Skupština HOO-a podržala prijedlog o 40-postotnom udjelu žena u „olimpijskoj vladi“

2023-02-28T09:50:04+01:0028. veljače 2023.|Sport|

Na prijedlog dopredsjednice HOO-a i čelnice Komisije za ravnopravnost spolova u sportu Morane Paliković Gruden, HOO ide u praktičnu primjenu pravila o 40-postotnoj zastupljenosti žena u svom vodećem tijelu. Uporište za to je praksa Europskih olimpijskih odbora, ali i čl. 59. Statuta HOO-a, u kojem stoji:

„Slijedom odredaba Olimpijske povelje, većinu od ukupnog broja članova Vijeća čine članovi iz reda nacionalnih sportskih saveza učlanjenih u međunarodne federacije olimpijskih sportova; u Vijeću treba biti najmanje 40 posto žena od ukupnog boja članova Vijeća.“

Zalaganjem predsjednika Zlatka Mateše, HOO u aktualnom mandatu ima tri dopredsjednice Vijeća (Blanka Vlašić, Sanda Čorak i Morana Paliković Gruden) te jednog dopredsjednika (Željko Jerkov), no od 23 člana Vijeća, trenutačno je samo šest žena (uz spomenute tri dopredsjednice, tu su i članica MOO-a Kolinda Grabar-Kitarović, čelnica HTS-a Nikolina Babić i predsjednica Športske zajednice Osječko-baranjske županije Zvjezdana Tuma Pavlov). Ovom odlukom, zastupljenost žena u Vijeću HOO-a uskoro bi trebala dosegnuti gotovo polovični udio, što je, prema mišljenju Morane Paliković Gruden, sjajna poruka Lijepoj Našoj za primjenu tog pravila i u ostalim sferama društva.

48. sjednica Vijeća HOO-a / Foto: HOO

Prijedlog o 40 postotnoj zastupljenosti žena u vodećem tijelu HOO-a donesena je na 67. redovnoj sjednici Skupštine Hrvatskog olimpijskog odbora održanoj u Zagrebu pod predsjedavanjem čelnika HOO-a Zlatka Mateše. Na dnevnom redu bilo je obilje izvješća iz domene djelovanja nacionalne olimpijske udruge, ali i brojni prijedlozi za usklađenjem pravila i akata HOO-a s novim Zakonom o sportu.

Najopsežnija točka – Programsko i financijsko izvješće Hrvatskog olimpijskog odbora za 2022. godinu – imalo je i šest priloga, ali sve što se našlo pred članovima skupštine za odlučivanje, jednoglasno je prihvaćeno. Podsjetimo, HOO je u rezultatski iznimno uspješnoj 2022. godini financirao i sufinancirao 919 natjecanja, a s onih koji imaju međunarodnu odrednicu, u Hrvatsku je stiglo 248 medalja. U šest razvojnih programa HOO skrbi za 553 sportaša i sportašica iz 38 sportova, a kategorizacija sportaš(ic)a približila se broju korisnika od 5.000. Krajem prošle godine razvojni program za sufinanciranje rada trenera zaustavio se na broju 126 (iz 42 sporta), a financirano je i oko 300 programa i aktivnosti na razini lokalnog sporta. Prihodovna strana HOO-a iznosila je 282,8 milijuna kuna, a rashodovna – 288,8 milijuna kuna.

Uz prihvaćeni prijedlog izmjena i dopuna Statuta HOO-a, najvažnija odluka iz područja usklađenja s novim Zakonom o sportu rezultirala je prestankom članstva krovnih sportskih udruženja u HOO-u (Hrvatski paraolimpijski odbor, Hrvatski sportski savez gluhih, Hrvatski akademski sportski savez i Hrvatski školski sportski savez). Bespogovorno je prihvaćen i Pravilnik o načelima i osnovnim elementima sustava sportskih natjecanja u Republici Hrvatskoj za nacionalne sportske saveze članove HOO-a.

Odlukom HOO-ove Skupštine, Hrvatski teqball savez primljen je u privremeno članstvo nacionalne olimpijske udruge.

Izvor: HOO / Vinko Knežević

Stranica koristi web kolačiće Više informacija Prihvaćam
Koristimo kolačiće! To znači da korištenjem ove web stranice pristajete na uporabu tih datoteka i koristite sve funkcionalnosti podržane tom tehnologijom. Molimo vas da prihvatite uvjete korištenja.