Sportašice godine Lena Stojković, Barbara Matić i karatašice, Morana Paliković Gruden dobitnica nagrade za životno djelo

2023-12-21T13:29:06+01:0021. prosinca 2023.|Sport|

Jubilarni 30. put Hrvatski olimpijski odbor (HOO) priredio je završnu godišnju svečanost – Veliki dan hrvatskog sporta, s dodjelom nagrada najuspješnijim sportašicama, sportašima i trenerima u godini na izmaku te zaslužnim sportskim dužnosnicima za životno djelo. Među 14 ovogodišnjih kategorija je i tradicionalna Nagrada za fair play te nekoliko posebnih priznanja HOO-a.

Nastavljajući inovativni trend, premijerno uveden prošle godine, pozornicom Kristalne dvorane hotela The Westin Zagreb prodefilirali su i najbolji sportaš i sportašica iz neolimpijskih sportova/disciplina, a ženska reprezentacija iz neolimpijskog sporta karatea praktično je ekipa godine u obje kategorije.

Predsjednik HOO-a Zlatko Mateša ove godine je odlučio da na svečanosti govore samo laureati pa je izostao i njegov pozdravni govor iz pozicije domaćina.

HOO-ova kategorija sportašice godine ni ove godine nije imala jednu laureatkinju. One najuspješnije dolaze iz borilačkih sportova, a to su svjetska prvakinja u taekwondou (kat. do 46 kg) Lena Stojković i vlasnica svjetske i europske bronce (kat. do 70 kg) judašica Barbara Matić.

Za razliku od prošle godine, laureat u pojedinačnoj muškoj konkurenciji je samo jedan. Godinu je rezultatski obilježio svjetski i europski prvak u gađanju letećih meta (trap) Giovanni Cernogoraz.

Naslov najuspješnije muške sportske ekipe drugu godinu zaredom ponijela je hrvatska nogometna reprezentacija (2. mjesto u Ligi nacija) koja je „obranila“ i prošlogodišnji epitet najvećeg sportskog promicatelja Hrvatske u svijetu.

Najuspješnija ženska ekipa dolazi iz karatea. Sjajni kvintet HKS-a osvojio je europsko srebro i svjetsku broncu, nastavivši kontinuitet uspona na pobjednička postolja iz prethodnih godina.

U konkurenciji najuspješnijih sportskih parova, štafeta i posada laureati su „pretplatnici“ na ovu HOO-ovu nagradu – europski prvaci i svjetski doprvaci, članovi bratskog veslačkog dvojca na pariće Martin i Valent Sinković. Poput nogometaša, i Sinkovići su dvostruki laureati u ovogodišnjem izboru HOO-a. Uručeno im je i posebno priznanje za promociju sporta.

U novoutemeljenoj kategoriji za izuzetne rezultate u neolimpijskim sportovima i neolimpijskim disciplinama nagrade su dobili svjetski i europski prvak u obaranju ruke Rino Mašić (kat. do 110 kg) i kickboksačica Lucija Bilobrk, svjetska prvakinja u K1 iznad 70 kg.

Unatoč bogatstvu vrhunskih sportskih rezultata u godini na izmaku, naslov najuspješnijeg trenera ponio je samo jedan laureat – Valter Cernogoraz. U konkurenciji je imao fantastične trenerske veličine: Nikolu Bralića, Zlatka Dalića, Jozu Jakelića, Lucijana Krcu, Veljka Lauru, Vladimira Preradovića

Dobitnik Nagrade za fair play ni jednog trenutka nije bio dvojben – atletičar Dino Bošnjak je nesvakidašnjim činom pomoći kolabiranom slovenskom kolegi Vidu Botolinu tijekom utrke na 5000 metara na Europskim igrama u Poljskoj – osvojio sportsku javnost i izvan granica dviju država. Uz HOO-ovu nagradu, dobio je i priznanje Europskog fair play pokreta „Spirit of fair play“ koje je također ovom prigodom uručeno, ali, nažalost, ne Bošnjaku osobno nego njegovu izaslaniku.

Veliki Dan Hrvatskog sporta, Hrvatski olimpijski odbor, Zagreb, Hrvatska, 20.12.2023., Mandatory Credit © Jozo Cabraja / kolektiff

Sportaši su poznati po sudjelovanju u humanitarnim akcijama svih vrsta, a jedan od njih je vlastitom zakladom za pomoć djeci napravio i iskorak više. Posebno HOO-ovo priznanje za humanitarni rad uručeno je tenisaču Marinu Čiliću. Nastavno na to priznanje, predsjedniku Zaklade hrvatskih sportaša Dubravku Šimencu ček s iznosom od 15.300 eura uručio je predstavnik Rotary kluba Zagreb – Medvedgrad Damir Markučič. Na inicijativu legendarnog olimpijca Zorana Primorca, „rotaryjevci“ su s HOO-om i drugim partnerima pokrenuli humanitarnu jedriličarsku regatu (u sklopu legendarne Mrduje), s koje se sav prihod, drugu godinu zaredom, uplaćuje Zakladi hrvatskih sportaša.

Posebno HOO-ovo priznanje za izdavački projekt godine, knjigu „Hrvatski sportski dužnosnici“, dobio je splitski publicist i kroničar sporta Jurica Gizdić.

Nagradu Matija Ljubek, koju HOO dodjeljuje sportskim zaslužnicima za životno djelo, ove godine su dobili: Jurica Carić (bridž), Tomislav Čuljak (judo), Zlatko Žagmešter (rukomet), Ivica Lazić (paraolimpizam), Morana Paliković Gruden (klizanje) te posthumno preporoditelj hrvatske odbojke Ante Baković.

Svečanosti HOO-a nazočio je i hrvatski premijer Andrej Plenković, članica MOO-a Kolinda Grabar Kitarović, resorna ministrica Nikolina Brnjac, izaslanik predsjednika RH Željko Jovanović, izaslanik predsjednika Sabora Žarko Tušek, zamjenik gradonačelnika Zagreba Luka Korlaet te brojni drugi uglednici.

Izvor: Priopćenje HOO / Vinko Knežević

Stranica koristi web kolačiće Više informacija Prihvaćam
Koristimo kolačiće! To znači da korištenjem ove web stranice pristajete na uporabu tih datoteka i koristite sve funkcionalnosti podržane tom tehnologijom. Molimo vas da prihvatite uvjete korištenja.