Radionice za policijske službenike o online nasilju nad ženama

2024-03-01T10:25:20+01:001. ožujka 2024.|Civilno društvo|

Piše: Antonija Dujmović

U Gradskoj vijećnici Grada Čakovca u veljači je održana druga u nizu radionica u sklopu projekta „Surf and Sound 2.0” u kojoj su sudjelovali policijski službenici s područja Varaždinske i Međimurske županije. U planu su i radionice u Zagrebu, Zadru, Vukovaru i Rijeci. Cilj ovih radionica je jačanje kapaciteta stručnjaka koji se u svojoj praksi susreću s različitim oblicima online nasilja te rade sa žrtvama i počiniteljima takvih djela.

Radionice su osmišljene na temelju istraživanja provedenog na uzorku policijskih službenika s područja Republike Hrvatske. O radionicama smo više doznali od koordinatorice projekta Leonarde Novoselić iz udruge B.a.B.e.

Anketno istraživanje ukazuje na potrebu za dodatnom edukacijom o online nasilju

„U spomenutom anketnom istraživanju provedenom online sudjelovalo je 178 policijskih službenika, a s ciljem produbljivanja razumijevanja ispitivanih aspekata dodatno su provedeni dubinski intervjui s 9 policijskih službenika, s posebnim naglaskom na njihovo iskustvo u praksi. Na temelju dobivenih rezultata izrađena je analiza koja ukazuje na potrebe policijskih službenika za dodatnim edukacijama u domeni online nasilja, s naglaskom na specifične oblike online nasilja, povezanu pravnu regulativu, korištenje interneta i informacijsko-komunikacijskih tehnologija u radu na slučajevima online nasilja te psihološke aspekte online viktimizacije. Dakle, potencijalne posljedice po žrtve online nasilja s naglaskom na posttraumatski stres, traumu i povezane smetnje i poremećaje, različite mehanizme nošenja s proživljenim i slično”, kaže magistra psihologije Novoselić.

Radionice se sastoje od teorijskog dijela u kojem su obrađene teme oblika online nasilja unutar zakonodavnog okvira, postupanje u slučajevima online nasilja te psihološki aspekti online viktimizacije, nakon čega slijedi praktični dio u kojem sudionici u manjim grupama rade na rješenjima slučajeva online nasilja, a zatim ih međusobno prezentiraju i raspravljaju.

Pokazju visok interes za temu

Uz koordinatoricu projekta Leonardu Novoselić, u provedbi radionica za policijske službenike sudjeluju stručne izlagačice iz Odjela maloljetničke delinkvencije i kriminaliteta na štetu mladeži i obitelji Policijske uprave zagrebačke Anita Matijević i Nikolina Grubišić Požar. Njihova iskustva pokazuju da su sudionici radionica zainteresirani za edukaciju.

„Reakcije sudionika su pozitivne, pokazuju visok interes za temu, postavljaju dodatna pitanja i spremno se uključuju u raspravu. Većina sudionika u svojem se radu susreće s rodno utemeljenim online nasiljem, ali pokazuju motivaciju i želju za daljnjom edukacijom u ovoj domeni”, zaključuje Novoselić.

Do sada su održane dvije od ukupno šest radionica – jedna na Policijskoj akademiji u Zagrebu i spomenuta druga u Gradskoj vijećnici Grada Čakovca, koja je obuhvatila službenike s područja Varaždinske i Međimurske županije. Uskoro su u planu i radionice u Zagrebu, Zadru, Vukovaru i Rijeci.

Projekt „Surf and Sound 2.0“ financiran je sredstvima Europske unije iz programa Građani, ravnopravnost, prava i vrijednosti, a provodi ga nositeljica udruga B.a.B.e. u partnerstvu s Agencijom za elektroničke medije te pridruženim partnerima, Pravosudnom akademijom i Ravnateljstvom policije.

Stranica koristi web kolačiće Više informacija Prihvaćam
Koristimo kolačiće! To znači da korištenjem ove web stranice pristajete na uporabu tih datoteka i koristite sve funkcionalnosti podržane tom tehnologijom. Molimo vas da prihvatite uvjete korištenja.