Provode se edukacije policijskih službenika o suzbijanju nasilja prema ženama

2019-10-02T20:13:29+02:002. listopada 2019.|Institucije|

U posljednjoj fazi provedbe EU projekta „Izgradnja učinkovitije zaštite: promjena sustava za borbu protiv nasilja prema ženama“, Pravobraniteljica za ravnopravnost spolova, kao nositeljica projekta, u suradnji s Policijskom akademijom kao pridruženim partnerom, održala je u Policijskoj akademiji u Zagrebu prvu u nizu dvodnevnih edukacija za policijske službenike i službenice pod nazivom „Jačanje kapaciteta policijskih službenika i službenica u Hrvatskoj za suzbijanje nasilja prema ženama“, s ciljem podizanja njihove svijesti o nasilju prema ženama i femicidu.

U okviru edukacije, polaznicima/ama se obratila pravobraniteljica za ravnopravnost spolova, Višnja Ljubičić, koja je predstavila ovaj EU projekt kao i iskustva i preporuke institucije Pravobraniteljice za ravnopravnost spolova.

Pravobraniteljica je istaknula da poseban naglasak mora biti na pravovremenoj edukaciji i prevencijskim mehanizmima te da moramo vratiti povjerenje žrtava u rad državnih institucija kako bi se prepoznalo i adekvatno tretiralo nasilje prema ženama i nasilje u obitelji.

Cilj Ministarstva unutarnjih poslova kroz ovakve edukacije je podizanje razine profesionalnog postupanja u pružanju pomoći žrtvi, vodeći pritom računa o zaštiti identiteta same žrtve. Važno je da je policija otvorena za suradnju sa svim sudionicima društva koji imaju određena iskustva i prakse u radu sa žrtvama nasilja.

Polaznicima edukacije se obratio načelnik Policijske akademije Dubravko Novak, koji je rekao da ovu suradnju sa institucijom Pravobraniteljice za ravnopravnost spolova smatra izuzetno važnom jer je upravo policija najčešće prvo državno tijelo, kojem se žrtve obraćaju za pomoć i zaštitu. U svom obraćanju je rekao da od prvog kontakta s policijskim službenikom, vrlo često ovisi i daljnji tijek postupka, od kriminalističkog istraživanja preko kaznenog postupka pa sve do donošenja pravomoćne sudske odluke u konačnici.

„Policija se često prva susreće s počiniteljima i žrtvama nasilja i zbog toga je značajna karika u procesuiranju nasilja prema ženama. Upravo je zato kontinuirana edukacija nužna za što učinkovitije suzbijanje nasilja prema ženama“, naglasio je načelnik Novak.

Na edukaciji su, kao voditelji ili predavači, sudjelovali i stručnjaci s Pravnog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, stručnjaci s Visokog prekršajnog suda Republike Hrvatske, te policijski službenici/ce Ministarstva unutarnjih poslova Republike Hrvatske.

Polaznici edukacije, policijski/e službenici/e iz PU istarske, PU primorsko-goranske, PU zagrebačke, PU karlovačke, PU koprivničko-križevačke, PU sisačko-moslavačke, PU bjelovarsko-bilogorske i PU krapinsko-zagorske u dvodnevnoj su raspravi istaknuli probleme s kojima se suočavaju prilikom postupanja u slučajevima nasilja prema ženama. Osim u Zagrebu ova aktivnost održat će se i u Osijeku i u Splitu.

Izvor: Pravobraniteljica za ravnopravnost spolova / Policijska akademija

Stranica koristi web kolačiće Više informacija Prihvaćam
Koristimo kolačiće! To znači da korištenjem ove web stranice pristajete na uporabu tih datoteka i koristite sve funkcionalnosti podržane tom tehnologijom. Molimo vas da prihvatite uvjete korištenja.