Raspjevane Slavonke – porast broja ženskih vokalnih skupina u Slavoniji

2020-12-24T13:24:49+01:0024. prosinca 2020.|Kultura|

Piše: Nikolina Blažanović

Prije smo na televiziji i festivalima većinom gledali muške vokalne sastave i pokoju istaknutiju ženu. No, čini se da ženski glasovi napokon zauzimaju svoja mjesta na glazbenim pozornicama. U posljednje vrijeme u Slavoniji ima sve više istaknutih ženskih vokalnih skupina. Kako je blagdansko vrijeme, odlučile smo na naš portal donijeti malo glazbe.

Martina Golubičić iz Ženskog vokalnog ansambla „Nene“ iz Bošnjaka i Irena Ivkić iz Ženske vokalne skupine „Đakovčanke“ iz Đakova ne kriju svoje zadovoljstvo što sve više žena izabire ovakav oblik zajedničkog druženja.

„Dobrih ženskih vokalnih sastava i ansambala nikad nije previše. Dapače, bilo bi dobro da ih ima još! To je zdrava konkurencija koja je uvijek poželjna! Neki rade pri KUD-ovima, a neki, kao i mi, imaju glazbene voditelje! Neki se drže samo izvornoga, a neki, opet kao mi, pomaknuli su svoj rad i dalje. No, smatramo da ima kvalitetnih pjevačkih sastava i ansambala s obje strane“, kaže Martina.

„Slažem se. Pojavljuje se sve više ženskih vokalnih sastava i to je jako lijepo. Na jednom mjestu su okupljene žene koje vole pjevati i koje u sastavu stječu prijateljstva iz kojih se rađaju čak i kumstva”, potvrđuje Irena.

Ženski vokalni ansambl “Nene” iz Bošnjaka

Vesele i raspjevane Martina i Irena prisjetile su se kako je sve to krenulo.

„Ženski vokalni ansambl “Nene” osnovan je 1998. godine. “Nene” su prvotno djelovale pri KUD-u „Branimir“ iz Bošnjaka. Zatim su se odvojile i krenule samostalno djelovati, prvo kao vokalna skupina, a danas kao ansambl. Smatramo da je iz KUD-ova krenula većina pjevačkih sastava jer se upravo tamo i može iznjedriti nešto takvo. Kvalitetna koncentracija pjevača i glasova na jednom mjestu vode upravo ka osnivanju sastava i ansambala. I naravno, ljubav prema pjesmi i tradiciji! U KUD-u smo radile s Matejem Juzbašićem koji ga je tada i vodio, a nakon toga palicu preuzima Antun Tunjo Lešić. Nakon njegove smrti preuzeo nas je maestro Mihael Ferić, a nakon njega smo pod vodstvom maestra Damira Butkovića Bude”, kazuje Martina Golubičić njihov razvojni put.

Činjenicu da se sjeme razvoja glazbenih sastava krije u KUD-ovima potvrđuje i njena đakovačka kolegica Irena Ivkić:

„Ženska vokalna skupina “Đakovčanke” nastala je na inicijativu nekolicine djevojaka koje su bile članice Kulturno-umjetničkog društva “Tena”, ovdje iz Đakova. ŽVS “Đakovčanke” osnovana je 28. ožujka 2009. godine. Od prvotne ideje koja je bila da se cure druže u slobodno vrijeme, pa malo i zapjevaju, skupina je napravila nekoliko “velikih koraka” naprijed.”

Poznato je da je pjesma duboko utkana u tradiciju svih krajeva Hrvatske. Uz pjesmu se oduvijek radilo, družilo, zaljubljivalo, slavilo… Danas je to nešto drugačije, no ipak čini se da još uvijek ima dosta žena kojima glazba život znači.

„Trenutno “Nene” broje 10 članica koje su uglavnom iz Bošnjaka. Imamo članicu i iz Županje i dvije “Nene” udane u Drenovce i Županju. Baziramo se na članice iz sela, ali sve cure koje vole pjesmu i znaju pjevati dobrodošle su kada tražimo nove članice”, kaže Martina.

Ženski vokalni ansambl “Nene”

U ŽVS „Đakovčanke” trenutno broje sedam članica. „Mi smo djevojke, žene i majke iz Đakova i okolice, od 20 do 40 godina”, kaže nam Irena.

Govore kako nije lako držati kontinuitet kroz sve godine postojanja te da članice dolaze i odlaze ovisno o životnim okolnostima.

„Dosta je članica prošlo kroz “Đakovčanke”. Sve je to ovisilo o mjestu studiranja, udaje, itd. Nove članice svakako moraju proći audiciju i probni rok kako bismo vidjeli način na koji “dišemo svi skupa” jer smatram da su međusobni dobri odnosi jako važni”, naglašava Irena.

„Nije lako držati kontinuitet 20 i više godina, pogotovo kvalitetu pjevanja koju mi njegujemo ili se bar trudimo njegovati. Ali se upravo zbog ljubavi prema glazbi radujemo probama četvrtkom u 20 h s našim maestrom Damirom Butkovićem-Budom! Nove članice dolaze kada se za to javi potreba, odnosno kada Budo kaže da bi trebale određeni glas pojačati te se tada organiziraju audicije. Trudimo se da je ekipa konstantna jer je teško uštimavati četveroglasje kada je puno izmjena”, pojašnjava Martina.

Oba sastava izvode raznoliku glazbu. ŽVA „Nene“ izvode sve od tradicijskih napjeva, šansona klapskih obrada pa do pop i rock obrada, a tako i njihove kolegice iz Đakova.

„Naši ciljevi su očuvanje, promicanje, razvitak i unapređenje sveukupne kulturno-umjetničke djelatnosti, glazbene kulture, tradicionalnog i klapskog ženskog pjevanja u Republici Hrvatskoj i u svijetu. Isto tako, sve pjesme koje nam se sviđaju i koje su nam jako drage, pokušavamo obraditi u nekom “modernijem i drugačijem” stilu“, govori Irena iz ŽVS „Đakovčanke“.

ŽVS „Đakovčanke“ su kroz proteklih jedanaest godina nastupile na svim većim festivalima i manifestacijama u Slavoniji među kojima su i Vinkovačke jeseni, Đakovački vezovi i Festival „Šokačke pisme“ u Županji. Nastupale su i u Koncertnoj dvorani Vatroslava Lisinskog u Zagrebu, HNK Osijek, koncertnoj dvorani Ivane Brlić Mažuranić u Slavonskom Brodu te su prvi ženski vokalni sastav koji je nastupio na Festivalu klapa u Omišu za vrijeme trajanja muške večeri. Slična iskustva dijele i „Nene”.

„Nastupi su diljem RH i susjednih zemalja, a najveća koncentracija je upravo u našoj okolici na raznim smotrama. Moramo reći da smo prvi ansambl s kontinenta koji je nastupio u revijalnom dijelu Omiškog klapskog festivala na što smo ponosne”, kaže Martina.

ŽVS „Đakovčanke“ su ostvarile suradnje s brojnim zvučnim imenima tamburaške i zabavne glazbe kao što su Mate Bulić, Mejaši, Cecilija Rudić i drugi. Uz to su u suradnji s produkcijskom kućom Croatia Records snimile dvije autorske pjesme “Povratak” i “Mamin Sin” te obradile pjesmu „Samo je ljubav tajna dvaju svjetova“ pjevača Marka Perkovića Thompsona. Prošle su godine obilježile deset godina svoga rada CD-om pod nazivom „Teci Slavonijo moja“. Ove godine su bile nominirane za Porin27 u kategoriji „Najbolji album folklorne glazbe“.

„Nagradu, nažalost, nismo osvojile. No, velika nam je čast što su nas prepoznali veliki glazbenici i stručnjaci”, s ponosom ističe Irena.

Ženska vokalna skupina “Đakovčanke”

Teška pandemijska godina pomrsila je račune svim glazbenicima pa tako i njima. Nisu sigurne što će se od njihovih planova ostvariti, ali ne odustaju:

„Planiramo prvo izdati CD kao presjek rada naših 25 godina, a onda i proslaviti navedenu godišnjicu jednim velikim koncertom! Tu su i svi nastupi kroz godinu, ali ponavljamo, zbog situacije ne znamo što će sve biti održano”, kaže članica „Nena”.

„Mi na proljeće planiramo predstaviti novu pjesmu i videospot. Naravno, ako budemo u mogućnosti s obzirom na cijelu situaciju. Neka nama prvenstveno zdravlja, a onda će biti pjesme i veselja”, dodaje njena kolegica iz „Đakovčanki”.

Stranica koristi web kolačiće Više informacija Prihvaćam
Koristimo kolačiće! To znači da korištenjem ove web stranice pristajete na uporabu tih datoteka i koristite sve funkcionalnosti podržane tom tehnologijom. Molimo vas da prihvatite uvjete korištenja.