RAVNOPRAVNOST ZA SVE Žene u Hrvatskoj godišnje zarade jednu i pol prosječnu plaću manje od muškaraca

2020-09-11T20:10:37+02:0021. rujna 2019.|Gospodarstvo, Institucije, Posao|

Mnogo je pokazatelja koji ukazuju na neravnopravnost žena na tržištu rada: niska stopa radne neaktivnosti, nejednak pristup prilikama zapošljavanja, rodno uvjetovana segregacija, jaz u plaćama, nepravedan mirovinski sustav i sl.

Posljedica je to tradicionalnih rodnih predrasuda i stereotipa te rodne diskriminacije koji smještaju žene na manje plaćene poslove, niže hijerarhijske pozicije, opterećuju kućanskim poslovima i brigom o obitelji, a rad koji obavljaju bilo u kućanstvu bilo na poslu se omalovažava.

Žene i muškarci kreću s različitih početnih pozicija na tržište rada, što se dalje reflektira na visinu plaće, mirovine, hijerarhijsku poziciju i uvjete rada.

Ženama godišnje jedna i pol plaća manje

Udio prosječne plaće žene u prosječnoj plaći muškarca prema podacima DZS iz 2015. iznosio je 88,7 posto. Navedeni podaci pokazuju kako muškarci u prosjeku na godišnjoj razini zarade 11.412 više nego žene, odnosno da zarade 1,47 prosječne hrvatske bruto-plaće više. Jaz u plaćama značajan je i unutar javnog sektora te nastaje kao posljedica vertikalne segregacije, odnosno veće zastupljenosti žena na hijerarhijski nižim pozicijama.

Kad je u pitanju podjela prema područjima djelatnosti, prosječna plaća žena izrazito je niža (za više od 20 postotnih poena) u dva područja djelatnosti. U području „financijske djelatnosti i djelatnosti osiguranja“ žene ostvaruju 75,9% prosječne bruto-plaće koju ostvaruju muškarci, a u području „djelatnosti zdravstvene zaštite i socijalne skrbi“ ostvaruju još nižih 71,8% bruto-plaće koju ostvaruju muškarci.

Pravobraniteljica za ravnopravnost spolova ranijih je godina ukazivala kako bi ovakva statistika mogla biti rezultat vertikalne segregacije, odnosno situacije da se žene u spomenutim područjima djelatnosti tradicionalno zapošljavaju na hijerarhijski nižim pozicijama koje su povezane s nižom zaradom.

Radionice s ciljem podizanja svijesti o jazu u plaćama i mirovinama

Pravobraniteljica za ravnopravnost spolova u suradnji sa CESI – Centrom za edukaciju, savjetovanje i istraživanje organizira radionice RAVNOPRAVNOST ZA SVE! koje se provode u sklopu projekta – “Jednaka prava – jednake plaće – jednake mirovine”, a cilj je podizanje svijesti o društvenom problemu jaza u plaćama i mirovinama između muškaraca i žena, odnosno sprječavanje rizika siromaštva za žene u Hrvatskoj.

Prva u nizu radionica će se održati u Zagrebu 14. i 15. listopada 2019. a namijenjena je predstavnicima/ama: privatnih i javnih tvrtki, ustanova u sustavu zdravstva i socijalne skrbi, sindikata, organizacija civilnog društva, vlasti na lokalnoj i nacionalnoj razini te učenicima/ama srednjih škola.

Teme radionica su: rod i spol, rodni stereotipi, utjecaj obrazovanja na nejednakost u plaćama, usklađivanje obiteljskog i privatnog života, rodni jaz u plaćama i mirovinama u Belgiji te mirovinski sustav i siromaštvo starijih osoba.

Nakon Zagreba slijede radionice u Splitu u studenom i Rijeci u prosincu 2019. godine te u Osijeku u siječnju 2020. godine. Više informacija o prijavama na radionice potražite OVDJE.

Izvor: „Jednaka prava – jednake plaće – jednake mirovine“

Stranica koristi web kolačiće Više informacija Prihvaćam
Koristimo kolačiće! To znači da korištenjem ove web stranice pristajete na uporabu tih datoteka i koristite sve funkcionalnosti podržane tom tehnologijom. Molimo vas da prihvatite uvjete korištenja.