Prvi put u povijesti stjegonoše na otvaranju OI će biti olimpijka i olimpijac u paru – Sandra Perković i Josip Glasnović

2021-06-17T08:02:30+02:0017. lipnja 2021.|Sport|

Atletičarka Sandra Perković i strijelac Josip Glasnović bit će nositelji hrvatske zastave na svečanosti otvaranja Olimpijskih igara u Tokiju 23. srpnja. Tako je odlučilo Vijeće Hrvatskog olimpijskog odbora (HOO) na 15. sjednici, održanoj redovnim načinom u Zagrebu pod predsjedavanjem čelnika HOO-a Zlatka Mateše.

Članovi Vijeća na taj su način pozdravili i odluku Međunarodnog olimpijskog odbora (MOO) da, sukladno zauzimanju za ravnopravnost spolova u sportu, stjegonoše u takvim prigodama budu po jedan sportaš i sportašica.

Prema izvješću Ureda za Olimpijski program HOO-a, hrvatsko olimpijsko izaslanstvo za OI Tokio 2020. moglo bi brojati 120 članova, a među njima bi u najoptimističnoj inačici (s košarkaškom reprezentacijom) moglo biti 70-ak olimpijaca i olimpijki. Brojka se zaustavila na 47 sigurnih putnika, a ovih dana mogla bi se zaokružiti na 50, nakon službene potvrde ostvarenih olimpijskih „viza“ judašica Barbare Matić i Karle Prodan te možebitno Ivane Maranić po kontinentalnoj kvoti.

Na sjednici su prihvaćene izmjene i dopune razvojnih programa HOO-a. U Razvojni program I od 1. lipnja uvrštena je Lea Djelmić iz konjičkog sporta, s pravom 75-postotnog korištenja programskih sredstava, dok je od istog nadnevka Pia Čuljak iz sportskog penjanja nova korisnica Programa II/1. Također od 1. lipnja, taekwondaš Lovre Brečić postao je korisnik Razvojnog programa III, a uvrštenje u Olimpijski program HOO-a potvrđeno je kajakašici Anamariji Govorčinović, kanuistici Vanesi Tot, koje su prešle iz Programa III, te boksačici Nikolini Ćaćić koja je do kraja svibnja bila korisnica Razvojnog programa II/1.

Članovi Vijeća HOO-a raspravljali su i o obilježavanju 30. obljetnice HOO-a 10. rujna ove godine, kada je i svečanost dodjele Nagrade Dražen Petrović. Prihvaćen je prijedlog da se za ovu obljetnicu dodijele i prigodna priznanja utemeljiteljima nacionalne olimpijske udruge.

Hrvatski rukometni savez dobio je pozitivno mišljenje za organizaciju kadetskog Europskog  rukometnog prvenstva (M19) od 12. do 22. kolovoza ove godine u Koprivnici i Varaždinu. 

Izvor: Hrvatski olimpijski odbor / Vinko Knežević

Stranica koristi web kolačiće Više informacija Prihvaćam
Koristimo kolačiće! To znači da korištenjem ove web stranice pristajete na uporabu tih datoteka i koristite sve funkcionalnosti podržane tom tehnologijom. Molimo vas da prihvatite uvjete korištenja.