Rad hrvatske umjetnice Ivane Tkalčić uvršten u Zbirku Europskog parlamenta

2024-03-27T15:18:34+01:0027. ožujka 2024.|Institucije, Kultura|

Rad hrvatske umjetnice Ivane Tkalčić „Obiteljska mitologija – Sjećanja“ uvršten je u Zbirku suvremene umjetnosti Europskog parlamenta. Zbirka se danas, 44 godine od osnutka, može pohvaliti s više od 500 umjetničkih djela.

Zbirka je nastala 1980. kao ideja Simone Veil, prve predsjednice Europskog parlamenta. Veil je željela da zbirka sadrži radove mladih suvremenih umjetnika te da bude prikaz europske vizualne baštine svojeg vremena. U međuvremenu je proširena djelima koja predstavljaju odraz društveno-političkih zbivanja, te danas simbolizira gotovo pola stoljeća postignuća, težnji i jedinstva, od integracije sadašnjih država članica, preko temeljnih vrijednosti kao što su sloboda izražavanja, demokracija, ljudsko dostojanstvo i nužnost zaštite okoliša, do ključnih ličnosti koje su definirale put Unije. Zahvaljujući radovima iz svih država članica EU-a, jedna je od kulturno najraznolikijih zbirki suvremene umjetnosti.

Rodna ravnopravnost – 60 % osoba koje se bave umjetnošću su žene, radovi autorica čine manje od 10 % stalnih umjetničkih zbirki diljem Europe

U posljednjem krugu otkupa zbirke konkurirali su radovi autorica iz nekoliko zemalja, što je u skladu s prilagođenom strategijom otkupa kako bi u bliskoj budućnosti kolekcija postala rodno uravnoteženija. „Trenutno djela autorica čine više od četvrtine opusa. Rodna ravnopravnost jedna je od temeljnih vrijednosti EU-a, stoga se Europski parlament, osim donošenja zakonodavstva za ravnopravniji položaj žena, za to načelo zalaže i u svojim drugim aktivnostima, poput rada na zbirci. Prema istraživanju Europskog parlamenta iz 2021. godine, 60 % osoba koje se bave umjetnošću ili je studiraju su žene. Međutim, radovi autorica čine manje od 10 % stalnih umjetničkih zbirki diljem Europe“, istaknula je v.d. voditeljice Ureda Europskog parlamenta u Hrvatskoj Maja Ljubić Kutnjak.

Maja Ljubić Kutnjak i Ivana Tkalčić / Foto: Ured Europskog parlamenta u Republici Hrvatskoj

„Obiteljska mitologija – Sjećanja“

Rad „Obiteljska mitologija – Sjećanja“ sisačke umjetnice Ivane Tkalčić poliptih je koji se sastoji od četiri dijela. Dio je ciklusa „Obiteljska mitologija“ i nastao je tehnikom recikliranja dokumenata, fotografija i teksta na papiru. Svaki od ova četiri dijela sadrži različite transformirane elemente, no svi su povezani s poviješću obitelji autorice.

„Iznimno sam počašćena što je moj rad postao dijelom ovako vrijedne i utjecajne zbirke, odnosno što će se pridružiti radovima drugih europskih umjetnika i trajno obilježiti duh jednog vremena. Posebnu vrijednost uvrštavanju daje činjenica da se zbirka zalaže za rodnu ravnotežu u zastupljenosti radova u umjetničkim zbirkama. Radom obrađujem temu utjecaja obitelji na pojedinca i prenošenje sjećanja kroz generacije. Željela sam naglasiti važnost obiteljske povezanosti i prijenosa sjećanja kao temelja čovjekovog identiteta. Radom želim osvijestiti i pomoći u lakšem prepoznavanju negativnih obrazaca i loših izbora. Dakle, cilj mi je potaknuti promišljanje o utjecaju obiteljskog okruženja na formiranje našeg identiteta i obrasce ponašanja pojedinaca, čime želim naglasiti važnost samosvijesti i mogućnosti izbora u kreiranju vlastitog života“, istaknula je Tkalčić.

Tkalčić se pridružuje ostalim hrvatskim autorima i autoricama u zbirci, čija su djela otkupljena prilikom ulaska Hrvatske u Europsku uniju 2013. godine, a to su Boris Bućan, Ivana Franke, Sanja Iveković, Ivan Kožarić, Nives Kavurić-Kurtović, Đuro Seder, Josip Vaništa i Zlatan Vehabović. Radovi uvršteni u zbirku izlažu se na povremenim izložbama u centrima za posjetitelje Europskog parlamenta u Bruxellesu, Strasbourgu i Luxembourgu, u protokolarnim dvoranama te na javnim mjestima, a dostupni su i u online galeriji.

Rad Ivane Tkalčić “Obiteljska mitologija – Sjećanja” (detalj) / Foto: Ured Europskog parlamenta u Republici Hrvatskoj

Više informacija

Ivana Tkalčić (1987.) multimedijalna je umjetnica mlađe generacije. Diplomirala je na Akademiji likovnih umjetnosti i na Ekonomskom fakultetu u Zagrebu. Sudjelovala je na brojnim projektima i umjetničkim rezidencijama u Austriji, Belgiji, Grčkoj, Norveškoj, Nizozemskoj, Italiji i Poljskoj. Završila je program WHW Akademije te je finalistica i dobitnica više nagrada, među ostalim: 20. nagrada Radoslav Putar-Young Visual Artists Awards (2021.), Grand Prix nagrada na 35. Salonu mladih (2020.), Erste fragmenti 12 (2016.), Rektorova nagrada za najbolje studente. Realizirala je brojne samostalne i grupne izložbe.

Predselekcija hrvatskih umjetnica bila je povjerena Muzeju suvremene umjetnosti u Zagrebu kao glavnoj partnerskoj instituciji na ovom projektu, u suradnji s drugim institucijama iz Hrvatske: Galerija umjetnina Split, Muzej moderne i suvremene umjetnosti u Rijeci, Muzej likovnih umjetnosti Osijek i Umjetnička galerija Dubrovnik. Konačnu odluku o odabiru donijeli su umjetnički odbor Zbirke i predsjednica Europskog parlamenta.

Videozapis o umjetnici i otkupljenom radu dostupan je na YouTube kanalu Ureda EP-a.

Izvor: Objava za medije / Ured Europskog parlamenta u Hrvatskoj

Stranica koristi web kolačiće Više informacija Prihvaćam
Koristimo kolačiće! To znači da korištenjem ove web stranice pristajete na uporabu tih datoteka i koristite sve funkcionalnosti podržane tom tehnologijom. Molimo vas da prihvatite uvjete korištenja.