Prema sprečavanju i iskorjenjivanju nasilja i uznemiravanja na radnim mjestima u Hrvatskoj – završna konferencija

2022-06-12T20:14:12+02:0012. lipnja 2022.|Institucije|

Pravobraniteljica za ravnopravnost spolova sudjelovala je na završnoj konferenciji međunarodnog projekta “Prema sprečavanju i iskorjenjivanju nasilja i uznemiravanja na radnim mjestima u Hrvatskoj”, u kojem sudjeluje u svojstvu partnerske institucije. Konferencija se održala u prostorima Matice hrvatskih sindikata kao dio redovne izborne skupštine Nezavisnog cestarskog sindikata, čime se velik broj sindikalnih povjerenika/ca upoznao s projektom, njegovim aktivnostima i glavnim rezultatima. 

Glavne rezultate projekta izložila je voditeljica projekta Marina Ivandić iz Nezavisnog cestarskog sindikata koja je naglasila kako istraživanje o uznemiravanju i nasilju na radnim mjestima u Hrvatskoj provedeno u sklopu projekta upućuje na probleme nepovjerenja u sustav prijavljivanja nasilja i uznemiravanja na radnom mjestu, nezadovoljstva brzinom i ishodima pokrenutih postupaka, nedovoljne upućenosti u procedure vezano uz prijavljivanje, nejasnoće samih procedura te neučinkovitosti mehanizama zaštite od uznemiravanja i nasilja na radnom mjestu.

Također je iznijela da su u sklopu projekta izrađeni prijedlozi izmjena relevantnog zakonodavnog okvira te prijedlozi smjernica za kolektivne ugovore, da su provedene edukacije s ciljem osvještavanja radnika/ca, članova/ica sindikata i predstavnika/ca poslodavaca o problemu nasilja i uznemiravanja na radnom mjestu te mjerama koje je potrebno poduzeti za njegovo suzbijanje, kao i da se kroz pokretanje bipartitnog i tripartitnog dijaloga krenulo s implementacijom navedenih mjera.

Konačno, navela je da je kroz edukacije i sindikalno organiziranje projekt doprinio stvaranju novih struktura radničkog predstavljanja (npr. odbora žena i povjereništava zaštite na radu ondje gdje takve strukture još ne postoje) te potaknuo razvoj postojećih struktura radničkog predstavljanja, dok se provedbom kampanje o potrebi stvaranja radne okoline bez nasilja i uznemiravanja te promocijom mjera za suzbijanje nasilja i uznemiravanja na radnom mjestu promovirala važnost sindikalnog organiziranja kod šire javnosti, posebice kod žena. 

Na završnoj konferenciji je ispred institucije Pravobraniteljice sudjelovao Josip Šipić, savjetnik pravobraniteljice, koji je zahvalio Nezavisnom cestarskom sindikatu i Nezavisnim hrvatskim sindikatima na izvrsnoj i produktivnoj suradnji, istaknuvši važnost prevencije i edukacije u suzbijanju problema uznemiravanja i nasilja na radnom mjestu, čija je rodna dimenzija potvrđena i kroz ovaj projekt jer se kroz istraživanje pokazalo da su žene izloženije uznemiravanju, mobingu i spolnom uznemiravanju, kao i važnost donošenja adekvatnog zakonskog okvira s ciljem borbe protiv ovoga problema. Također je naglasio ključnu ulogu sindikata u suzbijanju uznemiravanja i nasilja na radnom mjestu, ali i drugih nepovoljnih praksi s kojima se suočavaju žene na tržištu rada poput nejednakih plaća, prekarnog rada i diskriminacije na temelju spola, trudnoće i majčinstva/roditeljstva, a na koje Pravobraniteljica kontinuirano upozorava u svom radu. 

Projekt “Prema sprečavanju i iskorjenjivanju nasilja i uznemiravanja na radnim mjestima u Hrvatskoj” sufinanciran je iz programa „Socijalni dijalog – dostojanstven rad“ Norveškog fonda 2014.-2021., ukupna vrijednost mu je 110.533,92 EUR, a provodi se od 1.1.2021.-30.6.2022. Nositelj projekta je Nezavisni cestarski sindikat, dok su pored Pravobraniteljice partneri u projektu i Nezavisni hrvatski sindikati.

Izvor: Pravobraniteljica za ravnopravnost spolova

Stranica koristi web kolačiće Više informacija Prihvaćam
Koristimo kolačiće! To znači da korištenjem ove web stranice pristajete na uporabu tih datoteka i koristite sve funkcionalnosti podržane tom tehnologijom. Molimo vas da prihvatite uvjete korištenja.