Prema Indeksu rodne ravnopravnosti Hrvatska zauzima 20. mjesto među zemljama EU

2020-11-01T18:54:05+01:001. studenoga 2020.|Civilno društvo, Institucije|

Europski institut za ravnopravnost spolova (EIGE) objavio je Indeks ravnopravnosti spolova za 2020. godinu prema kojemu je Republika Hrvatska s 57,9 bodova smještena na 20. mjesto liste zemalja EU.
 
Iako je napredovala za 2 mjesta, Republika Hrvatska se još uvijek nalazi 10 bodova iza prosječnog indeksa ravnopravnosti spolova na razini Europske unije 67,9. Najbolji indeks Republika Hrvatska ostvaruje na području zdravstva i financija, dok je najslabiji napredak postignut na području skrbi i društvenih aktivnosti.

U izvješću se kao pozitivni trendovi ističu porast zaposlenosti na puno radno vrijeme u odnosu na oba spola, porast broja žena i muškaraca koji su završili fakultet te bolja zastupljenost žena u upravljačkim tijelima tvrtki, dok se kao na nedostatke ukazuje na prisutnost horizontalne segregacije u području obrazovanja, zdravstva i socijalnog rada, kao i veću zastupljenost žena na studijima vezanim uz obrazovanje, zdravstvo, skrb, humanističke znanosti i umjetnost. Također, istaknuta je slabija zastupljenost žena u parlamentu.

EIGE pita možemo li čekati još 60 godina?

S rezultatom 67,9 na ljestvici od 100, EU je udaljena najmanje 60 godina od postizanja potpune ravnopravnosti spolova, ako nastavimo sadašnjim tempom. Posljednji indeks ravnopravnosti spolova Europskog instituta za ravnopravnost spolova (EIGE) pokazuje da se EU svake godine poboljšava za samo pola boda.

Među državama članicama Švedska, Danska i Francuska zadržavaju svoja prva mjesta. Nagrade za najveći napredak pripale su Italiji, Luksemburgu i Malti, koje su se od 2010. pomaknule za 10 bodova. Grčka, Mađarska i Rumunjska zaostaju za ostalim članicama.

„Iz godine u godinu bilježimo mali, ali stabilan napredak, s tim da ovaj put imamo razloga za zabrinutost. Pandemija koronavirusa predstavlja ozbiljnu prijetnju napretku ravnopravnosti spolova, što si ne možemo priuštiti. Više nego ikad, kreatori politike morat će koristiti rezultate našeg indeksa za osmišljavanje inkluzivnih rješenja koja promiču ravnopravnost spolova u našem društvu, kako za vrijeme pandemije, tako i nakon nje “, rekla je Carlien Scheele, direktorica EIGE-a.

Kako ne postoje recentni globalni podaci, u izvješću nije prikazano stanje vezano uz rodno utemeljeno nasilje. Međutim, s obzirom na istraživanje koje Eurostat trenutno provodi na temu rodno utemeljenog nasilja na razini EU, čiji rezultati se očekuju 2023. godine, te istraživanje koje će EIGE pokrenuti iduće godine na temu nasilja među intimnim partnerima, silovanja i femicida, podaci o nasilju se očekuju u okviru izvješća o Indeksu ravnopravnosti spolova za 2024. godinu.

Izvor: Pravobraniteljica za ravnopravnost spolova

Stranica koristi web kolačiće Više informacija Prihvaćam
Koristimo kolačiće! To znači da korištenjem ove web stranice pristajete na uporabu tih datoteka i koristite sve funkcionalnosti podržane tom tehnologijom. Molimo vas da prihvatite uvjete korištenja.