Seoske žene trajno su suočene s preprekama zbog kojih ne mogu u potpunosti uživati svoja ljudska prava

2020-10-15T13:19:06+02:0015. listopada 2020.|Civilno društvo, Institucije|

Međunarodni dan ruralnih žena obilježava se 15. listopada, što je određeno tijekom 4. UN-ove Konferencije o ženama u Pekingu još 1995. godine  s ciljem skretanja pozornosti na uvjete u kojima žive žene na selu koji su znatno teži nego oni u kojima žive žene u urbanim područjima. U svijetu svaka treća žena radi u sektoru poljoprivrede, a seoske žene igraju važnu ulogu u  poljoprivrednoj proizvodnji, sigurnosti hrane i prehrani, upravljanju zemljištem i prirodnim resursima te skrbe o kućanstvu.
 
Stoga je Odbor UN-a za uklanjanje diskriminacije žena 2016. godine donio Opću preporuku br. 34 (2016) o pravima žena u ruralnim područjima. Ona ističe kako su žene u ruralnim područjima i dalje sustavno i trajno suočene s preprekama koje im onemogućavaju da u potpunosti uživaju svoja ljudska prava. One snose veći dio tereta neplaćenog rada zbog stereotipnih rodnih uloga, nejednakosti u kućanstvu te nedostatka infrastrukture i usluga, uključujući i one koje se odnose na proizvodnju hrane i rad u području skrbi. Čak i ako su formalno zaposlene, često rade poslove koji su nesigurni, opasni i slabo plaćeni te koje ne pokriva socijalna zaštita. U osobito su nepovoljnijem položaju u odnosu na pristup zdravstvenoj zaštiti. Također je veća vjerojatnost da će žene u ruralnim područjima na svim razinama biti isključene s vodećih položaja te položaja na kojima se donose odluke. One su nerazmjerno pogođene rodno utemeljenim nasiljem te nedostatkom pristupa pravosuđu i učinkovitim pravnim sredstvima.
 
Iako je veći dio Opće preporuke primjeren okvir djelovanja za žene u zemljama u razvoju, Preporuka sadrži i poglavlje posvećeno zaštiti prava ruralnih žena u razvijenim zemljama. Naime, žene u ruralnim područjima u razvijenim zemljama i zemljama u razvoju često su suočene sa sličnim izazovima zbog siromaštva i isključenosti te mogu imati slične potrebe kad su u pitanju dostupnost usluga, socijalna zaštita i gospodarsko osnaživanje.
 
Ured za ravnopravnost spolova preveo je tekst Opće preporuke o pravima žena u ruralnim područjima na hrvatski jezik i objavio na svojoj internetskoj stranici www.ravnopravnost.gov.hr.

Izvor: Ured za ravnopravnost spolova RH

Stranica koristi web kolačiće Više informacija Prihvaćam
Koristimo kolačiće! To znači da korištenjem ove web stranice pristajete na uporabu tih datoteka i koristite sve funkcionalnosti podržane tom tehnologijom. Molimo vas da prihvatite uvjete korištenja.