Simbolika cvijeta mimoze u borbi protiv raka vrata maternice

2023-01-21T09:56:58+01:0025. siječnja 2020.|Civilno društvo|

Svake se godine treće subote u mjesecu siječnju u cilju borbe protiv raka vrata maternice obilježava Dan mimoza i Nacionalni dan borbe protiv raka vrata maternice. Tim povodom organizira se javnozdravstvena akcija na zagrebačkom Cvjetnom trgu i u brojnim drugim gradovima Hrvatske.

Cvijet mimoze izabran je za zaštitni simbol borbe protiv raka vrata maternice jer mimoza u mnogim kulturama simbolizira ženu, slobodu, emancipaciju i osjećajnost, a samim time što cvjeta u ledenim uvjetima pokazuje i snagu i otpornost koju bi svaka žena trebala imati kad je u pitanju vlastito zdravlje.

Cilj ove javnozdravstvene akcije je podizanje svijesti javnosti, a posebice žena, o važnosti redovitih ginekoloških pregleda, cijepljenju protiv HPV-a te brizi za vlastito intimno zdravlje, kako bi zahvaljujući preventivnim mjerama smanjili smrtnost od ove zloćudne bolesti. Stoga je iznimno važno što kvalitetnije i što više informirati žene svih dobnih skupina o mogućnostima prevencije raka vrata maternice.

Rak vrata maternice jedno je od najpreventabilnijih sijela raka zbog poznatog uzročnika, relativno dugog razdoblja između infekcije i nastanka raka te zbog postojanja cjepiva protiv HPV-a i odgovarajućeg probirnog testa kojim se otkrivaju premaligne promjene. Iz navedenog razloga niti jedna žena ne bi trebala umrijeti od ove zloćudne bolesti.

Više informacija o raku vrata maternice i prevenciji potražite OVDJE.

Izvor: HZJZ

Stranica koristi web kolačiće Više informacija Prihvaćam
Koristimo kolačiće! To znači da korištenjem ove web stranice pristajete na uporabu tih datoteka i koristite sve funkcionalnosti podržane tom tehnologijom. Molimo vas da prihvatite uvjete korištenja.