Središnji državni ured za razvoj digitalnog društva novi je partner portala Žene i mediji

2020-02-26T10:49:13+01:0025. veljače 2020.|Institucije|

Kako bi zajednički pridonijeli osvješćivanju javnosti o značaju sudjelovanja žena i djevojčica u digitalnoj ekonomiji s ciljem postizanja njihova ravnopravnijeg položaja u društvu, Središnji državni ured za razvoj digitalnog društva pridružio se krugu partnera portala Žene i mediji.

Sporazum o suradnji na portalu danas su u prostorijama Agencije za elektroničke medije potpisali Josip Popovac, ravnatelj Agencije i predsjednik Vijeća za elektroničke medije te Bernard Gršić, državni tajnik u Središnjem državnom uredu za razvoj digitalnog društva.

„Velika posjećenost portala Žene i mediji ukazuje na važnost ove teme i odličnu suradnju sa svim dionicima i partnerima u projektu. Portal je od početka prepoznao važnost tema digitalnog osnaživanja djevojčica i žena te su do sada objavljeni brojni članci s ovom tematikom. Pored toga, u rubriku s važnom dokumentacijom koja se odnosi na jačanje položaja žena u društvu uvrštena je i ona vezana uz digitalno područje. Suradnjom sa Središnjim državnim uredom za razvoj digitalnog društva ta će dimenzija teme kojom se bavimo dobiti dodatan naglasak“, kazao je Popovac.

Državni tajnik Bernard Gršić istaknuo je važnost aktivnog sudjelovanja žena u oblikovanju suvremenog društva. “Žene čine više od polovice europskog stanovništva, no njihov udio u IKT području iznosi tek oko 17 posto. Aktivno sudjelovanje žena ključno je za oblikovanje održivog, poštenog i pravednog digitalnog gospodarstva i društva” rekao je izražavajući podršku radu portala Žene i mediji.

“SDURDD u skladu s obvezama koje proizlaze iz Deklaracije o posvećenosti pitanju žena u digitalnom svijetu, provodi kampanju kojom se želi postići ravnopravniji položaj žena u IKT industriji. Drago mi je da se na ovakav način nastavlja kvalitetna suradnja između Središnjeg državnog ureda za razvoj digitalnog društva i Agencije za elektroničke medije”, dodao je državni tajnik Gršić.

Portal Žene i mediji dio je šireg projekta Agencije za elektroničke medije

Portal Žene i mediji dio je istoimenog projekta kojim Agencija i Vijeće za elektroničke medije nastoje pridonijeti osvješćivanju javnosti i medija o spomenutoj tematici uključivanjem svih ključnih dionika.

Središnji državni ured za razvoj digitalnog društva dvanaesta je partnerska organizacija u ovom projektu. Ostali partneri projekta su Pravobraniteljica za ravnopravnost spolova, Pučka pravobraniteljica, Ured za ravnopravnost spolova, Ministarstvo za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku, Središnji državni ured za sport, Hrvatski olimpijski odbor, Hrvatska udruga poslodavaca, Hrvatsko društvo dramskih umjetnika, Udruga B.a.B.e., Ženska soba – Centar za seksualna prava, Caritas te druge organizacije i pojedinci.

Do sada je u sklopu projekta Žene i mediji u suradnji s Hrvatskim olimpijskim odborom i Uredom za ravnopravnost spolova Republike Hrvatske, pod pokroviteljstvom Središnjeg državnog ureda za šport pokrenuta kampanja Za veću vidljivost ženskog sporta u elektroničkim medijima koja je uključivala radijske i televizijske spotove namijenjene podizanju razine svijesti o važnosti ženskog sporta i njegovoj podzastupljenosti u medijima, izrađena je Analiza medijskog tretmana rodnog nasilja u Hrvatskoj na trima nacionalnim televizijama te Preporuke za bolje praćenje ženskog sporta u elektroničkim medijima. 

Projekt Žene i mediji ima i važnu međunarodnu dimenziju, s obzirom da je započeo u sklopu aktivnosti radne skupine Žene i rod Mediteranske mreže regulatornih tijela (MNRA). Međutim, značajno je prerastao taj okvir i danas je primjer i uzor drugim regulatorima u pristupu tematici položaja žena u društvu.

Izvor: Agencija za elektroničke medije

Stranica koristi web kolačiće Više informacija Prihvaćam
Koristimo kolačiće! To znači da korištenjem ove web stranice pristajete na uporabu tih datoteka i koristite sve funkcionalnosti podržane tom tehnologijom. Molimo vas da prihvatite uvjete korištenja.