Ravnopravnija podjela brige i skrbi u obitelji smanjuje rodnu neravnopravnost na radnom mjestu

2020-12-18T16:09:33+01:0018. prosinca 2020.|Institucije|

Prema istraživanju Europskog instituta za ravnopravnost spolova (EIGE), postoji izravna poveznica između nejednake raspodjele neplaćenog posla u kućanstvu i rodne neravnopravnosti na tržištu rada. U cijeloj EU, većinu neplaćenog posla u kući obavljaju žene, odnosno 92% žena i 68% muškaraca obavlja neplaćeni posao kod kuće nekoliko dana u tjednu. Zaposlene žene rade više od udjela koji bi im pripao kada bi postojala pravedna raspodjela poslova koji se odnose na rad u kući. U većini država EU, one provedu 90 minuta više po danu nego zaposleni muškarci u neplaćenim poslovima.

„Dobit od pravedne podjele kućanskih poslova je jasna. Zemlje koje imaju ravnopravniju podjelu neplaćenog rada između žena i muškaraca, imaju više stope zaposlenosti žena i manje razlike u plaćama“, naglasila je Carlien Scheele, direktorica EIGE-a.

Uravnotežiti neujednačenost u podjeli obveza u obitelji

Neravnopravna podjela poslova u kući ograničava izglede za zapošljavanje žena i glavni je uzrok razlika u plaćama. Jedan od načina da se uravnoteži neujednačena podjela neplaćenog rada u kući je korištenje usluga skrbi za djecu. U usporedbi s muškarcima, EIGE-ovo istraživanje pokazuje da su usluge skrbi za djecu povezane s većom financijskim dobiti za žene. Procjenjuje se da u usporedbi sa ženama koje ne koriste usluge zbrinjavanja djece, žene s djecom do 12 godina starosti koje koriste takve usluge do 14 sati tjedno zarađuju 4,8% više po satu rada. Procijenjena razlika za muškarce je 2,6 %. No i nadalje, 14% kućanstava u EU ima potrebe za uslugama čuvanja i skrbi za djecu koje nisu uspjeli ostvariti. Za polovicu od njih, razlog leži u previsokim troškovima usluga skrbi za djecu.

Rodne razlike u sektoru pružanja usluga skrbi i njege

Covid-19 pandemija je istaknula važnost poslova skrbi i njege za funkcionalnost društva i ekonomije. Unatoč tome, vjerovanje da je njega i skrb još uvijek samo ženski posao, čak i onda kad je to plaćeni posao, doprinosi podcjenjivanju i umanjivanju vrijednosti takvog posla. Trenutno, od ukupno 49 milijuna zaposlenih na poslovima pružanja usluga njege i skrbi u EU, 37 milijuna su žene. Mnoge od njih rade za vrlo niska primanja, na nestalnim i nesigurnim poslovima, s vrlo malo mogućnosti napredovanja u karijeri.

Što treba promijeniti?

Za pravedniju raspodjelu neplaćenog posla potreban nam je dvojaki pristup koji bi mogao podržati s jedne strane ravnopravno dijeljenje brige i skrbi na razini obitelji, a s druge, pristupačne i kvalitetne usluge skrbi. Ponajprije trebamo promjene na razini obitelji na način da podjednaka raspodjela obveza između žena i muškaraca postane norma, odnosno pravilo i standard. Drugo, važno je da ljudi imaju dostupne i cjenovno pristupačne, profesionalne usluge za djecu i druge članove obitelji koje će pomoći pri suočavanju s rastućim potrebama za njegom i skrbi u EU uslijed starenja njenog stanovništva.

Izvještaj „Rodne neravnopravnosti u skrbi i posljedice za tržište rada“ dio je EIGE-ovog rada na praćenju napretka obveza koje su utemeljene na Pekinškoj platformi za djelovanje. Izvještaj je pripremljen na zahtjev njemačkog predsjedanja Vijećem Europske unije.

Izvor: Ured za ravnopravnost spolova RH

Stranica koristi web kolačiće Više informacija Prihvaćam
Koristimo kolačiće! To znači da korištenjem ove web stranice pristajete na uporabu tih datoteka i koristite sve funkcionalnosti podržane tom tehnologijom. Molimo vas da prihvatite uvjete korištenja.