Radionice o online nasilju prema ženama okupile više od 70 medijskih djelatnika/ca

2022-05-05T20:57:23+02:005. svibnja 2022.|Civilno društvo|

U organizaciji udruge B.a.B.e. i Agencije za elektroničke medije održane su četiri radionice za medijske djelatnike u Zagrebu, Vinkovcima, Splitu i Zadru na temu rodno uvjetovanog online nasilja, dok je peta, posljednja radionica na rasporedu krajem svibnja u Rijeci.

79 Novinara/ki, urednika/ca i vlasnika/ca medija do sada je sudjelovalo u radionicama pod vodstvom Suzane Kunac (Peta disciplina) u sklopu kojih su upoznati s ključnim političkim dokumentima koji definiraju borbu protiv rodno uvjetovanog nasilja u online medijima – s naglaskom na važnost promicanja ljudskih prava i borbe protiv diskriminacije i govora mržnje posebno usmjerenih na djevojke i žene kao posebno ranjive skupine u online prostoru.

Postojeći zakonodavni okvir prevencije i sprečavanja online nasilja, kao i primjere slučajeva online nasilja koje korisnice prijavljuju unutar savjetovališta u udruzi te putem platforme NEON, predstavila je odvjetnica Ines Bojić, dugogodišnja suradnica udruge B.a.B.e.

Također, sudionici/e su upoznati s važnosti poticanja kvalitetnih sadržaja koji se bave rodno uvjetovanim online nasiljem u sklopu medijske pismenosti, te s etičkim pristupima u praćenju slučajeva nasilja nad ženama u medijima, a radionicama su prisustvovali i članovi Vijeća za elektroničke medije Anita Malenica i Vanja Gavran.

Podsjetimo, obzirom na veliki utjecaj društvenih mreža i digitalne tehnologije na komunikaciju u današnjem svijetu te raširenu rodnu nejednakost, izloženost online nasilju za žene je velika. Online nasilje prema ženama široko je područje koje obuhvaća različite oblike nasilja koji disproporcionalno i s težim posljedicama pogađaju žene, poput zlouporabe snimke spolno eksplicitnog sadržaja (tzv. osvetnička pornografija), online silovanje (sextortion), nedozvoljene uporabe osobnih podatka (doxing), online praćenja i uznemiravanja te prijetnje fizičkim nasiljem.

Mediji imaju važnu ulogu i izrazito veliku odgovornost u osvještavanju javnosti o ovom društvenom problemu. Partneri ovog projekta različitim edukativnim kanalima nastoje potaknuti medije na profesionalno usavršavanje i pružiti edukaciju o ovoj iznimno važnoj temi.

Radionice su obuhvatile i praktični dio rada usmjeren na analizu izvještavanja o slučajevima online nasilja nad ženama i djevojkama. Viša analitičarka Agencija za elektroničke medije, Marija Lalić, predstavila je pozitivne i negativne prakse te preporuke za rodno osjetljivo izvještavanje, nakon čega su izvedene i vježbe izrade sinopsisa za emisije/priloge/članke.

Radionice za medije izvode se u okviru projekta Surf and Sound (Support, Unite, Respond, Fight to Stop Online violence) usmjerenog na suzbijanje i prevenciju online nasilja prema ženama, a financirane je sredstvima Europske unije iz programa Rights, Equality and Citizenship, Ureda za udruge Vlade Republike Hrvatske te Grada Zagreba. Udruga B.a.B.e. nositelj je projekta koji provodi u partnerstvu s Agencijom za elektroničke medije.

Izvor: B.a.B.e.

Stranica koristi web kolačiće Više informacija Prihvaćam
Koristimo kolačiće! To znači da korištenjem ove web stranice pristajete na uporabu tih datoteka i koristite sve funkcionalnosti podržane tom tehnologijom. Molimo vas da prihvatite uvjete korištenja.