Sonja Šarunić na predstavljanju knjige svoje preminule kćerke Zorane Sedlar: Iza sebe je ostavila puno lijepih tragova, ovo je jedan od njih

2023-05-27T09:32:00+02:0027. svibnja 2023.|Znanost|

Piše: Ivana Perković Rosan

Radijska urednica i voditeljica Sonja Šarunić predstavila je u knjižari Hoću knjigu Megastore knjigu svoje prerano preminule kćeri, doktorice znanosti i biologinje Zorane Sedlar ‘PS Prepoznaj stablo’. Za promociju knjige odabran je 24. svibnja, dan kada bi Zorana, koja je bila kustosica botaničkog odjela u Prirodoslovnom muzeju, slavila svoj 43. rođendan. Knjiga na kojoj je radila do samog kraja tako je ugledala svjetlo dana tri godine nakon njenog odlaska.

‘Ova knjiga je završena u proljeće, Zoranino najdraže godišnje doba kada stabla prolistaju, a izašla je na njen rođendan. ‘PS u Prepoznaj stablo’ je akronim naslova, a PS znači i poslije svega, a može značiti i prije svega poštuj stablo jer stabla su spasitelji planeta. Zorana je iza sebe ostavila puno jako lijepih tragova, ovo je jedan od tih tragova, ona je obožavala istraživati prirodu i bilo joj je jako stalo do nje. A ova knjiga je dokaz. Na početku je bila ideja da je knjiga namijenjena najmanjima, onima od prvog do četvrtog razreda osnovne škole, no ova knjiga će biti dragocjenija nama ‘analognima’, znate na koga mislim. Jer kad vas dijete jednog dana bude pitalo koje je ovo stablo, a vi ne budete znali, to je znak da niste ovu knjigu proučili’, rekla je Sonja Šarunić. Radijska urednica i voditeljica je govoreći o svojoj prerano preminuloj kćerki istaknula i kako je Zorana već u osmom razredu znala da će biti biologinja. Svoju karijeru započela je kao asistentica na Prirodoslovno matematičkom fakultetu, a nastavila kao kustosica botaničkog odjela u Prirodoslovnom muzeju. Doktorski rad je posvetila istraživanju promjena u vegetacijskom pokrovu otoka Molata gdje je Sonja Šarunić i rođena.

Magistrica znanosti i recenzentica knjige Vesna Tokić, koja je dobro poznavala Zoranu, ispričala je kako je knjiga na nju imala neočekivani utjecaj.

‘Imala sam čast i sreću da ovu knjigu pročitaj puno prije svih vas. Posljedica je nevjerojatna osobna transformacija koju se nadam da ćete doživjeti i vi. Nakon Zoranine knjige počela sam proučavati kore, različita lišća, počela sam biti prijatelj sa stablima i zapravo s cijelom prirodom, a prije sam šumu više doživljavala više kao scenografiju’, rekla je Tokić.

Promocija knjige ‘PS Prepoznaj stablo’ u knjižari Hoću knjigu Megastore okupila je brojne osobe iz javnog života / Foto: promo

Predstavljanje knjige svojim nastupima su uveličali i mladi glazbenici izvedbama Vivaldijeva Proljeća i Sumertimea, a koliki je bio interes za promociju govori to da se prvo tražila stolica više, a kasnije i knjiga više.

Kako je otkrila nakladnica Iva Veble knjiga je izdana u 500 primjeraka, a ako je suditi po promociji neće se dugo čekati do drugog izdanja.

Stručna suradnica na knjizi Marijana Vuković je dodala i kako smatra da je ovaj priručnik bolji od aplikacija jer je veće zadovoljstvo prepoznati stablo svojim trudom.

I za kraj Sonja Šarunić je pročitala tekst profesora s PMF-a Antuna Alegrea i još jednom podsjetila sve na značaj stabala bez kojih je život nemoguć.

Foto: promo

Iz sažetka knjige

Svatko na ovome svijetu trebao bi moći prepoznati barem pet vrsta ptica iz svoga kraja i barem deset stabala u svom okruženju. Tko to ne zna, koga to ne zanima, vjerojatno ne zna ni imena svojih najbližih susjeda. Takav nemar se zove – otuđenje. Kad ne znaš imena najbližih susjeda i nije te briga, otuđen si od ljudi, a kad ne znaš prepoznati ni deset stabala, otuđen si od prirode. Ponekad treba zagrliti stablo i to je predivan osjećaj sjedinjenja s prirodom, a možda i stablo uživa jer ga netko grli. Pa kad ga već grliš, bilo bi lijepo znati mu ime.

Stranica koristi web kolačiće Više informacija Prihvaćam
Koristimo kolačiće! To znači da korištenjem ove web stranice pristajete na uporabu tih datoteka i koristite sve funkcionalnosti podržane tom tehnologijom. Molimo vas da prihvatite uvjete korištenja.