Putujuća izložba Neustrašive žene – 100 žena koje su promijenile Hrvatsku

2022-03-04T15:58:49+01:004. ožujka 2022.|Kultura|

Piše: Nikolina Blažanović

Na Dan žena otvara se iznimno zanimljiva i važna izložba ilustracija Neustrašive žene. Izložba će putovati Hrvatskom, a za početak ćete ju moći vidjeti u galerijskom prostoru Gradskog muzeja Jastrebarsko od 8. do 29. ožujka. Cilj izložbe je prikazati važne žene hrvatske prošlosti i sadašnjosti, a više o njoj rekla nam je kustosica Sonja Švec Španjol.

Putujuća izložba sa 100 ilustracija značajnih žena hrvatske prošlosti i sadašnjosti

Švec Španjol govori kako se o ženama i ženskim uspjesima kroz povijest nije pisalo. One su isključivo gledane kao supruge i majke pri čemu je njihov doprinos svim drugim područjima života zanemaren. Kroz povijest su se hrabro i teško borile za svoja prava i slobode, a u nekim državama je ravnopravnost i danas mrtvo slovo na papiru.

„Utoliko je relevantno ukazati na sve one “prve” (prve liječnice, diplomatkinje, političarke, književnice, novinarke…) i mnoge druge snažne, hrabre, inteligentne i empatične žene koje su se izborile za svoje obrazovanje i ulogu u društvu te dokazale da su jednakovrijedne i sposobne za mnogo više od onoga što im je u vremenu u kojem su živjele bilo dozvoljeno. One su u naslijeđe ostavile svoja postignuća, iskustva, izume, rezultate te otvorile vrata budućim generacijama djevojaka i žena, utrle put i vlastitim primjerom dokazale kako je sve moguće čak i kada se čini da nije. Zbog svega navedenog nastala je izložba koja u fokus stavlja značajne liječnice, pravnice, pedijatrice, izumiteljice, književnice, astrofizičarke i sve one koje su vlastitim djelovanjem i postignućima doprinijele razvoju naše zemlje“, objašnjava razloge organizacije izložbe.

Putujuća grupna izložba Neustrašive žene temeljena je na dvjema knjigama. To su knjiga Tatjane Barat Priče o neustrašivim hrvatskim ženama (2019.) i knjiga Rosie Kugli Ikone: neustrašive žene koje su promijenile Hrvatsku (2020.) u izdanju Naklade Iris Illyrica urednice Ivane Glavaš Bakija. Izložba se sastoji od 100 ilustracija važnih žena iz hrvatske povijesti i sadašnjosti koje su ilustrirale 23 hrvatske ilustratorice. Zbog toga je ovo likovna i književna priča edukativnog karaktera.

Upravo su na inicijativu Ivane Glavaš Bakija ilustracije iz knjiga pretočene u ovu putujuću izložbu čije su organizatorice i urednice pratećeg kataloga ilustratorica Željka Mezić i kustosica, povjesničarka umjetnosti i muzeologinja Sonja Švec Španjol.

Ilustracija: Željka Mezić – Dragojla Jarnević

Izložba nakon Gradskog muzeja Jastrebarsko putuje u Pučko otvoreno učilište Grada Rovinja gdje će biti tijekom travnja. U svibnju će biti u Pučkom otvorenom učilištu Matija Antun Relković Nova Gradiška, u lipnju u Muzeju grada Pakraca, a tijekom srpnja u Gradskoj knjižnici Slavonski Brod. U listopadu ćete ju moći pronaći u Gradskom muzeju Virovitica, u studenom u Muzeju Croata insulanus Grada Preloga, a tijekom prosinca u Pučkom otvorenom učilištu Zaprešić u Galeriji Razvid. Za kraj će do polovice siječnja biti izložena u Gradskoj knjižnici Ivan Goran Kovačić Karlovac – Knjižnica za mlade. Uz izložbu, za djecu će biti organizirane likovne radionice koje će voditi ilustratorica Željka Mezić.

Izložba sadrži čak 100 ilustracija istaknutih žena hrvatske prošlosti i sadašnjosti, a ilustrirale su ih poznate hrvatske ilustratorice: Nina Iris Bešlić, Vanda Čižmek, Sonja Gašperov, Ivana Guljašević Kuman, Marsela Hajdinjak, Branka Holingsworth Nara, Mirela Ivanković Bielen, Helena Janečić, Marijana Jelić, Irena Jukić Pranjić, Ana Kadoić, Helena Klakočar, Lana Ključarić, Hana Lukas Midžić, Željka Mezić, Margareta Peršić, Andrea Petrlik Huseinović, Sanja Pribić, Nataša Rašović Bodiš, Sanja Rešček Ramljak, Irena Sophia, Sanja Šantak i Manuela Vladić Maštruko.

Ilustracija: Irena Sophia – Antonija Kulčar – Vajda

Tko su žene koje su obilježile hrvatsku prošlost i sadašnjost?

U prvoj knjizi nalaze se žene koje su postavile temelje za bolju budućnost i izborile se za svoje prava. One su one prve. Prve kraljice, liječnice, političarke, zoologinje, pilotkinje, vozačice automobila i one koje su se još u 10. stoljeću brinule za svoj narod te zalagale za zaštitu djece i udovica, kao što je Jelena Slavna.

„U vremenu kada se žene nisu smjele obrazovati, pisati knjige, voziti auto, raditi kao liječnice, baviti se politikom, uvijek je postojala ona jedna koja je učinila korak dalje i prekinula tu nesretnu sudbinu te dokazala da su žene itekako sposobne, te mogu i znaju sve što i muškarci“, kaže.

To su poznata učiteljica Marija Jambrišak, borkinje za ženska prava u javnom životu Mara Matočec i Marija Jurić Zagorka te zaštitnice spomenika i kulturne baštine Zdenka Munk i Anđela Horvat. Važne su i žene koje su razvijale medicinu, liječile i spašavale ljudske živote – Marijana Fišer Herman, Duška Blažević, Feđa Fischer Sartorius, Marija Alačević, Štefanija Puretić.

Druga se pak knjiga fokusira na žene današnjice koje su ostavile svoj trag. „To su neumorne sutkinje, humanitarke, novinarke i borkinje za pravdu, ali i slabe i nemoćne, marginalizirane i diskriminirane (Diana Budisavljević, Maja Sever, Lana Petö-Kujundžić, Mirjana Rakić), značajne političarke (Savka Dabčević-Kučar, Jadranka Kosor, Kolinda Grabar Kitarović, Vesna Pusić), sportašice kao odličan primjer discipline, fokusa i predanosti (Janica Kostelić, Sandra Perković, Blanka Vlašić), talentirane likovne, glazbene i dramske umjetnice (Ana Karić, Dora Maar, Ena Begović, Lidija Bajuk, Josipa Lisac, Ljiljana Molnar Talajić, Magda Dulčić, Tereza Kesovija, Marija Ujević-Galetović, Alma Prica…) te mnoge druge značajne žene iz različitih struka i područja djelovanja“, ističe neke od njih.

Ilustracija: Irena Jukić Pranjić – Marija Jurić Zagorka

Na izložbi im je bilo iznimno bitno uz žene vezati riječi poput neustrašiva, uporna, snažna, znatiželjna, plemenita i hrabra. One su svojim djelovanjem pomicale granice, a uz vlastito obrazovanje i istraživanje, nesebično su pomagale i dijelile ga drugima. Namjera izložbe je pokazati žene kao jednakovrijedne i obilježiti njihove uloge i doprinose te ukazati na njihovu povijesnu zanemarenost. Dodatna vrijednost izložbe je suradnja ilustratorica koje su kroz nju stvorile platformu različitosti i divna umjetnička djela.

„Nemoguće je objediniti sve relevantne jedinke u dvije knjige i jednu izložbu, no nadamo se da će ova izložba potaknuti promatrača da istraži povijest i ulogu žena, ali isto tako i da će ohrabriti mlade naraštaje da vjeruju u vlastite mogućnosti te ustraju u svojim željama i namjerama vođeni primarno humanim, etičkim i moralnim vrijednostima koje za rezultat mogu imati samo opće dobro i boljitak svih nas, a ne samo pojedinaca“, poručuje za kraj Sonja Švec Španjol.

Stranica koristi web kolačiće Više informacija Prihvaćam
Koristimo kolačiće! To znači da korištenjem ove web stranice pristajete na uporabu tih datoteka i koristite sve funkcionalnosti podržane tom tehnologijom. Molimo vas da prihvatite uvjete korištenja.