Seksizam na radnom mjestu – prepoznajte ga na vrijeme

2020-09-11T20:18:43+02:005. siječnja 2020.|Gospodarstvo, Posao|

Seksizam na radnome mjestu ima mnogo oblika i prisutan je u javnom i privatnom sektoru. Očituje se kroz seksističke komentare i ponašanje usmjereno na zaposlenika/cu ili skupinu zaposlenika/ca.

Seksizam na radnome mjestu uključuje, između ostalog, pogrdne komentare, objektivizaciju, seksistički humor ili viceve, preintimne napomene, utišavanje ili ignoriranje osoba, neprimjerene komentare o odijevanju i tjelesnom izgledu, seksistički jezik tijela, nedostatak poštovanja i muške prakse kojima se zastrašuju ili isključuju žene i favoriziraju muške kolege. Time se narušava ravnopravnost i dostojanstvo na poslu.

Seksističke pretpostavke utemeljene na tradicionalnim rodnim ulogama mogu rezultirati uvjerenjem da su žene, kao majke ili buduće majke ili njegovateljice u obitelji, manje pouzdane kao kolegice i zaposlenice. Nasuprot tome, može postojati netrpeljivost prema majkama koje ne ostaju kod kuće ili im mogu biti uskraćene važne prilike za napredovanje u karijeri i, kao posljedica toga, profesionalnom životu.

To doprinosi tzv. staklenom stropu koji ograničava mogućnosti za napredovanje žena. Takve pretpostavke mogu rezultirati i seksističkim primjedbama o muškarcima koji preuzimaju obveze u domaćinstvu.

U nekim radnim okruženjima osobito prevladavaju muškarci i postoji visok rizik poticanja kulture seksizma. Osim toga, žene koje zauzimaju položaje u odlučivanju ili one za koje se smatra da ugrožavaju institucionalnu dominantno mušku hijerarhiju mogu biti naročito izložene seksizmu.

Slično tome, muškarci mogu doživjeti seksizam na radnim mjestima na kojima dominiraju žene ili zbog toga što rade tipično ženski posao.

Izvor: Preporuka Vijeća Europe o sprječavanju i borbi protiv seksizma

Stranica koristi web kolačiće Više informacija Prihvaćam
Koristimo kolačiće! To znači da korištenjem ove web stranice pristajete na uporabu tih datoteka i koristite sve funkcionalnosti podržane tom tehnologijom. Molimo vas da prihvatite uvjete korištenja.