Sandra Morović i Marina Baričević, neurologinja i novinarka, liječnica i pacijentica zajedno napisale knjigu o Parkinsonovoj bolesti

2021-01-31T22:10:37+01:0031. siječnja 2021.|Kultura, Posao|

Piše: Antonija Dujmović

Odnos povjerenja i podrške između pacijentice i njezine liječnice urodio je zapaženim rezultatom – zajedničkom knjigom Jedno lice Parkinsonove bolesti. Priznatu novinarku, likovnu kritičarku i povjesničarku umjetnosti, Marinu Baričević, spoznaja da boluje od ove neurodegenerativne bolesti, a povrh svega želja da osobna iskustva približi drugima, potaknula je da svojoj liječnici Sandri Morović predloži zajedničko autorsko djelo.

“Marina i ja smo se upoznale preko jednog kolege, to je u početku bio odnos bolesnica liječnica, no taj moment smo prerasle brzo, kada smo počele razgovarati o nekim zajedničkim temama. Ideja za knjigu je bila njezina. Kroz pisanje knjige smo se još bolje upoznale. I sada je to već postalo prijateljstvo”, priča neurologinja Morović.

Nekadašnja dugogodišnja djelatnica Hrvatskog radija, s početka 1990-ih ravnateljica Fundacije Ivana Meštrovića, a potom i novinarka u Novom listu i Feral Tribune, autorica brojnih monografija, scenarija za dokumentarne i TV filmove o hrvatskim umjetnicima, članaka u različitim časopisima i još puno toga odlučila je s javnosti podijeliti svoja iskustva života s ovom bolešću.

“Suprotstavljam se svojim oružjem – pisanjem kao narkotikom u malim količinama. Pred Vama je prva uopće publikacija o Parkinsonovoj bolesti, zajednički otpor doktorice i novinarke. U ring smo stupile dobrovoljno i srčano”, napisala je Baričević.

“Prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije i UN-a svaki šesti čovjek oboli od bolesti mozga, što je dramatičan broj s obzirom da ove bolesti jako utječu na kvalitetu života. Oko 10 milijuna ljudi boluje od Parkinsonove bolesti, najučestalije neurodegenerativne bolesti, a u Hrvatskoj ih je negdje oko 15 tisuća”, ističe akademkinja Vida Demarin.

Naša istaknuta neurologinja, akademkinja Vida Demarin, kao recenzentica knjige posebno ističe važnost povjerenja između pacijenta i liječnika u procesu liječenja.

“Zadaća nam je da pomognemo, ne samo u medicinskom smislu, lijekovima, savjetima vezano uz simptome bolesti, nego treba dati baš ovu ljudsku podršku i onda to pacijenti osjete. Taj je odnos nevjerojatno važan. Odnos liječnik pacijent je dvosmjeran, tu bez zajedničke suradnje nema pozitivnog učinka”, kaže akademkinja Demarin i dodaje:

“Ova knjiga u kojoj bolesnica iznosi simptome, a liječnica koja ju liječi objašnjava patofiziologiju, što se u mozgu događa, što uzrokuje takav jedan simptom, ja mislim da je to jako važan projekt i da bi ga trebalo što više primjenjivati i kod drugih bolesti”, primjećuje Demarin.

Izdavač knjige Jedno lice Parkinsonove bolesti, In. Tri, također naglašava kako je posebitost ovog štiva upravo u tome što ne stavlja u prvi plan samu bolest već suradnju pacijentice i liječnice:

“To je priča o snazi i vjeri u dubini svakog čovjeka, energiji koja mu pomaže da razvije pozitivan stav, probudi kreativni potencijal u nekim detaljima života na koje do tada nije obraćao posebnu pozornost, ili jednostavno – da svijet počne gledati drugačijim očima.”

Stranica koristi web kolačiće Više informacija Prihvaćam
Koristimo kolačiće! To znači da korištenjem ove web stranice pristajete na uporabu tih datoteka i koristite sve funkcionalnosti podržane tom tehnologijom. Molimo vas da prihvatite uvjete korištenja.