Prijavi online nasilje – B.a.B.e. najavljuju sveobuhvatnu borbu protiv online nasilja prema ženama

2021-03-05T17:48:22+01:005. ožujka 2021.|Civilno društvo|

Svaka peta mlada žena u dobi od 18 do 29 godina trpi online seksualno uznemiravanje, a velika većina njih trpi i seksualno ili fizičko nasilje od strane intimnog partnera. Udruga B.a.B.e., na početku projekta SURF and SOUND i sveobuhvatne borbe protiv online nasilja prema ženama, poziva žrtve da prijave online nasilje i da nam se obrate za pomoć s punim povjerenjem, piše u priopćenju Udruge.

Žene u online svijetu imaju 27 puta veću šansu biti uznemiravane, a online nasilje događa im se u izrazito ranoj dobi. Istraživanje je pokazalo da je devet milijuna djevojčica u Europi pretrpjelo online nasilje do svog 15. rođendana.

S obzirom na veliki utjecaj društvenih mreža i digitalne tehnologije na komunikaciju u današnjem svijetu, izloženost online nasilju za žene je velika. Ta je izloženost vidljiva i u svakodnevnom radu pravnog i psihološkog savjetovališta udruge B.a.B.e., koja bilježe trend porasta prijava online nasilja među ženama koje nam se obraćaju.

Online nasilje prema ženama najčešće se manifestira u obliku objavljivanja intimnih fotografija ili snimki na internetu te društvenim mrežama, a nakon strelovitog i nekontroliranog širenja takvih materijala, problem za žrtve postaje sve veći. Zbog ustaljenih rodnih stereotipa i neupućenosti šire javnosti u problematiku, žene se suočavaju s društvenom osudom i isključivanjem te prebacivanjem odgovornosti s nasilnika na žrtvu, odnosno porukom – sama si kriva.

Poručujemo im: „Nisi kriva!“
Ako si žrtva online nasilja, javi nam se s punim povjerenjem.
B.a.B.e. Tel. 01 4663 666 ili mail: babe@babe.hr
Poznajete li žrtvu online nasilja? Ohrabrite ju da potraži pomoć i prijavi nasilje.

„Projektom SURF and SOUND – Support, Unite, Respond, Fight to Stop Online violence sustavno ćemo raditi kroz sveobuhvatan pristup sa svim važnim dionicima, kako bismo umanjile pojavu online nasilja prema ženama u društvu. Projekt će se provoditi dvije godine, a partner udruge B.a.B.e. u provođenju projekta je Agencija za elektroničke medije.“, izjavila je Zdravka Sadžakov, koordinatorica udruge B.a.B.e.

Vrijednost projekta SURF and SOUND je 1.569.649.87 HRK, od čega se 80% financira iz programa Rights, Equality and Citizenship Europske unije (2014-2020).

Izvor: Priopćenje za medije – B.a.B.e.

Stranica koristi web kolačiće Više informacija Prihvaćam
Koristimo kolačiće! To znači da korištenjem ove web stranice pristajete na uporabu tih datoteka i koristite sve funkcionalnosti podržane tom tehnologijom. Molimo vas da prihvatite uvjete korištenja.