Pružimo podršku žrtvama kaznenih djela – ovo su usluge koje žrtvama i svjedocima pruža Mreža podrške

2024-02-22T09:50:05+01:0022. veljače 2024.|Civilno društvo|

“Osjećala sam se bespomoćno i usamljeno, bojala sam se da će me prijatelji odbaciti, a okolina osuditi. Nisam znala ni koja su moja prava. Bila sam sama, potpuno sama. Onda sam čula da postoji organizacija kojoj se mogu obratiti za pomoć. Poziv njima promijenio je sve” – riječi su iz niže prikazanog videa. Povodom obilježavanja Europskog dana žrtava kaznenih djela, 22.02.2024. godine, Mreža podrške i suradnje za žrtve i svjedoke kaznenih djela podsjeća na usluge koje pružaju žrtvama i svjedocima.

Žrtvom ili svjedokom kaznenog djela može postati svatko od nas – međutim za to iskustvo nitko nije dostatno pripremljen. Zato je važno osigurati informacije gdje se može ostvariti besplatna pomoć i podrška. U Hrvatskoj djeluje Mreža podrške i suradnje za žrtve i svjedoke kaznenih djela koja osigurava pružanje pomoći i podrške žrtvama i svjedocima/kinjama svih kaznenih djela na području 17 županija. Dostupne usluge su:

• emocionalna i praktična podrška, tehničke i praktične informacije te informacije o pravima,
• usluge pravnog i psihološkog savjetovanja,
• pratnja na sud u ulozi osobe od povjerenja,
• pratnja na policiju, državno odvjetništvo i/ili centre za socijalnu skrb,
• podrška neovisno o prijavi kaznenog djela,
• podrška nakon završetka sudskog postupka.

Pružaju pratnju na sud, policiju, u Državno odvjetništvo i Centre za socijalnu skrb

Mreža je nastala na inicijativu i uz podršku Ministarstva pravosuđa i uprave. Ovakav način rada novi je model suradnje organizacija civilnog društva i nadležnih tijela i institucija. Glavni cilj Mreže je pružiti pomoć i podršku žrtvama svih kaznenih djela, dati im potrebne informacije i pomoći im da ostvare svoja prava te da vrate povjerenje u rad institucija.

Sve usluge u potpunosti su besplatne za osobe koje se obrate za podršku. U dosadašnjem radu, u okviru Mreže podrške i suradnje, pruženo je više od 38 900 usluga za 4 426 osoba koje su se obratile za pomoć i podršku.

Informacije o dostupnim uslugama i kontakt podaci gdje se osobe mogu obratiti u svojoj županiji nalaze se na web stranici www.mrezapodrskeisuradnje.com

Program je financijski podržan od strane Ministarstva pravosuđa i uprave Republike Hrvatske a provodi ga Ženska soba u partnerstvu s 10 organizacija civilnoga društva.

Ukoliko ste žrtva ili svjedok/inja kaznenog djela, obratite se Mreži s povjerenjem!

Izvor: Mreža podrške i suradnje za žrtve i svjedoke kaznenih djela

Stranica koristi web kolačiće Više informacija Prihvaćam
Koristimo kolačiće! To znači da korištenjem ove web stranice pristajete na uporabu tih datoteka i koristite sve funkcionalnosti podržane tom tehnologijom. Molimo vas da prihvatite uvjete korištenja.