Šetnja s Kolumbinama – glumice Tea Šimić i Irena Matas donose kazalište na trgove i ulice metropole

2023-04-14T19:08:50+02:0014. travnja 2023.|Kultura|

Piše: Ivana Perković Rosan

Irena Matas primjer je svestrane žene koja je uspjela svoju strast prema glumi i znanje o radu u turizmu objediniti u nagrađivanom projektu Šetnja s Kolumbinama. Riječ je o interaktivnom razgledavanju Zagreba u vidu predstave u pokretu s elementima commedie dell’ arte i kazališnog klauna u kojem uz Matas igra i akademska glumica Tea Šimić. O ovoj neobičnoj predstavi, kao i drugim projektima koje tek planira razgovarale smo s Matas.

Ovaj originalni obilazak metropole, koji traje dva sata i obuhvaća čak 24 lokacije, Matas je osmislila prije gotovo šest godina, a u međuvremenu je realizirala i niz drugih projekata.

‘Jednostavno sam sjela i napisala scenarij za interaktivni razgled grada Zagreba u vidu predstave u pokretu s elementima commedie dell’ arte i kazališnog klauna jer jako volim komediju. Tekstom i scenarijem vezani smo i za autentične lokacije kojima predstava prolazi. Progovaramo o raznim povijesnim činjenicama i legendama, njegujemo nematerijalno bogatstvo hrvatskog jezika i dotičemo se raznih književnih i glazbenih djela, kazališnih predstava i filmova. Tu su Krleža, Držić, Matoš, Zagorka, Ujević, Preradović i drugi književnici, a izvodimo i ulomke iz filma Tko pjeva zlo ne misli. Naša vesela predstava u pokretu privlači sve generacije, kolokvijalno rečeno od sedam do 77 godina, iako imamo i mlađe i starije šetače od navedenog’, ispričala nam je otkrivši i kako su na početku obilaska sudionici pomalo rezervirani, ali se to brzo mijenja.

Šetnja s Kolumbinama / Foto: privatni album

‘Kako predstava odmiče svi se sve više opuštaju i prepuštaju tempu i dinamici izvedbe te sve smjelije sudjeluju u interaktivnim dijelovima pljeskanjem, pucketanjem prstima i pjevanjem. Ponekad ima i nepredviđenih upadica prolaznika dok izvodimo kazališne monologe ili dijaloge no improvizacijama takve simpatične upadice asimiliramo u izvedbu kao da su dio nje. Istu metodu koristimo i u slučajevima u kojima nas slučajni prolaznici zaustavljaju ili nešto dovikuju, sve ‘unesemo’ u našu veselu i razigranu izvedbu. S obzirom na to da nam je pozornica uži centar grada Zagreba niti ne znamo što nas zapravo ‘čeka’ iza svakog ugla, a vještina dobre improvizacije je jako važan segment commedie dell’arte na čijim elementima je naša predstava i naslonjena’, ispričala nam je Matas koja je objasnila i odakle naziv Kolumbine.

‘Maska koju nosimo je tipična venecijanska ženska maska imenom Kolumbina Bauta koja skriva samo pola lica. Popularizirale su je kroz povijest upravo glumice commedie dell’ arte koje su inzistirale na maskama koje neće skrivati njihova cijela lica’, rekla je Matas najavljujući za 22. travnja već sljedeće izvođenje predstave Šetnja s Kolumbinama.

I nije sve stalo samo na originalnom razgledavanju grada, naše Kolumbine, Irena i Tea Šimić su snimile dva nagrađivana turističko-umjetnička kratka filma Šetnja s Kolumbinama, Zagreb, Hrvatska i Advent with the Kolumbinas, a okušale su se i u glazbenim vodama. Prije dvije godine objavile su mini mjuzikl Kolumbinas Christmas Medley koje izvode kao vokalni sastav Kolumbinas. A Matas već ima spremnu dječju predstavu Kolumbastične zgode koja čeka na realizaciju.

Šetnja s Kolumbinama / Foto: privatni album

‘Napisala sam i dječju predstavu Kolumbastične zgode za uzrast šest do 11 godina koja čeka povoljan trenutak produkcije, a koja uvelike ovisi o financijskim sredstvima kojih nažalost nema dovoljno. Naš čitav multidisciplinarni projekt “Šetnja s Kolumbinama” općenito se temelji na vrlo skromnim financijskim sredstvima s jedne strane te puno entuzijazma i ljubavi prema izvedbenim scenskim umjetnostima s druge strane. Osim toga, velike pohvale i podrške za našu predstavu koje stalno dobijamo od naših malih i velikih šetačica i šetača, sve nominacije i nagrade naših filmova koje dobijamo na raznim filmskim festivalima kao i interes i praćenje svih segmenata našeg projekta od strane lokalnih, nacionalnih i regionalnih medija čine da ustrajemo u namjeri dugoročnosti projekta’, objasnila je Matas koju šira publika trenutno može gledati u seriji Kumovi.

Profesionalnu glumicu Teu Šimić zagrebačka publika osim u ‘Šetnji s Kolumbinama’ trenutno može gledati u čak tri predstave. Neverbalnoj predstavi ‘Ona i On’, komediji ‘Čistim život’ te dječjoj predstavi ‘Internet genijalci’. Tea nam je kratko ispričala kako je nastala najnovija predstava ‘Ona i On’ u produkciji njene kazališne družine Emma.

‘Za predstavu ‘Ona i on’ depresiju i anksioznost smo uzeli kao glavne prepreke u životima naših junaka. Mentalno zdravlje nam nije bio primaran fokus istraživanja, već sam odnos njih. Osim što želimo proširiti vjeru u zdrav ljubavni odnos, ideja je bila da pokažemo koliko je teško mladim ljudima uz vlastite demone gledati demone bližnjih te da bez rješavanja svojih “krupnih” problema nije zdravo ulaziti u bilo kakve odnose. Naša publika tu međusobnu borbu gleda uživo, bez verbalizacije, u jednoj posebnoj poetskoj atmosferi. Posljednju izvedbu sezone planiramo u svibnju, u Centru za kulturu i informacije Maksimir’, rekla nam je Šimić najpoznatija po hvaljenoj monodrami Bukača.

Stranica koristi web kolačiće Više informacija Prihvaćam
Koristimo kolačiće! To znači da korištenjem ove web stranice pristajete na uporabu tih datoteka i koristite sve funkcionalnosti podržane tom tehnologijom. Molimo vas da prihvatite uvjete korištenja.