Prioriteti EU strategije za ravnopravnost spolova u sljedećih pet godina

2020-05-19T18:09:30+02:0019. svibnja 2020.|Institucije|

Pripremila: Antonija Dujmović

Smanjenje ekonomske nejednakosti, postizanje bolje ravnoteže između poslovnog i privatnog života, borba protiv nasilja nad ženama te osiguravanje perspektive ravnopravnosti spolova u važnim pitanjima, poput klimatskih promjena i digitalizacije, prioriteti su istaknuti prilikom predstavljanja EU strategije za ravnopravnost spolova 2020. – 2025. – ističe Europski institut za ravnopravnost spolova (EIGE).

“Naši su čelnici dobili jasan putokaz za uvođenje promjena koje su Europi potrebne”, rekla je Carlien Scheele, direktorica EIGE-a. „Strategija šalje snažnu poruku da je ravnopravnost spolova potrebno uključiti u sva područja politike. Čelnici su dužni osigurati da se ravnopravnost spolova uvijek razmatra u odlukama koje utječu na svakodnevni život građana EU.”

Europa ima nekoliko izazova koji se odnose na ravnopravnost spolova:

Jedan od velikih izazova kojeg treba riješiti je nejednaka podjela neplaćenih kućanskih poslova i skrbi. To je glavni uzrok razlike u plaćama između žena i muškaraca (16 posto u EU). U prosjeku, žene rade dodatnih 13 sati neplaćenog posla svaki tjedan, u usporedbi s muškarcima. To ograničava razvoj i napredak njihove karijere i sprječava ih da stupe na položaje moći. Upravne odbore, mjesta gdje se donose važne odluke, uglavnom čine muškarci, žene zauzimaju manje od trećine mjesta u upravnim odborima (27,7 posto) velikih tvrtki diljem EU-a.

Drugi prioritet za naredne godine je borba protiv nasilja nad ženama. Kod kuće, na radnim mjestima i na ulici, žene se i dalje suočavaju s maltretiranjem i nasiljem. Cyber-nasilje sve više zabrinjava, 20 posto mladih žena doživjelo je seksualno uznemiravanje putem interneta, a četiri od deset novinarki poseže za autocenzurom nakon doživljenog zlostavljanja na mreži. EIGE preporuča Europskoj uniji da pristupi Istanbulskoj konvenciji kao načinu jačanja pravnog okvira za sprječavanje nasilja nad ženama i zaštitu žrtava.

Kada je riječ o povezanosti ravnopravnosti spolova s klimatskim promjenama EIGE-ovo istraživanje ukazalo je na nekoliko zabrinjavajućih područja. Na primjer, rastući troškovi energije mogu otežati život osobama s niskim primanjima, poput starijih žena ili samohranih majki. Visoki računi za potrošnju energije mogu pridonijeti dodatnom stresu i odraziti se na fizičko i mentalno zdravlje, pogotovo zimi u situacijama kada grijanje ili svjetlo postane nedostupno. EIGE ističe da važne odluke o okolišu još uvijek pretežito donose muškarci.

„Pekinška platforma na snazi je 25 godina, no države su još daleko od postizanja cilja osnaživanja žena. Europa mora ispuniti svoje obveze glede ravnopravnosti spolova. Uključivanjem pitanja ravnopravnosti spolova u svaku politiku (i proces kreiranja politika), EU i države članice na putu su da ispune svoju obvezu stvaranja ravnopravnog društva za sve”, rekla je Carlien Scheele.

Stranica koristi web kolačiće Više informacija Prihvaćam
Koristimo kolačiće! To znači da korištenjem ove web stranice pristajete na uporabu tih datoteka i koristite sve funkcionalnosti podržane tom tehnologijom. Molimo vas da prihvatite uvjete korištenja.