Preko 250 djevojčica, djevojaka, žena ispričalo je svoju priču kako je biti žensko u Hrvatskoj

2020-09-17T22:06:37+02:0017. rujna 2020.|Kultura|

Pripremila: Antonija Dujmović

U sklopu multimedijalnog umjetničkog projekta „Od5Do95“ u koprivničkoj AK galeriji od petka, 18. rujna pa do 2. listopada 2020. može se pogledati intrigantna izložba “Nevidljiva linija” posvećena iskustvima djevojčica, djevojaka i žena, autorica Arijane Lekić Fridrih i Andreje Kaštelan.

Projekt „Od5Do95“ traje već četiri godine tijekom kojih su dokumentirane ispovijesti više od 250 žena, a ova koprivnička izložba uz video snimke i bezvučne video instalacije koje tematiziraju trudnoću i simboliku ženskih ruku, sadrži  fotografije i predmete bliske intervjuiranim ženama.

“Na prvi pogled, Arijana Lekić-Fridrih i Andrea Kaštelan svojim „Od5Do95“ ne mijenjaju ništa; one tek bilježe. Uzimaju kameru i postavljaju pitanja. Njihove sugovornice – djevojčice, djevojke, žene – progovaraju o tome što znači biti žena u Hrvatskoj danas te kako se njihov životni put razlikuje od onog njihovih majki, baka i prabaka. Svaka od žena predstavlja jednu godinu života – od 5 do 95 godina”, ističe u tekstu kataloga Milja Špoljar.

Cijeli je projekt svojevrsna vremenska crta koja pruža pregled doku-ispovijedi o životu hrvatskih žena u 21. stoljeću. 

Autorice ovako opisuju projekt: “Ženske priče kojima imamo pristup putem medija još uvijek su velikim dijelom ili cenzurirane ili autocenzurirane. U konzervativnom društvu kakvo je hrvatsko o nekim se imanentno ženskim iskustvima uopće ne govori, a neke se vrijedne životne lekcije prenose isključivo usmenom predajom s koljena na koljeno. Želja nam je potaknuti jedan takav međugeneracijski dijalog, ali ne unutar četiri zida nego javno.”

Dokumentirane priče djevojčica, djevojaka, žena s minimalnim interveniranjem u snimljeni materijal dostupne su na stranici projekta Od5do95.

Stranica koristi web kolačiće Više informacija Prihvaćam
Koristimo kolačiće! To znači da korištenjem ove web stranice pristajete na uporabu tih datoteka i koristite sve funkcionalnosti podržane tom tehnologijom. Molimo vas da prihvatite uvjete korištenja.