ŠOKAČKI CVIT Županjska tradicija biranja najljepše Šokice Sijela s ciljem očuvanja kulturne baštine

2022-03-13T20:46:14+01:0013. ožujka 2022.|Kultura|

Piše: Nikolina Blažanović

Šokačko sijelo najveća je kulturno-zabavna manifestacija grada Županje. Na njemu se od 1968. godine svake veljače kroz predstave, priredbe, okupljanja i slavlja nastoje njegovati kultura i tradicija Slavonije. Centralni i najsvečaniji program Sijela je Šokački cvit. O povijesti i kriterijima natjecanja saznali smo od Marte Huber, kustosice Zavičajnog muzeja grada Županje, magistre povijesti, etnologije i kulturne antropologije, ujedno i članice Komisije za kulturu grada Županje. Više o pripremama i motivaciji za natjecanje saznali smo od ovogodišnjeg Šokačkog cvita, Marte Đaković.

Šokački cvit natjecanje je na kojem se za titulu najljepše bore djevojke obučene u narodne nošnje. U program Šokačkog sijela uvršteno je 1969. godine kada se po prvi put birala najljepša Šokica Šokačkog sijela. „Tada je to bilo nešto novo, drugačije, a ujedno i prilika mnogim mladim djevojkama da pokažu bogatstvo tradicijskog ruha kojeg baštine. Bilo je natjecateljica iz Županje i okolice, ali i iz sela oko Vinkovaca, Đakova i Slavonskog Broda. Prva najljepša Šokica Šokačkog sijela bila je Marica Parašilovac iz Gradišta, tada učenica županjske Gimnazije“, kazuje Marta Huber.

Prva ljepotica Šokačkog sijela iz 1969., Marica Parašilovac iz Gradišta / Foto: Zavičajni muzej “Stjepan Gruber” Županja

Pobjednice su godinama nosile titulu najljepše Šokice Sijela, a od 1995. godine titula mijenja ime u Šokački cvit. „Na Šokačkom cvitu djevojke prikazuju i prezentiraju svu raskoš svoje mladosti i ljepote te bogatstvo i raznovrsnost zavičajnog ruha. Cilj je predstaviti narodnu nošnju, bilo da se radi o originalnom narodnom odjevnom ruhu ili vjernim rekonstrukcijama starine novijeg datuma, kako bi se pokazalo obiteljsko nasljeđe i bogata kulturna baština naših predaka“, objašnjava.

Natjecateljice imaju stilski i vremenski ujednačeno tradicijsko ruho. Uz samu narodnu nošnju moraju imati odgovarajuću obuću i frizuru te prigodu za koju se nošnja odijevala. Kada je manje djevojaka, one same predstavljaju svoju nošnju, a kada ih je više to čine voditeljice/i. Trenutno se za titulu Šokačkog cvita mogu natjecati djevojke između 16 i 25 godina te se ne mogu ponovno prijaviti djevojke koje su je već osvojile.

Šokački cvit 2021., Karla Babić iz Babine Grede / Foto Video Focus Županja

Šokački cvit i dvije pratilje bira Prosudbena komisija stručnjakinja i stručnjaka. „Prosudbena komisija voli čuti djevojke koje se predstavljaju na svom autentičnom, lokalnom govoru, a kada na to dođe red pjesme i recitacije, sve skupa dodatno pojača dojam. Naravno, ruho i kandidatkinja koja nosi ruho ipak su u glavnom fokusu“, govori nam Huber o kriterijima.

Nekad su djevojke kao nagradu dobivale simbolične poklon pakete, a zatim niz godina pozamašni novčani iznos. Ove godine su pak dobile dukate. Šokački cvit dobio je veliki dukat, prva pratilja dva mala dukata, a druga pratilja jedan mali dukat.

Šokački cvit i ljepotica sela Jugoslavije iz 1972. godine, Ljerka Salić iz Cerne / Foto: Zavičajni muzej “Stjepan Gruber” Županja

Broj prijavljenih djevojaka također je varirao s godinama. Tako se na petom Šokačkom sijelu 1972. godine prijavilo samo osam djevojaka, a 1998. godine čak 32. Ove godine prijavile su se 23 djevojke iz 18 različitih mjesta Slavonije, Baranje i Srijema, a titulu Cvita odnijela je Marta Đaković iz Županje.

„Na ovo sam se natjecanje prijavila prvenstveno zbog ljubavi i poštovanja prema tradiciji i nošnji mojega kraja. Od malih nogu sam članica Kulturno – umjetničkog društva “Tomislav” pa sam naravno jako vezana za naše običaje i općenito očuvanje naše šokačke baštine. Ovakva titula zaista predstavlja krunu mojega dugogodišnjeg rada i naravno, neopisiv ponos i čast što sam upravo ja Šokački cvit. Ona je afirmacija mojega dosadašnjeg angažmana, zalaganja i uloženog truda, ali i motivacija da i dalje doprinosim očuvanju tradicije i folklora“, kaže Marta Đaković o svojoj prijavi i značenju titule.

Bila je obučena u svečanu županjsku nošnju (naslovna fotografija, sredina) iz 30-ih godina 20. stoljeća koja se nosila za svečane prigode, a ona je u svojoj bila kuma u svatovima. Vlasnik nošnje je Joso Bušić, a u nošnju ju je spremila Blaženka Filipović. „Ukratko, nosila sam maramu zlataru vezenu rukom preko papira, zapreg granaš, veliku šlinganu rubinu i veliki šlingani oplećak, cipelice na petu te tortu kao poklon. Također, bila sam okićena ružmarinom i imala sam torbicu u kojoj su bili dukati za prikazivanje“, opisuje nam svoju nošnju.

Šokački cvit je jedno predivno iskustvo u životu. Osim što svaka djevojka s ponosom predstavlja svoju predivnu nošnju, meni je najljepši dio stjecanje novih prijateljstava i prikupljanje lijepih, nezaboravnih uspomena“, poručila je.

Zanimljivo je da se prve godine natjecanja uz djevojke birala i najljepša muška nošnja, no to se ipak nije nastavilo. Kako se program Sijela sadržajno stalno mijenja, Huber kaže kako za koju godinu uz Šokački cvit možda vidimo i izbor najljepšeg Šokca u narodnoj nošnji.

Naslovna fotografija: Šokački cvit 2022.- Ema Pavlović prva pratilja – Strošinci, Marta Đaković Šokački cvit – Županja i Josipa Vidaković druga pratilja – Zadubravlje / Foto Video Focus Županja

Stranica koristi web kolačiće Više informacija Prihvaćam
Koristimo kolačiće! To znači da korištenjem ove web stranice pristajete na uporabu tih datoteka i koristite sve funkcionalnosti podržane tom tehnologijom. Molimo vas da prihvatite uvjete korištenja.