SAMO ODGOVORITE NA PITANJE Povod HND-ove kampanje je seksistička izjava upućena novinarki N1 TV

2020-09-11T20:59:34+02:001. rujna 2019.|Medijska struka|

Zbog učestalog vrijeđanja novinarki i novinara od strane političara te zbog njihova izbjegavanja odgovora na novinarska pitanja. Hrvatsko novinarsko društvo (HND) i Sindikat novinara Hrvatske (SNH) zajednički su pokrenuli kampanju “Samo odgovorite na pitanje”.

Novinari su već dugi niz godina izloženi sofisticiranim pritiscima i onemogućava im se da rade svoj posao. Konferencije za novinare praktički su se svele na minimum, a novinari su prisiljeni trčkarati za političarima ne bi li dobili izjave, koje su i kada ih dobiju bez konkretnog značenja, što bi se reklo “s nogu” – navodi HND.

“Naš je posao postavljati pitanja, a predstavnika vlasti da na njih odgovaraju, a da nas pritom ne vrijeđaju i ponižavaju. Kolegice i kolege, obranimo dignitet naše struke noseći na reverima bedž s jednostavnim zahtjevom – samo nam odgovorite na pitanje. Uskoro ćemo ih podijeliti svima kojima je stalo da se novinarstvo tretira onako kako zaslužuje”, stoji u objavi HND-a o najavi kampanje “Samo odgovorite na pitenje”.

Opuštenost u medijskom obraćanju ne može biti opravdanje za seksizam i omalovažavanje žena

Neposredni povod ovoj kampanji bila je seksistička izjava gradonačelnika Milana Bandića upućena novinarki N1 Televizije Matei Dominković o čemu se oglasila i pravobraniteljica za ravnopravnost spolova, Višnja Ljubičić.

“Već sam nekoliko puta javno ukazivala na to da opuštenost u obraćanju javnosti kroz medije ne može biti opravdanje za seksizam i uvredljivo i omalovažavajuće obraćanje prema ženama. Svjedočili smo brojnim primjerima seksističkog obraćanja gradonačelnika upućenog novinarkama ili izjava koje su bile uvredljive ili omalovažavajuće prema svim ženama temeljem spola, a što nije u skladu s odredbama Zakona o ravnopravnosti spolova.

Naime, tijekom tiskovnih konferencija ili prigodom davanja izjava za medije gradonačelnik predstavlja instituciju grada, dok novinarke obavljaju svoj posao, dakle nalaze se na radnom mjestu. U takvoj situaciji i međusobnom odnosu gradonačelnika i novinarke, svaka seksualna aluzija poput aluzije da ga novinarka „rajca“ ili vrijeđanje temeljem spola je oblik spolnog uznemiravanja koje je regulirano Zakonom o ravnopravnosti spolova” stoji u priopćenju.

Pravobraniteljica je iznijela zapažanje da je javnost sve osjetljivija na takvu vrstu neprimjerene komunikacije i da ju osuđuje, što je ocijenila pozitivnim pomakom.

Izvor: HND / Pravobraniteljica za ravnopravnost spolova

Stranica koristi web kolačiće Više informacija Prihvaćam
Koristimo kolačiće! To znači da korištenjem ove web stranice pristajete na uporabu tih datoteka i koristite sve funkcionalnosti podržane tom tehnologijom. Molimo vas da prihvatite uvjete korištenja.