđeni, a zapravo do tada nisu znali koliko se volje za kuhanjem krije u meni. Stipendija mi je dodijeljena u Zagrebu, na večeri Redefining Success powered by Fortenova grupa, gdje sam imala silnu tremu i jedva sam jela od uzbuđenja’, rekla nam je ova mlada kuharska nada koja na proljeće ide u Provansu. Tamo će mjesec dana stažirati kod chefa Michela Basaldelle i učiti pripremu francuskih i talijanskih specijaliteta što joj puno znači.

Viktorija Bašić na masterclassu Michela Basaldelle u školi Oliva Allegra / Foto: Taste the Mediterranean

‘Veselim se novim iskustvima i očekujem da ću još više napredovati te proširiti svoje znanje. Chefa Basaldellu imala sam priliku upoznati početkom listopada kada je u sklopu festivala Taste the Mediterranean održao masterclass u našoj školi. Ti masterclassovi na kojima nas podučavaju renomirani chefovi meni su fenomenalni. Prvo, ogromna je čast da te podučava uspješan chef, da imaš priliku stajati uz njega i pitati ga što želiš. Drugo, za mene je to veliki motiv da i ja mogu postići svoj cilj. Omiljena kuhinja mi je tradicionalna, volim pripremati naše domaće specijalitete, pašticadu sam naučila raditi uz baku, ali bih se voljela okušati i u raznim drugim kuhinjama’, rekla nam je Viktorija koja još nije bila u Francuskoj pa se zato još više veseli putovanju.

Viktorja Bašić i Pastry Chef Maša Salopek / Foto: Goran Jakuš za MWC

‘Bit će to moje prvo putovanje avionom i unaprijed sam uzbuđena. Francuski jezik učim već tri godine, to je obavezan predmet u našoj školi, no moram priznati da baš nisam talentirana za jezike. Zato mi je odlazak na usavršavanje u Provansu prava prilika i za dodatno učenje ne samo francuskog nego i engleskog jezika’, istaknula je Viktorija koja je početkom listopada bila jedna od pobjednica natjecanja mladih kulinarskih talenata na Festivalu Taste the Mediterranean u Splitu.

‘Osvojila sam prvo mjesto u paru s Marinom Simunićem, kuharom u restoranu ‘Artičok’. Nisam vjerovala da možemo pobijediti jer su i moji kolege bili jako dobri i jako motivirani, ali žiri je procijenio da je naše jelo najbolje’, rekla je talentirana Omišanka koju je oduvijek privlačilo kuhanje.

Direktorica škole Oliva Allegra Ana Bulovan, Vikotorija Bašić s ocem i bratom / Foto: Taste the Mediterranean

‘Od malena sam znala da ću se baviti kuhanjem, pri izboru zanimanja za mene je to bila jedina opcija. Ništa drugo nisam željela. Naša rodica, koju smo svi zvali baka Marija, prenijela mi je ljubav prema kuhanju. Mi živimo u Dubravi poviše Omiša, djed je bio mesar, uvijek se kod nas uzgajalo povrće, a baka je bila izvrsna kuharica koju su zvali da kuha i na pirovima. Stalno sam se motala oko nje i upijala što ona radi, osobito sam voljela raditi umake. Moj prvi desert bile su fritule’, ispričala nam je. Za kraj upitali smo je i o tome kako nove generacije gledaju na tradicionalne podjele uloga kod kuhanja.

‘Kod nas od davnina vlada mišljenje da su muškarci čvršći i bolji pa da zato mogu izdržati veće napore od žena, u svemu pa i u kuhinjama. Mislim da to nije točno. Kuhati u restoranu nije lak posao, ni ženama ni muškarcima. U kuharske škole sve češće se upisuju djevojke, no u mom društvu još uvijek se više ističu kolege nego kolegice. Smatram da bi vrednovanje kvalitete njihovog rada trebalo biti isto, bez obzira jesu li muškarci ili žene’, zaključila je.

Stranica koristi web kolačiće Više informacija Prihvaćam
Koristimo kolačiće! To znači da korištenjem ove web stranice pristajete na uporabu tih datoteka i koristite sve funkcionalnosti podržane tom tehnologijom. Molimo vas da prihvatite uvjete korištenja.