SNEP 2 junior – Jedno od četvero djece osnovnoškolskog uzrasta preživjelo je neki oblik seksualnog nasilja

2023-06-29T22:08:26+02:0029. lipnja 2023.|Civilno društvo, Institucije|

Piše: Antonija Dujmović

Istraživanje Ženske sobe provedeno u okviru programa prevencije seksualnog nasilja za više razrede osnovnih škola SNEP 2 – junior pokazalo je da je jedno od četvero djece u Hrvatskoj preživjelo neki oblik seksualnog nasilja. Oko 20 posto njih o tome se povjerilo nekome, najčešće majkama i prijateljicama, međutim zabrinjava podatak da ih se čak 45 posto nije povjerilo nikome.

Ovi rezultati istraživanja predstavljeni su na završnoj konferenciji “Što možemo bolje – prevencija seksualnog nasilja nad djecom”, 29. lipnja u Zagrebu, na kojoj se okupilo stotinjak stručnjaka/inja i zainteresiranih iz redova civilnog društva te državnih i pravobraniteljskih institucija dok je znatno veći broj sudionika/ca, poglavito onih iz područja obrazovanja, konferenciju pratio online.

Istraživanje je provedeno 2022./2023. i obuhvatilo je preko 2 i pol tisuće učenika i učenica iz 34 osnovne škole s područja 17 županija. Koordinatorica Ženske sobe dr. sc. Maja Mamula istaknula je rodnu dimenziju seksualnog nasilja kazavši kako je istraživanje potvrdilo veću izloženost djevojčica seksualnom nasilju.

Prema ovom istraživanju najzastupljeniji oblik seksualnog nasilja je ono elektroničko, poput uzmeniravanja seksualnim komentarima, nagovaranja na slanje slike nagog tijela i prisiljavanje djeteta na gledanje tuđih intimnih dijelova tijela ili seksualnog sadržaja. Da su u porastu djela spolnog iskorištavanja i seksualnog nasilja nad djecom elektroničkim putem potvrdila je i policijska službenica za mlade Kristina Filipović. Iznijela je podatak da je MUP prošle godine evidentirao ukupno 685 djece žrtava spolnog delikta. Broj kaznenih djela puno je veći s obzirom na to da je nad nekom djecom izvršeno više njih. Pravobraniteljica za djecu Helenca Pirnat Dragičević je napomenula da se treba imati na umu kako na jedno ovakvo prijavljeno djelo dolazi pet do deset neprijavljenih.

Ravnatelj Uprave za potporu i unaprjeđenje sustava odgoja i obrazovanja dr. sc. Momir Karin izrazio je podršku Ministarstva znanosti i obrazovanja ovom programu podsjetivši da je MZO s ciljem prevencije nasilja među djecom i mladima razvilo aplikaciju za prijavu nasilja. Govorio je i o situacijama s kojima se škole i ministarstvo susreću, poput onih kada je djelatnik neke škole osumnjičen za seksualno nasilje nad djetetom.

U tom kontekstu su govorile i pravobraniteljica za djecu Pirnat Dragičević te saborska zastupnica Sabina Glasovac. Smataju kako je nužno unaprijediti sustav kako se ne bi događalo da počinitelji kaznenih djela na štetu djeteta i dalje rade s djecom. Kako su obje istaknule, pravosudni procesi traju predugo, a kazne za počinitelje su preblage pa se događa da se seksualne predatore kažnjava radom za opće dobro.

Foto: Žene i mediji

Podsjetimo, s ciljem prevencije seksualnog nasilja nad djecom Ženska soba je s partnerima kroz protekle četiri godine provodila EU projekte SNEP – Seksualno nasilje – edukacijski i prevencijski program, koji se odnosio na srednjoškolski uzrast, te SNEP 2 – junior. Implementaciju oba programa odobrili su Ministarstvo znanosti i obrazovanja i Agencija za odgoj i obrazovanje. Tijekom provedbe projekta SNEP 2 – junior na radionicama i predavanjima je sudjelovalo preko tri tisuće učenika te gotovo tisuću i pol roditelja. Ženska soba zalaže se za sustavno provođenje ovih prevencijskih programa.

Stranica koristi web kolačiće Više informacija Prihvaćam
Koristimo kolačiće! To znači da korištenjem ove web stranice pristajete na uporabu tih datoteka i koristite sve funkcionalnosti podržane tom tehnologijom. Molimo vas da prihvatite uvjete korištenja.