Snima se dokumentarac o ženama koje obnovom riječkog Željezničkog kolodvora ruše rodne stereotipe

2022-02-17T17:29:38+01:0017. veljače 2022.|Kultura|

U Rijeci se trenutno snima dokumentarni kratkometražni film koji u fokus stavlja žene koje svojom obnovom dotrajalih objekata na fasadi Željezničkog kolodvora ruše rodne stereotipe. Dok se radovi na obnovi fasade Željezničkog kolodvora u Rijeci primiču kraju, filmska ekipa kamerom prati posljednje zahvate restauratorske ekipe.

Riječ je o kratkometražnom dokumentarnom filmu Izvorni sjaj koji u fokus stavlja kiparice restauratorice u njihovoj svakodnevici. Tijekom praćenja njihovog života i rada, na površinu izviru zanimljive teme poput napornog fizičkog rada, iznimne pedantnosti u poslu, nevjerojatna fizička i mentalna snaga radnica koje svojim djelovanjem ruše rodne stereotipe obnavljanjem dotrajalih objekata.

“Upravo nas je jedan novinski članak ponukao da im pristupimo. Čitajući članak koji ih je prezentirao kao stereotipe ‘bauštelaca’ koji piju pive i zvižde na skeli, odlučio sam se obratiti Eni Jukopili, jednoj od kiparica restauratorica koja je ujedno i voditeljica tima u tvrtki koja radi na obnovi željezničkog kolodvora”, kaže Toni Juričić, koautor filma.

Razgovor s Eni doveo je Juričića, u tandemu s Biancom Dagostin, do ideje da naprave dokumentarni film o njihovom poslu, da pokažu koliko je profesija kipara restauratora kulturno i društveno važna. Kroz film, prikazat će se kakve sve poslove restauratori moraju raditi te što ih točno vodi da svoj posao dotjeraju do savršenstva. Film otvara i druga pitanja poput rodne ravnopravnosti, pitanje koje je posebno vidljivo dok usputni prolaznici u čudu gledaju djevojke na skeli kako rade “muške” poslove.

Sa snimanja filma Izvorni sjaj, foto: Antonio Zulijani

“Njihov optimizam i snaga potaknuli su želju da ovu priču snimimo i podijelimo s gledateljima. Već smo odradili nekoliko snimanja. U planu je da do kraja ožujka dovršimo produkciju na terenu te krenuti u montažu filma. Zahvalni smo tvrtki Terracotta d.o.o., koja radi na obnovi Željezničkog kolodvora, što nam je dopustila da kamerom pratimo tijek radova”, istaknula je koautorica Bianca Dagostin.

U produkciji su uključeni i riječki filmaši: Mateo Jurčić kao direktor fotografije te Saša Vukosav kao organizator lokacija. Glazbu i zvuk na filmu potpisuje jedan od producenata filma Sanel Isanović.

Izvorni sjaj producira nagrađivana labinska tvrtka Level 52, a film su sufinancirali Hrvatski audiovizualni centar i Grad Rijeka.

Izvor: HAVC

Stranica koristi web kolačiće Više informacija Prihvaćam
Koristimo kolačiće! To znači da korištenjem ove web stranice pristajete na uporabu tih datoteka i koristite sve funkcionalnosti podržane tom tehnologijom. Molimo vas da prihvatite uvjete korištenja.