Seksistički govor mržnje na internetu i njegov utjecaj na žene

2020-06-19T10:36:51+02:008. lipnja 2020.|Prikaz žene|

Pripremila: Antonija Dujmović

Seksizam na internetu vrlo je raširen diljem Europe, a žene su njime nesrazmjerno pogođene – osobito mlade žene i djevojčice, novinarke, političarke, javne osobe i braniteljice ženskih ljudskih prava. Jedan vid seksizma na internetu su i negativni komentari na izražene stavove ili mišljenja.

I dok su napadi na muškarce češće zasnovani na njihovim profesionalnim mišljenjima ili stručnosti, žene su češće izložene seksističkom i seksualnom zlostavljanju i vrijeđanju čija se ekstremnost može povećati zahvaljujući anonimnosti koju omogućuje internet.

Ti napadi ne utječu samo na dostojanstvo žena već ih mogu i spriječiti da izraze svoje mišljenje (uključujući i na radnom mjestu) što rezultira njihovim izostankom iz internetskih prostora. Na taj se način potkopava pravo na slobodu govora i mišljenja u demokratskom društvu, ograničavaju profesionalne mogućnosti i pojačava demokratski deficit.

Nadalje, digitalno je doba produbilo nadzor kojem su izložena ženska tijela, govor i aktivizam. Vezano uz to, seksistička zlouporaba društvenih mreža – kao što je objavljivanje intimnog vizualnog sadržaja bez pristanka onih koji su prikazani – oblik je nasilja koji se mora suzbiti.

Umjetna inteligencija predstavlja posebne izazove u odnosu na ravnopravnost spolova i rodne stereotipe. Korištenje algoritama može prenijeti i ojačati postojeće rodne stereotipe te tako pridonijeti održavanju seksizma.

Pozivaju se Vlade država da:
Provedu zakonodavne mjere koje definiraju i kriminaliziraju incidente seksističkog govora mržnje i primjenjive su na sve medije, te isto tako definiraju i postupke prijavljivanja i odgovarajuće sankcije. Također bi trebalo poticati proaktivnije postupke otkrivanja i izvještavanja o seksističkom govoru mržnje u svim medijima, uključujući internet i nove medije.

Za seksistički govor mržnje trebaju vrijediti ista pravila kao i za rasistički govor mržnje

Internet i društvene mreže su sredstvo slobode izražavanja i promicanja ravnopravnosti spolova, ali omogućuju i počiniteljima izražavanje pogrdnih misli i vrijeđanja. Iako se rasistički govor mržnje prepoznaje kao protivan europskim i međunarodnim standardima ljudskih prava, isto ne vrijedi uvijek za seksistički govor mržnje ili ženomrzački govor, a postojeće politike i zakonodavstvo na svim razinama nisu bile u stanju riješiti taj problem na odgovarajući način.

Stoga se države potiču preuzeti odgovornost za borbu protiv govora mržnje i osigurati da se na seksistički govor mržnje primjenjuju ista pravila kao i na ona koja se odnose na rasistički govor mržnje kada je riječ o primjeni kaznenopravnih sankcija.

Izvor: Preporuka Vijeća Europe o sprječavanju i borbi protiv seksizma

Stranica koristi web kolačiće Više informacija Prihvaćam
Koristimo kolačiće! To znači da korištenjem ove web stranice pristajete na uporabu tih datoteka i koristite sve funkcionalnosti podržane tom tehnologijom. Molimo vas da prihvatite uvjete korištenja.