Seksualno uznemiravanje u filmskoj i zabavnoj industriji

2019-08-24T12:21:50+02:0024. kolovoza 2019.|Kultura|

Seksualno uznemiravanje jedan je od važnih problema s kojim se susreću brojne žene tijekom izgradnje karijere i općenito na radnom mjestu. Filmska i zabavna industrija u tome se možda najviše ističu zbog specifičnosti posla. Široj je javnosti raširenost ove pojave postala vidljivija tek nakon otkrivanja skandala američkog producenta Harveya Weinsteina, kada je započeo izraženiji trend svjedočenja brojnih poznatih glumica s ciljem borbe protiv seksualnog uznemiravanja.

Zanimljivo je da se tada i Hrvatska ucrtala na svjetskoj mapi u borbi protiv ove negativne pojave. Naime, upravo je u Zagrebu 2017. godine, na poziv Hrvatskog društva dramskih umjetnika, Međunarodna federacija glumaca izglasala Deklaraciju o seksualnom uznemiravanju, diskriminaciji i odmazdi u zabavnoj i medijskoj industriji.

Deklaracija izražava poštovanje prema svima onima koji su javno progovorili o ovome problemu, zatim najstrože osuđuje sve koji su seksualno uznemiravali, diskriminirali i nad kolegama činili odmazdu zbog prijave te poziva industriju da se s ozbiljnošću posveti ovome problemu. Uz ovu deklaraciju donesene su i Rezolucija o jednakosti spolova i Reolucija o internetskom mediju.

Predsjednica HDDU-a, Perica Martinović, ocijenila je ovo kao poticaj hrvatskim glumačkim udruženjima i sindikatima da bolje rade, uče i razmjenjuju iskustva za dobrobit svih glumaca.

Članovi FIA-e (The International Federation of Actors) iz različitih djelova svijeta iznijeli su izvješće o stanju koje su zabilježili u svojim zemljama, pa je tako Arden Ryshpan iz Kanadskog Equityja izvijestila kako je čak 50% njihovih članova bilo seksualno uznemiravano na radnome mjestu. Kao predsjednica američke filmske organizacije SAG-AFTRA, o tome je u Zagrebu govorila i Gabrielle Carteris, našoj javnosti poznata po ulozi Andreje Zuckerman iz popularne TV serije 1990-ih, Beverly Hills.

Ana-Marija Vrdoljak, predstavnica Hrvatskog društva dramskih umjetnika u FIA-i i Gabrielle Carteris, predsjednica organizacije SAG-AFTRA

Odbacivanje principa usluga za uslugu

Mnoge ankete koje su provodili sindikati otkrile su zabrinjavajući intenzitet problema, njegove široke posljedice i opsežne traume žrtava. Unatoč maltretiranju koje je uobičajeno i u drugim sektorima, segment zabavne i medijske industrije posebno je izložen tim događajima, jer se intimnost izvodi na pozornici ili pred kamerama, ističe FIA.

Ipak, uočeni su i primjeri dobre prakse u pogledu rješavanja problema uznemiravanja na radnom mjestu. Na audicijama, probama i u proizvodnji sve više se promiče uljudno radno okruženje, podizanje svijesti i promicanje etičkih kodeksa u industriji te uspostavljanje djelotvornih mehanizama za prijavu slučajeva, postupanje i rješavanje.

Pojavljuju se nove režijske prakse pri kojima se golotinja i seksualne scene odrađuju ispravno i s poštovanjem. Sve više izvođača, žena i muškaraca, ohrabreni su od svojih sindikata da progovore i odbace “quid pro quo” (usluga za uslugu) uznemiravanje kao neizbježan pristup izgradnji profesionalne karijere u sektoru umjetnosti, medija i zabave.

Stranica koristi web kolačiće Više informacija Prihvaćam
Koristimo kolačiće! To znači da korištenjem ove web stranice pristajete na uporabu tih datoteka i koristite sve funkcionalnosti podržane tom tehnologijom. Molimo vas da prihvatite uvjete korištenja.