Spolno uznemiravanje na poslu u Hrvatskoj su doživjele tri četvrtine žena i polovina muškaraca

2021-05-12T19:39:11+02:0012. svibnja 2021.|Civilno društvo, Institucije|

Pravobraniteljica za ravnopravnost spolova, Višnja Ljubičić, sudjelovala je na predstavljanju istraživanja o spolnom uznemiravanju na radnom mjestu koje je provela neovisna stručnjakinja za suzbijanje nasilja protiv žena Dunja Bonacci Skenderović. Istraživanje je provedeno na uzorku od 448 ljudi i uobličeno u e-knjigu „Na poslu želim da me se doživljava profesionalno!“.  

Rezultati istraživanja provedenog u okviru projekta Frida pokazuju da je više od 71 posto zaposlenih u Hrvatskoj doživjelo spolno uznemiravanje na radnome mjestu. Uznemiravanju su izloženije žene. Spolno su uznemiravanje na poslu doživjele tri četvrtine žena i polovina muškaraca. Među njima svaka je treća osoba doživjela spolno uznemiravanje na radnome mjestu od više osoba. Čak 61 posto spolno uznemiravanih osoba to je doživjelo od svojih nadređenih.

„Najčešći oblici spolnog uznemiravanja u čak 90 posto slučajeva su neželjene seksualne primjedbe te sugestivni i uvredljivi komentari i/ili šale usmjerene prema osobi ili izrečene u njezinoj prisutnosti. Zatim slijedi požudno i neprimjereno izravno gledanje u dijelove tijela (64 posto slučajeva). Neželjene dodire, grljenje i ljubljenje doživjelo je 53 posto ispitanika, a neželjene pozive seksualne prirode 40 posto ispitanika. Dva ili više oblika spolnog uznemiravanja i nasilja doživjelo je više od 82 posto ispitanika“, kazala je Dunja Bonacci Skenderović.

Pravobraniteljica za ravnopravnost spolova Višnja Ljubičić potvrdila je da se novi podaci poklapaju s do sada dostupnima o spolnom uznemiravanju.

„Gotovo se svakodnevno susrećem sa slučajevima spolnog uznemiravanja, posebice od kada je krenula inicijativa #nisamtražila. Prije inicijative, broj pritužbi na godišnjoj razini je rastao. Godine 2016. godine bilo je dvadesetak pritužbi, a samo u prva četiri mjeseca ove godine primili smo već više od 60 pritužbi“, rekla je pravobraniteljica Ljubičić.

Dramska umjetnica Lada Bonacci pročitala je nekoliko stvarnih priča žena koje su otkrile da spolno uznemiravanje na radnome mjestu žene prati tijekom cijele karijere – od studentskih poslova do menadžerskih funkcija.

Trend povećanog razotkrivanja osoba koje stoje iza spolnog uznemiravanja, komentirala je izvršna direktorica Centra za ženske studije Dorotea Šušak: „Globalne pojavnosti i rukavci #metoo pokreta, baš kao i lokalizirana verzija navedenih aktivizama pod nazivom #nisamtražila, učinili su neobično važne i kardinalne korake za vidljivost žrtava i njihovih iskustava, ali i za detekciju dugogodišnjih zlostavljača.”

O spolnom uznemiravanju na radnome mjestu većina žrtava šuti. Čak 83 posto ispitanika koji su bili spolno uznemiravani, to nikome u tvrtki nisu prijavili. Većina njih kazala je kako to nisu učinili jer smatraju da poslodavac ništa neće poduzeti.

Istraživanje koje je Dunja Bonacci Skenderović provela u sklopu Fride, projekta protiv spolnog uznemiravanja na radnome mjestu, za cilj je, među ostalim, imalo utvrditi imaju li poslodavci učinkovit sustav prevencije i suzbijanja spolnog uznemiravanja na radnome mjestu.

Budući da je istraživanje otkrilo da nemaju, autorica im preporučuje poštivanje zakonske obveze zaštite dostojanstva radnika kroz interne akte tvrtke, uvođenje povjerenika za zaštitu dostojanstva radnika, edukacije njega i zaposlenika o spolnom uznemiravanju na radnome mjestu te sastavljanje internih obrazaca za prijavu spolnog uznemiravanja na radnome mjestu.

Izvor: Pravobraniteljica za ravnopravnost spolova

Stranica koristi web kolačiće Više informacija Prihvaćam
Koristimo kolačiće! To znači da korištenjem ove web stranice pristajete na uporabu tih datoteka i koristite sve funkcionalnosti podržane tom tehnologijom. Molimo vas da prihvatite uvjete korištenja.