Projekt „Learn2be“ jedinstvena je edukacija namijenjena osnaživanju žena na tržištu rada

2023-09-25T10:07:19+02:0025. rujna 2023.|Civilno društvo, Posao|

Piše: Nika Šintić

Ovoga listopada završava projekt „Learn2be“ („Nauči da budeš“) kojeg provodi časopis Zaposlena u suradnji s talijanskom neprofitnom agencijom Associazione Eurokom. Posebno ga vrijednim pažnje čini činjenica da predstavlja prvi sustav edukacije u Hrvatskoj napravljen s ciljem osnaživanja žena na tržištu rada.

Iako u razvijenim gospodarstvima tvore gotovo polovicu ukupnog radništva, žene diljem svijeta i dalje su nerijetko manje plaćene od svojih muških kolega, puno rjeđe zauzimaju rukovodeće pozicije te su podreprezentirane u STEM područjima. Odatle logično slijedi ono što obuhvatna studija organizacija UNESCO, OECD i IDB iz 2022. godine i potvrđuje, a to je da žene češće stupaju u prekarne radne odnose, obavljaju niže rangirane poslove, zapošljavaju se u manje produktivnim sektorima (kao i onima koji će u nadolazećim godinama prolaziti proces automatizacije i posljedično ih dovesti u još nepovoljniji položaj) te, naravno, još uvijek preuzimaju glavninu kućanskih i skrbničkih dužnosti.

Složenost čitava problema nedvojbeno je ukorijenjena u patrijarhalnom uređenju društva, a ono se pak mora mijenjati sustavno, korjenito i iz temelja; kao što nas je naučilo iskustvo korporativnog feminizma, individualistički istupi koji dodatno terete žene svojim diskursom o marljivosti, asertivnosti i osobnoj radnoj etici kao jamcima uspjeha pokazuju posvemašnje nerazumijevanje osovina moći koje i dovode do gore naznačenih poraznih podataka.

Doduše, to ne znači da je svaki trud mimo velikih kolektivnih akcija potpuno uzaludan; štoviše, jačanje i umrežavanje pojedinaca, upoznavanje njih samih s njihovim pravima neophodan je komplement sustavnim promjenama, ako ne i njihov prvi korak.

Zbog svega toga projekt „Learn2be“ označava velik i krucijalan pothvat, jer žene u isti mah oboružava znanjima koja će im kao individuama omogućiti konkurentnost i uspjeh na tržištu te ih potiče na opću žensku solidarnost i zalaganje za stvaranje jednakopravne poslovne okoline.

S obzirom na ostatak njezina rada, Ani Gruden, glavnoj urednici časopisa Zaposlena, osmišljavanje ovakva projekta došlo je sasvim prirodno. U sklopu časopisa Zaposlena Ana već 20 godina vodi manifestaciju „Izbor za ženu godine“, namijenjenu afirmiranju žena koje su se iskazale ne samo na profesionalnom planu, nego i kroz uprezanje vlastita uspjeha u svrhu medijskog promicanja ženskih prava i krčenja puta mlađim kolegicama. 2014. godine Ana je pokrenula i projekt „Mentorstvo kao oblik networkinga među ženama“ koji spaja etablirane poduzetnice s mentijkama u potrazi za nekim oblikom potpore u karijeri, a nedavno mu se kao medijski partner priključio i Večernji list.

Osim toga, Ana je i svoj dugogodišnji novinarski staž posvetila promicanju rodne jednakosti kroz nebrojene intervjue s uspješnim ženama te izvještaje za EU parlament i Europski institut za ravnopravnost spolova.

„Dakle, sve što radim u principu je posvećeno promoviranju žena u poslovnom kontekstu, tako da mi je tema osnaživanja žena na tržištu rada nekako stalno bila u glavi, a budući da nitko ovdje nije radio neku iskustvenu edukaciju toga tipa, logično je bilo da krenemo s tim. Tako sam osmislila projekt Learn2be, prijavila ga na Erasmus natječaj i pronašla partnere u Italiji, jer je uvjet bio kolaboracija s još jednom državom članicom Europske Unije kako bi se projekt širio u barem dvije zemlje.“

Suština projekta, pojašnjava Gruden, bila je edukacija. Pristupilo joj je oko 27-28 polaznica, kojima je osnovni preduvjet za ulazak u program bio taj da su prisutne na tržištu rada ili će na njega tek doći: „Nama je bilo pitanje tko će takvo nešto prepoznati. U cilju nam je bilo da uopće privučemo žene, stvorimo neku grupu i vidimo kako to funkcionira. Ovakav tip EU projekata i funkcionira tako da se napravi nešto za što još ne postoji dovoljno razumijevanja, i nastoji obuhvatiti neka nišna skupina ljudi. Poanta je bila i u tome da okupimo što više žena iz ruralnih prostora, a na kraju smo i imale preko 70% polaznica koje su izvan Zagreba, makar većinom iz urbanih područja.“

Nakon kratkog pilot-projekta nastava je službeno započela 24. svibnja s predavanjem predstavnice Europske komisije u Hrvatskoj o direktivama EU za postizanje rodne ravnopravnosti (naslovna fotografija). Na njega su se nadovezala daljnja izlaganja o Indeksu rodne ravnopravnosti, sudskoj praksi u slučaju rodne diskriminacije na radnom mjestu, aktivnostima Hrvatske udruge poslodavaca u osnaživanju žena na tržištu rada kao i statistikama o njihovu položaju u Hrvatskoj. Nadolazeće sesije temeljito su obuhvatile pregršt različitih tema, poput važnosti digitalne pismenosti i optimalnog korištenja društvenih mreža poput LinkedIn-a, upoznavanja s udrugom CESI (Centra za edukaciju, savjetovanje i istraživanje) specijaliziranom za poboljšavanje društvenog i ekonomskog statusa ranjivih skupina te predavanjem profesorice i spisateljice Nives Opačić o rodno osjetljivom jeziku i njegovoj uporabi. U četvrtom ciklusu predavanja govorilo se o međupovezanosti održivog poslovanja i promicanja ženskih prava, isticali su se primjeri dobrih praksi u tvrtkama te dijelili korisni savjeti o pokretanju vlastita posla, kao i o savladavanju javnoga nastupa.

Katarina Pavlović, direktorica u Deloitteu i Ana Gruden, urednica časopisa Zaposlena / Foto: Learn2be

Posljednji je tjedan edukacije obuhvatio prezentaciju o procesu prijave na posao, uključujući karakteristike dobro sastavljenog životopisa, da bi se potom prešlo na pitanje rodno uvjetovanog nasilja, rodnih stereotipa i najzad korisnosti mentorskog umrežavanja. Nakon ljetne pauze održan je i online sastanak a uskoro je u planu i okrugli stol s kojim će se zaključiti čitav projekt.

Ako je suditi po povratnim informacijama učesnica, projekt se nedvojbeno može smatrati uspješnim; jedna od njih, ekonomistica Irena Banić, podijelila je za Žene i medije svoje dojmove:

„Smatram da programi poput Learn2be imaju potencijal značajno doprinijeti borbi protiv rodne neravnopravnosti na tržištu rada i potaknuti transformaciju poslovnih okruženja. Predavanja o rodnoj ravnopravnosti koja je Ana uvezala u ovaj serijal bila su u cijelosti izuzetno informativna i inspirativna. Osjetila sam kako se otvaraju nove perspektive i razumijevanje o važnosti jednakih prava i mogućnosti za sve neovisno o spolu, jer su govornice kroz par tjedana uspješno prenijele ključne koncepte i problematiku vezanu uz rodnu neravnopravnost, ali i istakle potrebu za aktivnim sudjelovanjem u stvaranju promjena. Osobno smatram da je rodna ravnopravnost, ne samo pitanje ženskih prava, već i pitanje ljudskih prava općenito. Svi zajedno moramo raditi na stvaranju promjena u našim društvima. Važno je naglasiti da su ovakvi projekti samo jedan dio širih napora za postizanje rodne ravnopravnosti na tržištu rada. Međutim, oni igraju ključnu ulogu u osnaživanju žena i poticanju promjena koje mogu poboljšati profesionalno okruženje za sve.
Osim što sam proširila svoje znanje o rodnoj ravnopravnosti, osjetila sam i ohrabrenje da aktivno nastavim raditi na jačanju promocije poduzetništva žena zajedničkim naporima javnog i privatnog sektora, izgradnji i jačanju nacionalnih i regionalnih mreža i udruženja poduzetnica te u konačnici poticanja samozapošljavanja žena.“

Stranica koristi web kolačiće Više informacija Prihvaćam
Koristimo kolačiće! To znači da korištenjem ove web stranice pristajete na uporabu tih datoteka i koristite sve funkcionalnosti podržane tom tehnologijom. Molimo vas da prihvatite uvjete korištenja.