Rodna ravnopravnost nakon godinu dana pandemije – glavni zaključci EIGE-a

2021-03-17T17:33:45+01:0017. ožujka 2021.|Institucije|

Europski institut za ravnopravnost spolova (EIGE) je objavio nove zaključke vezane uz utjecaj pandemije korona virusa na rodnu ravnopravnost.

Glavni zaključci su sljedeći:

Veliki gubitak poslova u profesijama u kojima prevladavaju žene

Tijekom prvog vala pandemije, 2.2 milijuna žena u EU izgubilo je posao. U maloprodaji, uslugama smještaja, kućanske skrbi, kućanskog rada i sektoru proizvodnje odjeće 40% od svih žena zaposlenih u tim sektorima izgubilo je posao.

Dodatno narušavanje ravnoteže između privatnog i poslovnog života

Unatoč tome što su muškarci preuzeli više obaveza koje se tiču skrbi, povećao se ženski udio u neplaćenim poslovima. Prema EIGE-ovoj studiji majke su više uključene savladavanje obveza djece u online školi te se, u usporedbi s očevima, više moraju nositi s ometanjima tijekom radnog vremena zbog aktivnosti koje traže djeca. To utječe na njihovu produktivnost i može imati utjecaja na napredak u karijeri.

Neadekvatne mjere podrške žrtvama obiteljskog nasilja

Pandemija je utjecala na rast u prijavama obiteljskog nasilja. Tijekom prvog vala pandemije, radnice i radnici u skloništima i savjetovalištima često su, zbog povećanja broja dolazaka u skloništa, bili preopterećeni. Potrebno je dodatno financiranje usluga podrške žrtvama, kao i proglašenje tih usluga „suštinskim uslugama“ kako bi skloništa i savjetovališta neometano mogla raditi i tijekom „lockdowna“.

EIGE nastavlja raditi na nekoliko studija kojima je cilj bolje razumijevanje utjecaja korona virusa na rodnu ravnopravnost.

Kako biste se dodatno informirali o utjecaju pandemije na rodnu ravnopravnost posjetite i ažuriranu web stranicu Covid-19 i rodna ravnopravnost, pročitajte priopćenje (na engleskom jeziku) te novu publikaciju na engleskom jeziku: „Pandemija COVID-19 i intimno partnersko nasilje nad ženama u EU“.

Izvor: Ured za ravnopravnost spolova RH

Stranica koristi web kolačiće Više informacija Prihvaćam
Koristimo kolačiće! To znači da korištenjem ove web stranice pristajete na uporabu tih datoteka i koristite sve funkcionalnosti podržane tom tehnologijom. Molimo vas da prihvatite uvjete korištenja.