Psihološko savjetovalište udruge BaBe – strah od tuđe reakcije u partnerskom odnosu znak je upozorenja

2020-04-21T21:34:01+02:0021. travnja 2020.|Civilno društvo|

Udruga B.a.B.e. pokrenula je novu Facebook stranicu Psihološkog savjetovališta na kojoj objavljuju psihoedukativne i inspirirajuće sadržaje. Podsjećaju da se termin za psihološko savjetovanje može dobiti pozivom na 01/4663 666 ili 0800 200 144, a može se i javiti preko inboxa na stranici. Kako iskomunicirati svoje granice? – odnosno kako reći Ne, dosta je! jedna je do prvih edukativnih tema na stranici.

Nije lako nekome reći 𝑛𝑒, osobito kad se radi o partneru ili partnerici. Teško je reći 𝘯𝘦 zbog našeg pozadinskog uvjerenja da je ispravno napraviti nešto umjesto ili za drugu osobu. Pogotovo u slučaju kad je u pitanju 𝘷𝘪𝘴̌𝘪 𝘤𝘪𝘭𝘫 kao što je dobar partnerski odnos ili funkcionalna obitelj. Nekad smo u stanju izdvojiti vrijeme i energiju za nekoga drugoga.

A što u slučaju kada nemamo snage ili volje, a od nas se vrlo jasno i glasno očekuje da bismo nešto trebali ili morali napraviti? Što u slučaju ako bismo u tom trenutku radije radili nešto drugo od onoga što se od nas očekuje? Naposljetku, što u slučaju kada netko agresivno očekuje promjenu od nas jer ono što mi želimo ili činimo nekome ne odgovara?

Strah od tuđe reakcije neka bude crvena zastava u odnosu

U navedenim situacijama tijelo automatski kaže 𝑛𝑒 𝑧̌𝑒𝑙𝑖𝑚, 𝑛𝑒 𝑚𝑜𝑔𝑢, 𝑛𝑒 𝑑𝑎 𝑚𝑖 𝑠𝑒, 𝑛𝑒 𝑡𝑟𝑒𝑏𝑎 𝑚𝑖, no misli krenu u opravdavanje: 𝑡𝑟𝑒𝑏𝑎𝑙𝑜 𝑏𝑖 𝑠𝑒, 𝑚𝑜𝑟𝑎𝑙𝑜 𝑏𝑖 𝑠𝑒, 𝑎𝑘𝑜 𝑛𝑒 𝑛𝑎𝑝𝑟𝑎𝑣𝑖𝑚 𝑡𝑜 𝑠̌𝑡𝑜 𝑧̌𝑒𝑙𝑖 𝑖𝑠𝑝𝑎𝑠𝑡𝑖 𝑐́𝑒 𝑑𝑎 𝑚𝑖 𝑛𝑖𝑗𝑒 𝑠𝑡𝑎𝑙𝑜 𝑑𝑜 𝑜𝑑𝑛𝑜𝑠𝑎 itd. Zatim se javlja osjećaj straha i nesigurnosti, koji kaže ako ne napravim što se očekuje dogodit će se nešto loše. Takve su situacije česte i ne vežu se samo za partnerske odnose nego za odnose općenito. Za početak, ako osjetite strah od tuđe reakcije neka vam to bude crvena zastava u odnosu! Ne održavajte odnose koji se temelje na strahu ili se održavaju baš zbog samog straha – riječ je o nezdravom odnosu!

Naučite slušati reakcije tijela, njegova je temeljna funkcija da vas održi živima

Što se može učiniti u gore navedenim situacijama? Postaviti granice kojih ćete se držati. Tko određuje koja je vaša granica? Samo vi. Kako odrediti koja je vaša granica? Tako da naučite slušati reakcije tijela koje vam vrlo jasno kažu koja je, zapravo, vaša potreba u tom trenutku.

Tijelo najtočnije reagira u situaciji jer je njegova temeljna funkcija da vas održi živima dok je mozak zadužen za racionalizaciju i traženje opravdanja. Mozak je pun rečenica 𝑀𝑜𝑟𝑎𝑙𝑎 𝑏𝑖ℎ/𝑡𝑟𝑒𝑏𝑎𝑙𝑎 𝑏𝑖ℎ kad tijelo kaže 𝑁𝑒 𝑏𝑖ℎ ili 𝑁𝑒 𝑡𝑟𝑒𝑏𝑎𝑚. Što se više fokusirate na signale iz tijela znat ćete koja se potreba unutar njega krije. Za to je potrebno ugasiti ili utišati mozak i dopustiti sebi vrijeme da si potrebu učinite jasnom, a potom baš takvu i izgovorite partneru/ici.

Više o ovoj temi možete pročitati na Facebook stranici Psihološko savjetovalište udruge B.a.B.e.

Stranica koristi web kolačiće Više informacija Prihvaćam
Koristimo kolačiće! To znači da korištenjem ove web stranice pristajete na uporabu tih datoteka i koristite sve funkcionalnosti podržane tom tehnologijom. Molimo vas da prihvatite uvjete korištenja.