Prioriteti kod postizanja ravnopravnosti žena i muškaraca prema manifestu Europskog ženskog lobija

2020-10-17T19:47:50+02:0017. listopada 2020.|Civilno društvo, Institucije|

Temeljem iskustava i razumijevanja stvarnih života žena i djevojčica u Europi danas, Europski ženski lobi objavio je Manifest uoči izbora za Europski parlament 2019. godine. Manifest sadržava prioritete koji se odnose na ostvarenje ravnopravnosti između žena i muškaraca i inkorporaciju rodne perspektive u sve politike i financijske okvire Europske Unije. Manifestom se zahtijeva:

Europu u kojoj postoji ravnopravnost žena u procesu donošenja političkih odluka

Kada govorimo o procesu donošenja političkih odluka žene su još uvijek uvelike podzastupljene u svim europskim institucijama i u svim zemljama članicama EU. To znači da se pola populacije ne nalazi u sobama i hodnicima u kojima se donose odluke koje utječu na živote svih nas. Ravnopravna zastupljenost žena i muškaraca kao odraz stanovništva Europe mora biti zajamčena. To je ključno za transformaciju naših političkih institucija prema stvaranju politika koje stavljaju ljude i planet u središte te moramo uložiti zajedničke napore kako bi se to postiglo.

Europu koja jamči ženama ekonomsku neovisnost ravnopravno s muškarcima

Ekonomska neovisnost žena utemeljena na jednakosti s muškarcima jest neophodna za ostvarenje ženske ravnopravnosti i sloboda, a ipak nije ostvarena ni u jednoj zemlji Europe. Moramo odbaciti ekonomske politike štednje i investirati u borbu protiv feminizacija siromaštva. Ono najviše pogađa one žene koje su dodatno marginalizirane zbog toga što su žrtve više oblika diskriminacije (rasizam, homofobija, diskriminacija žena s invaliditetom). Potrebne su nam konkretne mjere kako bi se suzbila nezaposlenost i nedostatak dostojanstvenog i kvalitetnog rada koji posebno pogađaju žene, kako bi se riješila nejednakost tereta neplaćenog rada u smislu brige/skrbi o obitelji te stalno prisutna razlika u plaćama, ukupnim životnim zaradama i mirovinama. Žene i muškarci trebaju biti jednako plaćeni za isti rad, ali i jednako snositi odgovornost za skrb o njima ovisnim osoba.

Europu bez nasilja nad ženama

Mnoge žene i djevojke diljem Europe trpe nasilje od strane muškaraca svakodnevno i ono je temeljni izraz strukturalnih nejednakosti između žena i muškaraca. Međutim, ono se i dalje podcjenjuje, nedovoljno progoni i depolitizira se. Eliminiranje nasilja nad ženama je integralni dio postizanja ravnopravnosti u društvu. Moramo djelovati zajednički kako bi uklonili sve oblike nasilja nad ženama i djevojčicama te promovirati društvo mira i sigurnosti. Sve žene i djevojčice zaslužuju život bez nasilja i život bez straha od nasilja.

Europu koja osigurava mir, sigurnost i dostojanstvo za sve žene i djevojčice

Zdravlje, dobrobit i sigurnost milijuna žena i djevojčica se svakodnevno nalazi pod rizikom, bilo kroz seksualne eksploatacije, kroz uskraćivanje reproduktivnih prava i zdravstveni skrbi ili promoviranjem za žene štetnih ideologija. Mi tražimo bolju budućnost za sve stanovnike Europe i moramo raditi zajedno kako bi sve žene i djevojčice mogle ostvariti njihove potencijale u sigurnoj okolini te uz potpunu podršku.

Europu koja dodjeljuje sredstva za ženska prava

Financijske odluke i investicije odraz su političkih prioriteta. Dakle, održivi mehanizmi financiranja i dodjela sredstava pokazuju nam prave razmjere predanosti politike borbi za ženska prava i rodnu ravnopravnost. Mi tražimo održivo financiranje za organizacije koja se bave ženskim pravima kako bi se omogućio održivi ženski pokret i potaklo donositelje odluka da donose rodno odgovorne proračune u svrhu ostvarivanja ženskih prava i ravnopravnosti na svim razinama.

Izvor: Žene za Europu – Manifest za europske izbore u 2019.

Stranica koristi web kolačiće Više informacija Prihvaćam
Koristimo kolačiće! To znači da korištenjem ove web stranice pristajete na uporabu tih datoteka i koristite sve funkcionalnosti podržane tom tehnologijom. Molimo vas da prihvatite uvjete korištenja.