Roditeljstvo nema reprizu – kreće nacionalna kampanja za promicanje ravnopravnog roditeljstva

2024-03-14T20:18:19+01:0014. ožujka 2024.|Civilno društvo, Institucije, Posao|

Piše: Antonija Dujmović

Središnji državni ured za demografiju i mlade u partnerstvu s Hrvatskom udrugom poslodavaca pokreće Nacionalnu kampanju za promicanje pozitivnog i ravnopravnog roditeljstva. Cilj kampanje je informirati i potaknuti roditelje na korištenje prava iz sustava rodiljnih i roditeljskih potpora.

“Roditeljstvo nema reprizu – roditeljski dopust je nepovratno, nezamjenjivo i neprocjenjivo vrijeme koje na jedinstven način omogućuje povezivanje s djetetom”, poručila je državna tajnica SDUDM-a Željka Josić.

Poseban naglasak kampanje je na korištenju prava od strane očeva što pozdravlja i Pravobraniteljica za ravnopravnost spolova koja kontinuirano ukazuje na nizak udio očeva u korištenju roditeljskog dopusta od samo 4,2 posto. Upravo je i anketa koju je za SDUDM provela agencija Ipsos potvrdila potrebu poticanja aktivne uloge očeva u odgoju djece te promicanja ravnopravnog roditeljstva.

Istraživanje je pokazalo kako ispitanici smatraju ulogu očeva u odrastanju djece važnom, pogotovo nakon 3. godine života djeteta, kada je percipirana podjednakom ulozi majke. Ravnopravno roditeljstvo smatra se također izuzetno važnim, prvenstveno zbog emocionalnog razvoja djeteta te razvoja odnosa svakog od roditelja s djetetom. No, roditeljski dopust očevi relativno rijetko koriste, glavna barijera korištenja je potencijalni financijski gubitak. Očevi koji su imali iskustva sa roditeljskim dopustom kažu da su većinom imali pozitivne reakcije kolega, ali se generalno smatra da očevi koji koriste roditeljski dopust često imaju problem s poslodavcima, u većoj mjeri nego majke.

Hrvatska udruga poslodavaca će kao partner u provođenju kampanje putem medija te kroz izravnu komunikaciju sa svojim članicama poticati poslodavce da ohrabre svoje zaposlene na korištenje prava koje ima pruža sustav rodiljnih i roditeljskih potpora.

“U potpunosti sam svjestan značaja koji kultura poslodavaca ima na odluke koje donose zaposlenici-roditelji te koliko je za pozitivan doživljaj roditeljstva važna aktivna uključenost oba roditelja. Kao predstavnik poslodavaca i kao roditelj, podržavam ravnopravnu podjelu roditeljskih obveza, prilika i mogućnosti te vjerujem da sustavnom edukacijom možemo mijenjati društvo na bolje”, rekao je Mihael Furjan predsjednik HUP-a i predsjednik Uprave PLIVA Hrvatske.

U okviru kampanje Središnji državni ured za demografiju i mlade pripremio je 200 promotivnih paketa pozivajući očeve koji su koristili ili koriste pravo na očinski dopust prema Zakonu o rodiljnim i roditeljskim potporama u 2023. i/ili 2024. da do početka svibnja podnesu zahtjev za preuzimanjem paketa. Za korisnike s prebivalištem u Zagrebu predviđeno je osobno preuzimanje na adresi Središnjeg državnog ureda za demografiju i mlade, dok je za korisnike s prebivalištem izvan Zagreba predviđena dostava paketa putem pošte.

OČINSKI DOPUST: Zaposleni ili samozaposleni otac, nakon rođenja djeteta, ima pravo na očinski dopust u trajanju od 10 radnih dana za jedno dijete, odnosno 15 radnih dana u slučaju rođenja blizanaca, trojki ili istovremenog rođenja više djece. Očinski dopust otac može koristiti najkasnije do navršenih šest mjeseci života djeteta, a za vrijeme korištenja ovog prava, otac ostvaruje naknadu plaće u punom iznosu osnovice za naknadu plaće.

RODITELJSKI DOPUST: (pravo oba roditelja): roditelj nakon navršenih 6 mjeseci života djeteta ima pravo na roditeljski dopust, koji može koristiti do osme godine života djeteta. Roditeljski dopust može se koristiti 8 mjeseci (za prvo i drugo rođeno dijete), odnosno 30 mjeseci (za rođene blizance, treće i svako sljedeće dijete). Pravo na roditeljski dopust u pravilu mogu koristiti oba roditelja, u jednakom trajanju, odnosno svaki po 4, odnosno 15 mjeseci (ovisno o broju djece), s time da je 2 mjeseca neprenosivo. Pravo na roditeljski dopust roditelji mogu koristiti pojedinačno, istodobno ili naizmjenično, sukladno osobnom dogovoru. Naknada plaće tijekom roditeljskog dopusta (prvih 6 odnosno 8 mjeseci) isplaćuje se u punom iznosu osnovice za naknadu plaće (100% od osnovice za naknadu plaće), do maksimalno 995,44 eura.

Stranica koristi web kolačiće Više informacija Prihvaćam
Koristimo kolačiće! To znači da korištenjem ove web stranice pristajete na uporabu tih datoteka i koristite sve funkcionalnosti podržane tom tehnologijom. Molimo vas da prihvatite uvjete korištenja.