Seksizam u privatnoj sferi – sve počinje u obitelji

2021-02-09T20:46:12+01:009. veljače 2021.|Civilno društvo, Institucije|

Seksizam unutar obitelji može pridonijeti jačanju stereotipnih uloga, oslabljivanju žena, niskom samopouzdanju i krugu nasilja nad ženama i djevojčicama, a može utjecati i na životne i karijerne izbore.

Iako su se tradicionalne rodne uloge u obitelji (muškarci kao hranitelji obitelji, žene koje obavljaju kućanske poslove) uglavnom mijenjale kako je više žena ulazilo na tržište rada, čimbenici koji pridonose promjenama unutar obitelji, uvelike variraju u Državama članicama. Seksističko ponašanje i dalje je široko rasprostranjeno u međuljudskim odnosima, a žene i dalje obavljaju mnogo više neplaćenog rada u domu nego muškarci.

Članak 16. Konvencije o uklanjanju svih oblika diskriminacije žena (CEDAW) zahtijeva od Država stranaka da poduzmu odgovarajuće mjere kako bi osigurale jednakost žena i muškaraca u obitelji.

Veza između seksizma i prevencije nasilja nad ženama i djevojčicama pojačava potrebu za djelovanjem u privatnom području.

Preporučene mjere, naročito one koje se odnose na jezik i podizanje svijesti, kao i one koje se odnose na medije, obrazovanje i kulturne sektore, posebno su važne za rješavanje seksizma u privatnom području.

Međutim, sankcije za seksizam unutar obitelji su neprimjerene, osim ako ponašanje ne dosegne prag kriminaliteta poput tjelesnog, psihičkog ili ekonomskog nasilja nad ženama.

Vlade Država članica pozvane su razmotriti sljedeće mjere:

  • Uvoditi mjere u vezi s usklađivanjem privatnog i poslovnog života, uključujući plaćeni rodiljni i očinski dopust, plaćeni roditeljski dopust za žene i muškarce, univerzalan pristup kvalitetnoj i pristupačnoj skrbi za djecu i druge socijalne usluge te fleksibilne radne uvjete za žene i muškarce. Poboljšati pristup uslugama skrbi za starije osobe i druge uzdržavane osobe. Organizirati kampanje za poticanje jednake podjele skrbi i odgovornosti za kućanstvo između žena i muškaraca.
  • Promicati politike i mjere koje podržavaju pozitivno roditeljstvo, koje jamče jednake mogućnosti za djecu, bez obzira na spol, status, sposobnosti ili obiteljsku situaciju. Pozitivno roditeljstvo odnosi se na roditeljsko ponašanje koje se temelji na najboljim interesima djeteta koje njeguje, bez rodnih je stereotipa, osnažujuće je, nenasilno i daje priznanje i usmjeravanje koje uključuje postavljanje granica koje će omogućiti pun razvoj djeteta.
  • Uvoditi mjere i alate kojima se povećavaju vještine roditelja za bavljenje kiberseksizmom i internetskom pornografijom.
  • Promicati obuke za prepoznavanje i rješavanje seksizma te seksističkog ponašanja kao dijela profesionalnih tečajeva za one koji se bave obiteljskim i međuljudskim odnosima, npr. osoblje za socijalne usluge, uključujući Centre za majčinsku skrb i skrb o djeci.

Izvor: Preporuka Vijeća Europe o sprječavanju i borbi protiv seksizma

Stranica koristi web kolačiće Više informacija Prihvaćam
Koristimo kolačiće! To znači da korištenjem ove web stranice pristajete na uporabu tih datoteka i koristite sve funkcionalnosti podržane tom tehnologijom. Molimo vas da prihvatite uvjete korištenja.