Proglašene ovogodišnje stipendistice nacionalnog programa “Za žene u znanosti”

2021-06-16T18:16:14+02:0016. lipnja 2021.|Znanost|

Jelena Bijelić (Odjel za kemiju Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku), Ivana Lapić (Klinički zavod za laboratorijsku dijagnostiku KBC-a Zagreb), Ena Melvan (Fakultet elektrotehnike i računarstva i Prehrambeno-biotehnički fakultet Sveučilišta u Zagrebu u suradnji s Macquarie Sveučilištem u Sydneyju) i Helena Virić Gašparić (Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu) ovogodišnje su stipendistice Nacionalnog programa stipendiranja „Za žene u znanosti“.

Program koji se provodi u organizaciji L’Oréala Adria i Hrvatskog povjerenstva za UNESCO pri Ministarstvu kulture i medija ove godine obilježava svoju jubilarnu, 15. godinu provođenja u Hrvatskoj te je kroz njega do sada nagrađeno 58 znanstvenica u završnoj fazi izrade doktorske disertacije. Dodjela stipendija samo za sudionike održana je u Atelijeru Meštrović u Zagrebu, a svi zainteresirani su svečanost mogli pratiti online na YouTube kanalu i Facebook profilu programa.

Za svoju znanstvenu izvrsnost stipendistice su nagrađene pojedinačnom stipendijom u iznosu od 5.000 eura u kunskoj protuvrijednosti, no sam program ima puno veće značenje jer je ujedno i priznanje mladim znanstvenicama za njihov predani trud i samozatajan znanstveni rad. Povodom ove obljetnice, u zagrebačkom parku Zrinjevac postavljena je izložba „Svijet treba znanost, a znanost treba žene“ posvećena svim dosadašnjim stipendisticama koje su nagrađene stipendijom.

Otvorenje izložbe “Svijet treba znanost, a znanost treba žene” na zagrebačkom Zrinjevcu

STIPENDISTICE 2021.

Jelena Bijelić, doktorica znanosti s područja kemije, rođena 1993. u Vukovaru, asistentica na Odjelu za kemiju Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku. Tema njezine disertacije pokriva područje kristalokemije polikristalnih spojeva i nanotehnologije. Cilj doktorske disertacije je razvoj novih složenih multiferoičnih materijala u smislu kemijskog sastava, topologije i kristalne strukture. Dobivanjem nano materijala pogoduje primjeni u različitim elektroničkim uređajima, što bi na koncu povećalo učinkovitost i smanjilo proizvodnju štetnih nusprodukata što pogoduje očuvanju okoliša.

Ivana Lapić, specijalistica medicinske biokemije i laboratorijske medicine, rođena 1988., osnovnu školu i gimnaziju pohađala u Rovinju. Njeno područje znanstvenog i stručnog rada je laboratorijska hematologija i koagulacija, optimizacija laboratorijskih procesa i laboratorijska medicina temeljena na dokazima. Izradila je disertaciju koja se bavi von Willebrandovoj bolesti (VWB) koja je najčešći nasljedni poremećaj zgrušavanja krvi koji nastaje zbog manjka ili promijenjenih svojstava von Willebrandovog faktora (VWF). Svrha doktorske disertacije je po prvi puta u Hrvatskoj primijeniti cjeloviti dijagnostički pristup u dijagnostici VWB-a i razlikovanju od blage hemofilije.

Ena Melvan, magistrica računarstva i matematike, rođena 1988. u Splitu. Cilj njezine doktorske disertacije je razviti standardizirani model koji opisuje mikrobiom zdravih i pretilih pojedinaca. Pretilost je jedan od vodećih zdravstvenih problema današnjice s kojim se u svijetu suočava oko milijardu ljudi, a crijevna mikrobiota se u posljednjem desetljeću pokazala kao jedan od potencijalnih uzroka pretilosti. Korištenje bioreaktorskog modela za generiranje ulaznih podataka umjesto oslanjanja na ljudske volontere uklanja prepreke poput nedostatka kontrole i etičkih problema.

Helena Virić Gašparić, magistra inženjerka fitomedicine, rođena 1988. u Zagrebu, asistentica na Zavodu za poljoprivrednu zoologiju na Agronomskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu. Njezina disertacija ima za cilj utvrditi dinamiku razgradnje neonikotinoida u biljkama šećerne repe te opasnost za kulture koje dolaze u plodoredu te bioakumulaciju pesticida u korisnim organizmima – trčcima i gujavicama. Rezultati disertacije važni su za određivanje održivih mjera zaštite poljoprivrednih usjeva od štetnika koje će imati manje negativan utjecaj na okoliš osigurati proizvodnju zdravstveno ispravne hrane.

Stipendistice programa “Za žene u znanosti” 2021. i uzvanici

Ovogodišnje stipendistice iz područja prirodnih znanosti, uključujući i interdisciplinarna područja, odabralo je Izborno povjerenstvo programa na čelu s akademikom Zvonkom Kusićem te cijenjenim članovima naše akademske zajednice: akademkinjom Vidom Demarin, akademikom Krešimirom Nemecom, akademikom Vladimirom Paarom, prof. dr. sc. Helenom Jasnom Mencer, prof. dr. sc. Đurđicom Ugarković, prof. dr. sc. Ivanom Vickovićem i dr. sc. Katicom Biljaković.

Predsjednik Izbornog povjerenstva programa akademik Zvonko Kusić naglasio je kako je pred Povjerenstvom bio težak zadatak odabira najboljih kandidatkinje među izvrsnim, a pristiglo je i veliki broj prijava na Natječaj, njih gotovo 50.

„Ovaj program je tijekom 15. godina provođenja u Hrvatskoj postigao veliki ugled i priznanje u akademskim krugovima, čak i u inozemstvu. To je iznimno važno za mlade znanstvenice, da osim financijske potpore, imaju pristup međunarodnoj zajednici kako bi se mogle dodatno usavršavati. Moram priznati da sam sudjelovao u mnogo povjerenstava, ali ovo u Izbornom povjerenstvu program „Za žene u znanosti“ mi je jedno od najvrjednijih iskustava“, istaknuo je akademik Zvonko Kusić, predsjednik Izbornog povjerenstva programa.

„Ova stipendija za mene predstavlja divno i poticajno priznanje, optimizam da svojim znanstvenim djelovanjem činim razliku“, poručila je ovogodišnja stipendistica Ivana Lapić, spec. med. biokem. i lab. med. koja svoju disertaciju izrađuje u Kliničkom zavodu za laboratorijsku dijagnostiku KBC-a Zagreb.

Snimku svečane dodjele stipendija možete pogledati ovdje.

Izložba “Svijet treba znanost, a znanost treba žene” upoznaje nas s hrvatskim znanstvenicama, svim dosadašnjim dobitnicama prestižne stipendije “Za žene u znanosti”

IZLOŽBA „SVIJET TREBA ZNANOST, A ZNANOST TREBA ŽENE“

Povodom obilježavanja 15. obljetnice provođenja Nacionalnog programa stipendiranja „Za žene u znanosti“ u zagrebačkom parku Zrinjevac postavljena je izložba „Svijet treba znanost, a znanost treba žena“. Izložba prikazuje 53 znanstvenice koje su za izvrsnost u svom znanstvenom radu nagrađene ovom prestižnom stipendijom. Izložba se može pogledati do 30. lipnja.

„Cilj ove izložbe je informirati javnost o njihovim znanstvenim uspjesima, predstaviti ih pojedinačno, kao i znanstvene radove za koje su nagrađene. Njihovi uspjesi poticaj su svim ženama da odaberu put znanosti kao svoj životni poziv jer Svijet treba znanost, a znanost treba žene!“, istaknula je Vanya Panayotova, generalna direktorica Loreala Adria-Balkan i Rumunjske.

Izvor: Priopćenje za medije

Stranica koristi web kolačiće Više informacija Prihvaćam
Koristimo kolačiće! To znači da korištenjem ove web stranice pristajete na uporabu tih datoteka i koristite sve funkcionalnosti podržane tom tehnologijom. Molimo vas da prihvatite uvjete korištenja.